Van Zanen houdt vol: ambtenaren Schoof moeten weg van Binnenhof

Burgemeester Jan van Zanen houdt de poot stijf: alle ambtenaren van premier Dick Schoof moeten uiterlijk over één maand het Binnenhof hebben verlaten.  

Door

Het college van B en W heeft maandag definitief besloten dat het Torentje en andere historische gebouwen aan de Hofvijver niet langer gebruikt mogen worden met het oog op de brandveiligheid. De risico’s zijn inmiddels ‘onaanvaardbaar groot’.

Van Zanen heeft dit medegedeeld aan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), dat gaat over de renovatie van het Binnenhof, en aan de laatste gebruiker, het ministerie van Algemene Zaken (AZ).  In een nadere toelichting zegt hij: “De grens is bereikt. Er is geen ruimte om te schuiven met het moment dat het Binnenhof geheel leeg moet zijn. Een brand in het hart van Den Haag is onaanvaardbaar en onvoorstelbaar. Wij zijn er trots op dat we de regeringsstad van Nederland zijn en na de renovatie zal het Binnenhofcomplex daar weer de kern van zijn. Alles moet erop gericht zijn dat de werkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd kunnen worden.”

In strijd met de regels

AZ dient het Binnenhof uiterlijk op 18 september te verlaten. Het gebruik van delen van het Binnenhofcomplex is al jaren in strijd met de regels en levert een steeds groter risico op. Dat elders de renovatie in volle gang is en dat vele wanden en trappenhuizen tijdelijk zijn afgetimmerd, verhoogt het brandgevaar nog. De gemeente wijst er ook op dat de brandveiligheid een van de belangrijkste redenen voor de renovatie is.

Het probleem voor het RVB en AZ is dat de tijdelijke kantoren voor Schoof en zijn ambtenaren aan de Bezuidenhoutseweg niet klaar zijn. Er zijn daar nog geen beveiligde IT-voorzieningen en telefoonlijnen. Daarom heeft minister Mona Keijzer, onder wie het RBV valt, voorgesteld dat het grootste deel van AZ tijdelijk verhuist naar de Turfmarkt. Maar zo’n zeventig ambtenaren, die werken met de extra beveiligde verbindingen, zouden moeten achterblijven aan de Hofvijver. Keijzer vroeg de gemeente ‘te berusten’ in deze situatie.

‘De rek is eruit’

Maar de maat is vol voor Van Zanen. “De redenen die de eigenaar en de gebruiker van de bouwdelen opvoeren om langer gebruik toch opnieuw toe te staan zijn zwaarwegend. Maar ze hadden daarom  de afgelopen jaren ook grond moeten zijn om alles op alles te zetten om de termijnen die bekend waren te halen. Het is jammer dat dit niet gelukt is maar de rek is eruit,” zegt hij. Van Zanen wijst verder op de risico’s voor mensenlevens ‘van zowel aanwezigen als van brandweerlieden’. En het gevaar dat historische gebouwen, inclusief het Mauritshuis, beschadigd raken of verloren gaan.

De gemeente blijft ook bij haar eerder aangekondigde dwangmiddel van de ‘last onder dwangsom’. Die wordt opgelegd in de veronderstelling dat de eigenaar en de gebruiker zich zullen schikken in het besluit en dat handhaving niet nodig zal zijn. Als dat wel het geval is, bedraagt de dwangsom wekelijks 100.000 euro, tot een maximum van één miljoen euro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan nog niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat het besluit van B en W ‘wordt bestudeerd’.

Standaardportret
Bekijk meer van