Verdichten in hypermoderne vorm

Een onbezet stuk grond vlak bij Den Haag Centraal biedt ruimte aan 650 huurwoningen. Achter de Koninklijke Bibliotheek is The Roofs in aanbouw. Twee woontorens die duizend tot vijftienhonderd mensen moeten huisvesten.

Door

De nieuwste toevoeging aan de Haagse skyline is een moderne. Het dak van de stad wordt uitbereid met The Roofs, twee woontorens die in de eerste helft van 2022 bewoners krijgen. “Alles komt samen onder één dak, vandaar de naam,” zegt Karin Draisma van CBRE Investment Management. “Er is plaats voor iedereen. Van sociale huur tot luxe appartementen, het kan allemaal.” De woningen naast het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer worden alle verhuurd en zijn dus niet voor verkoop bedoeld.

 

Amsterdamse Zuidas

The Roofs is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau MVRDV uit Rotterdam. Dat is onder meer bekend van het spiegelende depotgebouw van Museum Boijmans van Beuningen. Kenmerkend voor The Roofs is de grillige bovenkant van de twee gebouwen; het lijkt haast alsof de toplaag afgebrokkeld is. Een vooruitstrevend ontwerp dat doet denken aan woonproject de Valley op de Amsterdamse Zuidas, niet geheel toevallig ook een creatie van MVRDV.

The Roofs

De appartementen in The Roofs zijn in vier categorieën ingedeeld: van sociale huur met een klein woonoppervlak tot de zogenaamde ‘roof tops’, 38 luxe appartementen met prijzen vanaf 1500 euro per maand. En met uitzicht op zee, het Haagse bos of zelfs de skyline van Rotterdam. De 114 sociale huurwoningen hebben een maximale huur van 750 euro per maand. De twee tussenliggende klassen – ‘urban roofs’ en ‘grand roofs’ – kosten maandelijks respectievelijk 900 en 1250 euro. De kleinste sociale huurwoning is 29 vierkante meter, het grootste appartement heeft een woonoppervlak van maar liefst 145 vierkante meter.

Stad op zich

Draisma verwacht dat The Roofs een divers publiek trekt. “Iedereen kan hier wonen. Onze goedkoopste huizen zijn heel toegankelijk, maar ook in het hogere segment hebben we veel te bieden. Het exclusiefste appartement, helemaal bovenin, heeft een maandelijkse huurprijs van circa 2600 euro. Die variatie brengt een diversiteit aan mensen met zich mee. En dat is bijzonder, denk ik. Het is als het ware een stad op zich.”

Meer informatie: www.theroofs.nl

 

Het gehele artikel staat deze week in de Nieuwbouwbijlage van DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van