‘Deelscooteroorlog’ in Den Haag: GO Sharing gaat strijd aan met Felyx

Een ‘deelscooteroorlog’ barst los: in navolging van Felyx start ook GO Sharing in Den Haag. Volgende week rijden er 300 felgroene elektrische scooters rond en dat aantal moet zo snel mogelijk omhoog naar 500.

Door

GO Sharing, de nieuwste aanbieder van elektrische deelscooters in Den Haag, is ambitieus. Eind dit jaar wil het bedrijf actief zijn in twintig Nederlandse steden, vertelt medeoprichter en CEO Raymon Pouwels. “We zijn vorig jaar september officieel van start gegaan in Eindhoven. Op 1 januari volgde Rotterdam, en ook in Helmond, Groningen, Breda en Den Bosch kun je inmiddels een elektrische, felgroene scooter pakken.”

Nu worden Den Haag en omgeving aan dat rijtje toegevoegd, met begin volgende week 300 scooters die met een app te ontgrendelen zijn, tot uiteindelijk 500 stuks voor een gebied dat zich uitstrekt tot Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel en Hoek van Holland.

Pouwels: “Dan kun je vanuit Den Haag bijvoorbeeld een dagje naar Hoek van Holland.” Regent het op de terugweg? Geen probleem. Dan laat je de scooter achter en pak je zelf het openbaar vervoer naar huis. “We willen in Den Haag iets moois toevoegen en zorgen dat heel veel mensen de scooter pakken. Om die reden zijn we dag en nacht beschikbaar. We zien dat ’s nachts, als het openbaar vervoer minder frequent rijdt, het gebruik toeneemt.”

Gemak GO Sharing

GO Sharing denkt zich met net wat andere voorwaarden te onderscheiden van concurrent Felyx, dat al een jaar in Den Haag aan de weg timmert. Pouwels: “In tegenstelling tot andere deelaanbieders zijn onze diensten toegankelijk voor mensen vanaf 16 jaar; juist de groep die naar school gaat, kunnen wij bedienen. We zien dat zij heel erg aan het kijken zijn naar nieuwe manieren van vervoer die uitgaan van gemak.”

 

Alles is in de coronaperiode een stroomversnelling geraakt. Je bent in de buitenlucht, dat voelt veel veiliger dan het openbaar vervoer.
Raymon Pouwels (medeoprichter GO Sharing)

Ook liggen de tarieven bij GO Sharing iets lager dan bij Felyx: rijden kost de gebruiker 23 cent per minuut, parkeren buiten het servicegebied of om de scooter gereserveerd te houden kost 5 cent per minuut. Ter vergelijking: rijden kost bij Felyx 30 cent per minuut, parkeren en reserveren 10 cent. “Gebruikers kunnen ook een prepaidpakketje kopen, net als met beltegoed vroeger, en hun eigen risico afkopen voor 5 cent per minuut,” aldus Pouwels.

“We merken dat veel mensen tegen het eigen risico opzien en geen zin hebben in gezeur over schade. We willen mensen ontzorgen.” Bang voor onzorgvuldig gebruik is de verhuurder niet: “Onze ervaringen in andere steden zijn goed.”

Fietspad

Toch zijn er ook uitdagingen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld dat men de scooters niet op de stoep laat rondslingeren en dat alle scooters op de juiste plek geparkeerd worden? “Daarvoor maken we gebruik van kunstmatige intelligentie,” zegt Pouwels. “In de app kunnen mensen zien waar vraag is naar scooters. Door middel van kortingen stimuleren we gebruikers om hun scooter daarheen te brengen. Zo zorgen we bovendien dat een scooter nooit stilstaat.”

 

Foto’s: PR

 

Als een parkeergebied vol staat, krijgt de gebruiker korting wanneer die de scooter bij een parkeerstation in de buurt stalt. Bovendien moet je altijd een foto maken als je de scooter parkeert om aan te tonen dat je geen overlast veroorzaakt.

Drukte op het fietspad

Over drukte op het fietspad, met zo veel deelscooters, maakt Pouwels zich geen zorgen: “Niet nog meer parkeerplaatsen en rijbanen, we moeten juist de ruimte geven aan deelscooters en deelmobiliteit.” En over de helmplicht waar het veel over gaat? “Als die er komt, zou je eigenlijk zeggen dat het delen van scooters moet stoppen. Dan jaag je iedereen de auto in. Ik vind dat iedereen die minder dan dertig kilometer per uur rijdt, zonder helm op het fietspad mag. Dat is veel makkelijker om te begrijpen voor iedereen.”

Al meer dan duizend mensen hebben bij GO Sharing aangegeven dat ze in Den Haag willen gaan rijden. De afgelopen coronaperiode heeft daar zeker aan bijgedragen, aldus Pouwels, die inmiddels 75 mensen in dienst heeft. “Alles is in een stroomversnelling geraakt. Je bent in de buitenlucht, dat voelt veel veiliger dan het openbaar vervoer.” De scooters worden overigens iedere dag – bij het verwisselen van de accu’s – ontsmet.

Meer informatie: www.go-sharing.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van