Twijfel over gebiedsverboden omstreden imam

De Raad van State twijfelt over de rechtmatigheid van de telkens verlengde gebiedsverboden voor de Haagse imam Fawaz Jneid. Dat bleek woensdag op een zitting.

Door

“Zijn gedachtengoed is niet wezenlijk veranderd, maar is zo’n gebiedsverbod nog wel effectief en proportioneel? Hij kan communicatiemiddelen gebruiken die terechtkomen in de Schilderswijk en Transvaal,” aldus een van de rechters, die daarmee aangaf in welke richting het oordeel lijkt te gaan in deze door imam Fawaz Jneid aangespannen zaak.

Volgens de minister van Justitie en Veiligheid is de man een gevaar voor de nationale veiligheid met zijn preken die kwetsbare jongeren in de Schilderswijk en Transvaal beïnvloeden. “Ze zijn een voedingsbodem voor terrorisme,” aldus de landsadvocate. Daarom kreeg de imam een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en Transvaal en dat werd telkens verlengd. De advocate van Fawaz vond het verbod ‘niet proportioneel’.

Nog geen gebiedsverbod voor omstreden imam

Op dit moment geldt er overigens geen gebiedsverbod meer voor de imam. Dat is omdat de laatste verlenging door de gewone rechter werd afgewezen. De reden van zijn hoger beroep tegen de eerdere maatregelen is waarschijnlijk een schadeclaim. Die kan hij indienen als hij in het gelijk wordt gesteld.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten van de krant Den Haag Centraal (DHC). U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van