Baqme: na scooter en e-bike nu ook elektrische bakfiets delen in Den Haag

Het delen van e-scooters en e-bikes is helemaal ingeburgerd in Den Haag. Dat moet nu ook gelden voor de elektrische deelbakfiets, zo hoopt en verwacht aanbieder Baqme. “We hebben een vergunning voor vijfhonderd fietsen.”

Door

Het viel onderneemster Berenice van Gessel iedere keer op als ze op het KJ-plein voor het Haagse Centraal Station stond: de spectaculaire hoeveelheid elektrisch deelvervoer. Groene e-scooters, blauwe e-bikes, ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Maar toch was het plaatje nog niet compleet. “Er ontbrak nog iets,” vertelt ze telefonisch vanuit haar woonplaats Amsterdam. “Kijk, scooters en fietsen zijn leuk als je zonder veel bagage van A naar B gaat. Maar voor een rondrit zijn ze minder geschikt. Als je bijvoorbeeld met de kinderen op pad wilt, boodschappen voor de hele week gaat doen, spullen van Marktplaats moet ophalen of een uitje wilt maken met iemand die slecht ter been is, kom je ruimte tekort. Mensen vallen dan toch terug op de auto.”

En daar zit ’m de kneep. “Er worden dagelijks te veel ritten met de auto gemaakt. Ruim de helft van alle autoritjes is korter dan zeven kilometer. Dat is frustrerend vanwege de files.” De oplossing? De elektrische deelbakfiets! Samen met twee Rotterdamse compagnons begon Van Gessel ‘Baqme’, een start-up die in februari honderd deelbakfietsen in de Maasstad plaatste en dat kunstje deze maand in Den Haag herhaalde. “In Rotterdam bleek dit dé missing link in het elektrische deelvervoer. Onze bakfietsen hebben tienduizenden kilometers afgelegd. Het lag daarom voor de hand om uit te breiden,” vertelt ze enthousiast.

Van Gessel hoopt het deelvervoer nu ook in Den Haag voor de korte ritten aantrekkelijk te maken. “Den Haag is nog te veel ingericht voor auto’s in plaats van mensen. Een gemiddelde auto staat 95 procent van de tijd stil. Bovendien nemen ze een disproportioneel groot deel van de ruimte in. Wij hopen Hagenaars een mooi alternatief te bieden.”

Uber

Zo krijgen groene Felyx-scooters en blauwe Bondi-bikes nu gezelschap (en concurrentie) van zwarte Baqme-bakfietsen. Voordat Van Gessel bij deze start-up begon, werkte ze vijf jaar voor het taxiplatform Uber. “Dat bedrijf is snel volwassen geworden, het is nu een internationaal gevestigde naam. Ik vind het juist leuk om iets op te bouwen, om te pionieren. De deelbakfiets is een gat in de markt,” vertelt ze opgetogen.

Met Baqme heeft ze grootse plannen. “We hebben in Den Haag een vergunning voor vijfhonderd fietsen. Maar we willen de stad niet metéén overspoelen, eerst moeten mensen weten dat Baqme er is.” En dan? “We zijn in gesprek met meer steden, in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.”

 

In Rotterdam bleek dit dé missing link in het elektrische deelvervoer.
Berenice van Gessel (Baqme)

In de bak van Baqme passen twee kinderen met een huisdier of twee volle boodschappentassen. Het maximale gewicht is tachtig kilogram. De ritkosten: 15 eurocent per minuut. Pauzeren kost vijf eurocent per minuut. “En voor de echte fanatiekelingen hebben we een dagpas. Dan kun je de hele dag een bakfiets gebruiken voor 24 euro.”

Parkeren

Helemaal nieuw is het deelbakfietsconcept overigens niet in Den Haag, zo zijn er al de gele Cargoroo’s, maar deze hebben in tegenstelling tot Baqme een vaste parkeerplaats. “Je mag onze fietsen overal in onze servicegebieden parkeren.” Dit zijn vooralsnog het centrum, Scheveningen en de ‘betere’ wijken, zoals het Benoordenhout, de Archipelbuurt, het Statenkwartier en Segbroek. “Je kunt ook buiten deze wijken rijden, maar je kunt de fiets er niet parkeren. Je moet je rit beginnen en eindigen in de Baqme-buurten.” Mensen die elders wonen kunnen hun postcode achterlaten in de app. “Als er genoeg verzoeken uit een buurt binnenkomen, kunnen we uitbreiden.”

Als gebruiker moet je na de rit een foto maken van je parkeerplek en deze uploaden in de app. Wie de bakfiets laat slingeren, krijgt een reprimande. “En na meerdere waarschuwingen kunnen we een account verwijderen,” lacht Van Gessel.

Campagne

Over het parkeren van deelvervoer is de laatste tijd het nodige te doen. Het aantal Hagenaars dat hinder ondervindt van voertuigen die lukraak op de weg of het trottoir geparkeerd staan, neemt toe. De gemeente startte recent een campagne tegen rondslingerende deelscooters. “Met het woord overlast ben ik het niet eens. Ik vind dat er een ‘mindshift’ plaats moet vinden,” reageert Van Gessel.

“We vinden het heel normaal dat een grote auto 95 procent van de tijd geparkeerd staat. Een scooter of fiets neemt veel minder plek in, maar dat is dan een probleem? Ik denk dat het wel meevalt. In Rotterdam hebben we ook nauwelijks klachten over parkeerhinder ontvangen. Overigens neemt dat niet weg dat je de bakfiets wel verzorgd moet wegzetten,” besluit ze lachend.

Meer informatie: www.baqme.com

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 26 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van