Fietsverbod in Haagse binnenstad leidt tot verwarring

‘Winkels open, fietsers lopen’. De leuze waaronder een gedeeltelijk fietsverbod in de binnenstad schuilgaat klinkt leuk, maar op straat heerst verwarring en klinkt kritiek.

Door

Zoals het er staat in het foldertje klinkt het logisch: ‘Als de winkels open zijn, is het verboden om te fietsen in de drukste winkelstraten.’ Maar dan blijkt het verbod zich ook uit te strekken tot straten als de Juffrouw Idastraat en de Oude Molstraat. “Idioot,” zegt jurist Julliet Smit, die kantoor houdt in de Idastraat in het Hofkwartier. “Ik kom elk dag op de fiets naar dit stille straatje. Een stukje lopen is niet erg, maar het fietsverbod slaat gewoon nergens op. Er zijn hier geen winkels, er is geen drukte.”

Richard Frühauf, eigenaar van ’t Bakkertje in de Oude Molstraat, is woedend. “Het is te bizar voor woorden. Eerst mochten we met ons busje na 11.30 uur het gebied niet meer in en nu kan het ook met de bezorgfiets niet meer. En ook voor klanten zijn we lastiger bereikbaar. Ik vraag me af wat de gemeente wil. Moeten we weg? Moet het hier een dooie boel worden?”

Kronkels in het fietsverbod

Er zitten nog meer kronkels in ‘Winkels open, fietsers lopen’. Volgens het kaartje in de folder mag je in de Molenstraat wél fietsen, wat daar tot meer drukte leidt. Een veelgebruikte route is die van de Molenstraat via een klein stukje Noordeinde naar de Heulstraat en dan verder richting Kneuterdijk en Lange Voorhout. Het kaartje geeft aan dat dit mag. Niet dus. Op het Noordeinde staan nu geregeld handhavers die fietsers dwingen af te stappen. “Het kaartje klopt niet,” wordt dan gezegd.

Maar hoe moet je dat weten? Op straat is dat niet helder. Komend vanuit de Molenstraat is er geen bord. Bovendien suggereert ook het plaveisel een doorlopende fietsroute. En ook vanaf de andere kant is er niet meteen een bord. Dat duikt pas op bij de Waalse Kerk. En nog iets verderop, waar het eigenlijke winkelgebied begint, prijkt tussen allerlei andere wijzers een ludiek bordje: ‘Winkels open, fietsers lopen’. Alsof het fietsverbod hier pas begint. Kortom: verwarring alom.

Druk

Koen Baart, tot voor kort voorzitter van de afdeling Den Haag van de Fietsersbond, was nauw betrokken bij het overleg over ‘Winkels open, fietsers lopen’. “Onze positie was uiteraard dat je zo veel mogelijk moet kunnen fietsen. Maar de druk vanuit het winkelbedrijf was erg groot. Persoonlijk zeg ik: ik begrijp het dat je op drukke momenten niet mag fietsen op het Noordeinde, in de Hoogstraat, de Venestraat en andere echt drukke winkelstraten. Maar nu is het te rigoureus.” Jos de Jong, nu voorzitter van de Fietsersbond Den Haag, is het in grote lijnen met zijn voorganger eens. “Ik zeg wel: laten we het even aankijken. Het is even wennen.”

Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) herhaalt via zijn woordvoerder de algemene achtergrond van de maatregelen. “Aanleiding is dat het in de Haagse binnenstad drukker is dan vroeger. Snorfietsers, fietsers en voetgangers hebben daardoor last van elkaar. Daarom zitten alle straten erin, behalve de doorgaande routes. Via die routes kunnen fietsers en snorfietsers nog steeds snel door de binnenstad rijden.” En ook hij stelt dat het ‘wennen’ is aan de nieuwe situatie.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro. 

Standaardportret
Bekijk meer van