Let op: dinsdag de hele dag géén openbaar vervoer

Den Haag en de rest van Nederland zitten dinsdag de hele dag zonder openbaar vervoer. Zowel de bestuurders en chauffeurs van de HTM als die van het streekvervoer staken. Ook de NS-machinisten leggen het werk neer.

Door

De HTM

De HTM adviseert reisplannen uit te stellen, of te kiezen ‘voor een alternatief vervoermiddel’. De HTM-directie wijst de staking af, ‘omdat dit onze reizigers dupeert’. Wel is er begrip ‘voor de zorgen over de pensioenleeftijd voor mensen met relatief zwaardere beroepen’.

De NS

De NS meldt dat er dinsdag ‘zeer beperkt tot geen treinverkeer mogelijk is’. De spoorwegen zeggen niet te kunnen aangeven welke treinen er eventueel wél rijden en adviseren daarom ‘niet met de trein te reizen’. Vast staat alleen dat er treinen rijden tussen Amsterdam-Centraal en Schiphol. De rechter heeft de vakbonden gelast dit traject buiten de staking te houden in verband met de bereikbaarheid van de luchthaven.

Foto: DHC

 

De bonden

De gezamenlijke vakbonden hebben de staking uitgeroepen uit onvrede over de impasse die vorig najaar ontstond in het pensioenoverleg. Kabinet, bonden en werkgevers kwamen er toen niet uit. De bonden eisen dat er einde komt aan het automatisch stijgen van de aow/pensioenleeftijd; 66 is oud genoeg. Ook is er onvrede over het feit dat de pensioenuitkeringen al jaren niet meer meegroeien met de inflatie.

Informatie

De HTM en de NS plaatsen de laatste informatie op hun website / website. Ook worden twitter, app en facebook gebruikt om reizigers te informeren. Ook staat er informatie op alle digitale informatieborden bij de haltes. Op (normaal) drukke HTM-haltes zijn dinsdag informatiemedewerkers aanwezig. Rijkswaterstaat verwacht op de weg een extreem drukke ochtend- en avondspits.

 

Standaardportret
Bekijk meer van