65 miljoen om Hagenaar op fiets te krijgen

Nieuwe fietsroutes aanleggen, gevaarlijke kruispunten herinrichten en meer stallingsmogelijkheden in de binnenstad, aan de kust en bij ov-haltes. Zo moet Den Haag aantrekkelijker en veiliger worden voor fietsers.

Door

Dit staat in een stuk dat de gemeente ‘Ruim baan voor de fiets’ heeft gedoopt, een plan om fietsen te stimuleren en veiliger te maken. Doel hiervan is dat in 2040 de fiets het meest gebruikte vervoermiddel is; nu is dat nog de auto. Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) wil dat over twintig jaar het fietsverkeer in de stad met vijftig procent is toegenomen.

Hij trekt hier zo’n 65 miljoen euro voor uit. “Dit is nodig om te voorkomen dat de stad dichtslibt. Er zijn nu al veel opstoppingen in Den Haag. En om te voorkomen dat het helemaal vastloopt, moeten we goede alternatieven bieden.”

Om dit te bereiken, besteedt Van Asten het overgrote deel (bijna vijftig miljoen euro) van het beschikbare geld aan het aanleggen van ‘aantrekkelijke en veilige fietsroutes’. Door de stad moet een netwerk van vrij liggende fietspaden komen, waarover Hagenaars snel en makkelijk van en naar de binnenstad kunnen fietsen.

De meeste van deze ‘sterfietsroutes’ zijn bijna klaar, maar worden op sommige stukken nog onderbroken. Hier wil Van Asten snel iets aan doen. Zo komen er in 2022 nieuwe fietspaden in de Schalk Burgerstraat (op de route Centrum-Wateringse Veld), de Elandstraat (route Centrum-Statenkwartier), de Hoefkade (route Centrum-Schilderswijk/Moerwijk) en de Jurriaan Kokstraat (route Centrum-Scheveningen).

Nieuwe fietsenstallingen

Verder gaat de gemeente aan de slag op complexe kruispunten, deze worden ‘vriendelijker voor fietsers’. Recent ging het Valkenbosplein al op de schop, in 2021 en 2022 volgen onder meer het Rijswijkseplein, het Mandelaplein en het Paul Krugerplein. Ook komen er meer stallingsmogelijkheden: in de binnenstad, bij winkelstraten, aan zee en bij (grote) ov-haltes. Van Asten: “Zo gaan wij de stalling op het Buitenhof uitbreiden. En we starten een onderzoek om te kijken of deze in de toekomst ondergronds kan, dan komt er nog meer ruimte beschikbaar. Op het Plein willen wij ook graag een nieuwe fietsenstalling, net als bij Randstadrail-station Leidschenveen. Bij kleinere ov-haltes in de oude wijken, waar geen ruimte is voor een complete stalling, komen meer nietjes.”

Om meer mensen aan het fietsen te krijgen, wil Van Asten ook investeren (1,3 miljoen euro) in fietslessen, fietsservicepunten en een kinderfietsenplan, waarmee kinderen een opgeknapte tweedehands fiets kunnen krijgen.

De fiets in winkelstraten

Opvallend is dat B en W met deze maatregelen komt op het moment dat er net een fietsverbod in winkelstraten is ingesteld. Tussen 11.30 en 18.00 uur is een groot deel van de straten in het centrum verboden voor rijwielen. ‘Winkels open, fietsers lopen’, heet deze campagne.

Volgens Van Asten ‘rijmen’ beide plannen prima. “In de drukke winkelgebieden moeten wij de wandelaars beschermen. Dit betekent niet dat fietsen in de binnenstad moeilijker wordt. Voor mensen die in het centrum moeten zijn, leggen wij meer fietsenstallingen aan en voor doorgaande fietsers werken wij aan veilige routes. Zo moet de Gedempte Gracht op termijn een goed alternatief voor de drukke Grote Marktstraat worden.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van