Nieuwe coronamaatregelen: veel gaat nog door, maar openingsfeest Amare niet

Het belangrijkste culturele ‘slachtoffer’ van de nieuwe coronamaatregelen in Den Haag is cultuurcentrum Amare. Het openingsprogramma is grotendeels afgelast.

Door

De officiële openingsavond van Amare, vrijdag, gaat niet door. De meeste andere activiteiten van het Open Festival (19 tot en met 21 november) evenmin. Hetzelfde geldt voor het concert van de rockgroep Balthazar, het eerste popconcert zonder stoelen in de concertzaal (22 november). De aankomst van de pop ‘Little Amal’ – een project dat aandacht vraagt voor het lot van gevluchte kinderen – op vrijdagavond op het Spuiplein gaat wel door, maar zonder publiek. Het is te zien via Omroep West en online via Omroep West (18.45 uur tot 19.30 uur). Little Amal is maandag aangekomen in Den Haag en deed Madurodam aan.

Zaterdag en zondag is er een afgeslankt programma. De geplaceerde voorstellingen ‘Introducing Amare’ en ‘50 jaar Haagse Hits’ gaan door. Na die tijd kunnen bezoekers in elk geval tot en met 3 december voorstellingen en concerten in Amare en in de Nieuwe Kerk geplaceerd bijwonen. Daarbij wordt de capaciteit beperkt tot maximaal 1250 bezoekers.

Amare-directeur: ‘Het valt zwaar’

‘Het valt zwaar dit besluit te moeten nemen en u en de honderden artiesten en medewerkers te moeten teleurstellen. Maar uiteraard staan gezondheid en veiligheid te allen tijde voorop,’ laat Amare-directeur Jan Zoet per mail aan alle gasten weten. Hij houdt de moed erin: ‘Maar we zijn blij dat ondanks alle maatregelen toch voorstellingen, concerten en activiteiten kunnen plaatsvinden.’

Afgelopen zaterdag ging de uitreiking van de tweejaarlijkse Die Haghe-prijs, voor het beste recente boek over de geschiedenis van de stad, niet door. Het Paard is bezig zijn programmering aan te passen; alleen concerten waarbij alsnog stoelen worden geplaatst kunnen doorgaan. De directie roept iedereen op de site (www.paard.nl) in de gaten te houden. De meeste andere voorstellingen – bijvoorbeeld van HNT, Korzo en Diligentia –  kunnen doorgaan omdat het publiek ze zittend bijwoont.

Toch weer ongeregeldheden

Volgens de gemeente hebben de Haagse horecagelegenheden en winkels zich zaterdag vrijwel allemaal aan de verplichte sluiting om 20.00 uur gehouden. ‘Een zeer beperkt aantal zaken dat nog open was, is hierop aangesproken,’ aldus een persverklaring. Vrijdag deden zich ongeregeldheden voor op en rond de Turfmarkt. Demonstranten wilden met lawaai de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge verstoren.

Burgmeester Jan van Zanen hierover: “Voor die demonstranten heb ik een korte demonstratie toegestaan. Snel bleek dat er ook relschoppers naar Den Haag zijn gekomen, die doelbewust de confrontatie zochten. Er is onder meer met stenen en zeer zwaar vuurwerk gegooid naar de politie. Er werd een vuurtje gestookt en een barrière van fietsen opgeworpen. Dat soort gedragingen hebben niks met demonstreren te maken en daarom werd de demonstratie ontbonden. De politie heeft snel en daadkrachtig ingegrepen, waardoor de openbare orde kon worden hersteld. Ik ben ze dankbaar voor de grote inzet.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van