Fietsers blijven voorlopig in Grote Marktstraat

Er moet iets gebeuren aan het chaotische verkeer in de Grote Marktstraat. De fietsers er definitief uit klinkt leuk, maar blijkt erg lastig, zegt wethouder Robert van Asten.

Door

Een verademing. Zo voelde het voor velen in de Grote Marktstraat in december, toen de fietsers tijdelijk verbannen waren naar de Gedempte Gracht. Zou dat niet permanent kunnen? Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit), zelf een fervent fietser, ziet dat inderdaad als de ideale optie, bevestigt hij. “Maar het kan alleen als de Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal worden omgevormd tot veilige fietsroute. We zijn nu aan het onderzoeken of dat kan,” aldus de wethouder.

Ook de Fietsersbond is hier in principe voorstander van, zegt voorzitter Koen Baart. “Maar het kan alleen als de Gedempte Gracht een fietsstraat wordt, waar de auto te gast is. Alle parkeerplaatsen moeten weg en ook het parkeerterreintje van de Bijenkorf.” Baart geeft wel aan dat de bond niet unaniem is. Een deel van de achterban wil gewoon de fietsroute door de Grote Marktstraat behouden en verbeteren.

‘Fietsers de dupe’ in de Grote Marktstraat

Die mening komt ook naar voren op social media. Enny Kleikamp stelt bijvoorbeeld op Facebook dat de fietsers ‘de dupe dreigen te worden van een verkeerd ontwerp’. Een fietsroute over de Gedempte Gracht lijkt haar onuitvoerbaar. Actief fietser Ton van Rijn sluit zich daarbij aan. ‘De oplossing ligt voor de hand: geef het ‘fietspad’ een verantwoord onderscheidende kleur. Desnoods met flinke zebra’s voor de voetgangers. Zo simpel en relatief goedkoop (…). Iedereen tevreden, behalve degene die het misschien abstract en steriel wil houden.’

 

Mogelijk kunnen we een uitruil bedenken met de Bijenkorf en Q Park.
Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit)

 

De problemen in de Grote Marktstraat begonnen met de grote herinrichting in 2015. Er is toen gekozen voor een zo leeg mogelijke wandelpromenade, aangeduid als ‘balzaal’. De fietsroute mocht het ontwerp niet te veel verstoren. Daarom kwam er een licht verdiepte ligging met dezelfde bestrating als het wandelgebied. Officieel is de fietser hier ‘te gast’ in een wandelgebied.

Bewonersgarages

Het fietsverkeer eenvoudigweg verplaatsen naar de Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal lijkt eenvoudig, maar is het niet. Aan die straten liggen verschillende ingangen van bewonersgarages. Ook worden de expeditie en de bevoorrading van HEMA, Bijenkorf en het Spuimarktcomplex (onder andere C & A) afgewikkeld via de Gedempte Gracht. Verder exploiteert Q Park er nog altijd het parkeerterreintje van de Bijenkorf, dat de gemeente al decennia en doorn in het oog is.

“We zijn er nog niet,” zegt Van Asten. “Duidelijk is dat we van allerlei extern verkeer af moeten, daar streven we ook naar met de mobiliteitstransitie. En daar is ook steeds meer draagvlak voor. Zeker het parkeerterrein van de Bijenkorf past hier niet in. Mogelijk kunnen we een uitruil bedenken met de Bijenkorf en Q Park. Het is een ingewikkelde puzzel.”

De Bijenkorf zelf houdt zich op de vlakte. Een woordvoerder laat per e-mail weten ‘op de hoogte [te zijn] van de wens vanuit de gemeente om het aantal fietsers door de Grote Marktstraat te verminderen. Voor zover wij weten is er nog geen definitieve beslissing gemaakt over het alternatief. In de tussentijd blijven we nauw betrokken bij het bekijken van de mogelijke oplossingen.’ In het verleden heeft het concern altijd vastgehouden aan het parkeerterrein.

Water terug

Eind vorig jaar presenteerde het Platform Stad toekomstvisies op de inrichting van drukke plekken. Een van de voorstellen was om het water terug te brengen op de Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal. Op een bijeenkomst in het Atrium oogstte dat idee van ontwerper Wendy van Kessel van Urhahn Stedenbouw & Strategie veel lof. Ook Van Asten zegt onder de indruk te zijn geweest, maar ziet deze optie nog niet direct als haalbaar. Hij verwacht niet eerder dan aan het einde van het jaar met voorstellen te kunnen komen.

Dit artikel uit de krant van 30 februari 2020 bieden wij u gratis aan. Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van