Hoefkade moet groene, rustige, schone stadsstraat worden
Meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en auto’s mogen er niet harder dan dertig kilometer per uur. De Hoefkade gaat veranderen.
De straatnaam alleen al deed vroeger menig Hagenaar huiveren. De Hoefkade was het symbool van de Schilderswijk met al zijn problemen. Met de stadsvernieuwing veranderde dat langzaam. En lichtpunten waren er altijd, zoals buurthuis De Mussen, de vele winkels en de Marthakerk. In 2020 zette de gemeente een drastische stap om de verkeerschaos te beteugelen. Er kwamen pollers om het doorgaande verkeer te weren. Ze zijn omstreden, maar ze zijn er nog.
En nu wil wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) doorpakken. De Hoefkade moet rustiger, schoner en groener worden, vinden hij en de rest van het college van B en W. “Op de Hoefkade gebeuren nu te veel ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop. Met deze herinrichting werken we toe naar een Hoefkade die veilig en fijn is voor alle gebruikers. Dat we dat ook nog combineren met het vergroenen en verduurzamen van de straat, maakt het nog mooier.”
Dertig km
Wat gaat er precies gebeuren? De maximumsnelheid wordt teruggebracht naar dertig kilometer per uur, het ‘nieuwe normaal’ volgens Kapteijns. Asfalt maakt plaats voor klinkers. Er komt meer ruimte voor fietsers en er komen speel- en zitgelegenheden, bomen en groen. In het ontwerp worden 117 nieuwe bomen toegevoegd. Tevens verdwijnen 28 van de 183 parkeerplaatsen.
Ik vind dat iedereen uit zijn ideologische bunker moet komen
Volgens de gemeente is het plan gemaakt ‘in samenspraak met de buurt’. Er zijn drie informatieavonden geweest. Uiteindelijk kwamen slechts negen officiële reacties (‘zienswijzen’) binnen, waarvan ongeveer de helft negatief. Vaak worden de pollers op de Hoefkade en de Parallelweg genoemd. Die zouden weg moeten omdat vooral ondernemers er veel last van hebben en er vaak tegenaan wordt gereden. In het nieuwe coalitieakkoord van oktober vorig jaar haalde de partij Denk binnen dat de palen op den duur worden vervangen voor camera’s.
Toch is het niet denkbeeldig dat er alsnog protesten komen. Informatieavonden en mailings blijken langs veel mensen heen te gaan. Pas als de ontwerpen klaar zijn, ontstaat vaak onrust. Vorige maand gebeurde dat nog elders in de Schilderswijk en in Transvaal over de herinrichting van het Hobbemaplein en daaraan verbonden wijzigingen in de verkeersafwikkeling. Ondernemers en bewoners liepen te hoop tegen het verdwijnen van parkeerplaatsen en de gedeeltelijke afsluiting van de Kaapstraat en de Kempstraat. De partij Hart voor Den Haag pikte het ongenoegen op en begon een petitie onder het motto: ‘Stop eenrichtingsverkeer en lijpe afsluitingen!’.
Fiets niet favoriet
Voorheen had Hart voor Den Haag qua verkeer in de oude wijken altijd een medestander in Denk. Maar deze partij zit nu met een wethouder, Nur Icar, in het college van B en W en is aanzienlijk minder uitgesproken dan voorheen. Abdoel Haryouli, voorheen betrokken bij Denk, is fel tegen de plannen voor de Hoefkade en het Hobbemaplein. Hij vindt dat de gemeente weinig begrijpt van de oude wijken. “Kijk naar de plannen voor de Hoefkade. Die kosten bijna tien miljoen euro. Het meeste daarvan gaat naar fietsmaatregelen. Maar de fiets is hier nu eenmaal niet het favoriete vervoersmiddel. Deze dingen worden bedacht op het stadhuis door mensen die geen feeling hebben met de oude wijken.”
Schilderswijker Itai Cohn pleit voor bezinning. “Ik ben voor een groenere Hoefkade. Maar ik vind wel dat iedereen, ook de gemeente, uit zijn ideologische bunker moet komen. We kunnen niet van de hele stad een groene oase maken. Ik vind dat er in de oude wijken – en zeker op de Hoefkade – te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van de vele kleine ondernemers die van hun auto afhankelijk zijn. Er moet een middenweg mogelijk zijn.”
De herinrichting van de Hoefkade zou volgend jaar moeten worden uitgevoerd.
[De passage over de pollers op de Hoefkade en de Parallelweg is op 25 april 2024 aangepast en gecorrigeerd.]