Extra ‘fietsnietjes’ wegens sluiting megastalling KJ-plein

Zevenduizend stallingsplekken voor fietsers bij CS vallen ruim een jaar weg door de bouw van twee woontorens. De gemeente wil een chaos voorkomen.

Door

De grote fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat komende maand voor bijna 1,5 jaar op slot. Erboven worden twee woontorens gebouwd en de nieuwe ‘stadsentree’ voor station Den Haag Centraal. De bouw duurt naar verwachting drie jaar en dat betekent een verandering in de verkeerssituatie tot 2027. De gemeente verwacht, ondanks het wegvallen van de één-na-grootste stalling van Nederland, geen grote fietschaos. De stallingen aan het Anna van Buerenplein en de Rijnstraat zouden de grootste klap moeten opvangen. Ook komen er vierhonderd extra ‘fietsnietjes’ aan de Zwarteweg en wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor pop-up stallingen.

“Op papier hebben we voldoende plekken om fietsen te stallen, maar we houden de actuele vraag natuurlijk scherp in de gaten,” zegt wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling en mobiliteit). De megastalling onder het KJ-plein biedt plek aan zevenduizend fietsen. “Op de drukste dagen gaat het om drieduizend bezette plekken”, legt de wethouder uit.

Er is onderzocht hoeveel open plekken er gemiddeld zijn in de andere stallingen, Anna van Buerenplein en de fietsflat Rijnstraat. “Dan komen we uit op 3500; een speling van vijfhonderd extra fietsstallingsplekken. Toch is er gekozen voor een grotere marge door langs de Zwarteweg vierhonderd extra stallingsplekken te creëren. De parkeerplaatsen voor auto’s daar worden voor vijftien maanden opgeheven om de fietsnietjes te kunnen plaatsen. Dit wordt, naast de Anna van Buerenstalling, een stallingsplek voor bakfietsen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor pop-up fietsenstallingen, bijvoorbeeld aan de Koekamp of achter het station, onderzocht.”

 

Op papier hebben we voldoende plekken om fietsen te stallen
Robert van Asten, wethouder

 

Eind 2024 kunnen fietsers hun tweewieler naar verwachting weer stallen in de fraai aangeklede stalling onder het KJ-plein. Er komt wegens de nog voortdurende bouwwerkzaamheden wel een andere entree: aan de Rijnstraat.  De eerste week van de sluiting wijzen verkeersbegeleiders fietsers de weg naar de nieuwe stallingsmogelijkheden.

Knik in Bezuidenhoutsweg

Het bouwen van de twee woontorens met 396 woningen en de nieuwe stadsentree duurt overigens veel langer dan vijftien maanden. De bouwplaats neemt de komende jaren een deel van het fietspad aan de Bezuidenhoutseweg in beslag, dat een stuk smaller wordt. “Maar auto’s en fietsers vanuit de binnenstad kunnen hier met een kleine knik in de weg wel langs,” wijst Van Asten. Voetgangers moeten oversteken naar de Koekamp. Vanuit de Bezuidenhoutseweg kan het autoverkeer ook gewoon rechtdoor rijden richting het centrum.

Wel moeten fietsers die vanuit Bezuidenhout komen via de stationszijde bij New Babylon naar de overkant gaan. Het fietspad is te smal om veilig in twee richtingen te befietsen. Op deze plek is al een voetgangersoversteek, die veilig genoeg is voor fietsers, maar er zijn al plannen voor nog een aparte fietsoversteek op deze plek. Dat zal echter niet voor 1 oktober gebeuren.

Van Asten: “We hebben gekeken naar een zo prettig mogelijke oplossing voor zowel fietsers, voetgangers en automobilisten, maar voorop staat dat het veilig is. Op deze manier kan gedurende de bouw gewoon gebruik worden gemaakt van de Bezuidenhoutseweg zonder dat er omgereden hoeft te worden.”

In 2027 klaar

Dat een bouwplaats drie jaar ruimte in beslag neemt op een prominente plek in de stad, geeft hinder, geeft de wethouder toe. “Dat is een flinke tijd, maar uiteindelijk krijgt de stad daar wel een mooie stadsentree voor terug én extra woningen,” stelt Van Asten. Als er niets geks gebeurt, zijn de woontorens en de stadshal die toegang geeft tot het station begin 2027 gereed. Maar zelfs dan is het werk nog niet helemaal klaar. “Het KJ-Plein zelf moet nog verder worden ingericht. Dat zal nog enkele maanden duren en dan is het plein echt in volle glorie te bewonderen; inclusief de iconische Zebraklok,” aldus de wethouder.

Fietsers op de Bezuidenhoutseweg moeten zich aanpassen aan de bouwplaats. | Beeld: Gemeente DH

Oorspronkelijk zou het één groot bouwproject zijn: woontorens en fietsenstalling. Door een reeks van bouwkundige en financiële tegenvallers is dat niet gelukt. De investeerders Amvest en Synchroon kregen het project niet rond. Daarom heeft de gemeente de stalling alvast zelf laten bouwen, met als complicatie dat hij nu weer dicht moet. De bouw van de torens is eerder dit jaar vlot getrokken met een extra gemeentelijke bijdrage van drie miljoen euro. De gemeenteraad ging hiermee schoorvoetend akkoord in verband met het belang van de volkshuisvesting.

Impressie van de nieuwbouw op het KJ-plein. | Beeld: Amvest/Synchroon

Standaardportret
Bekijk meer van