TU Delft: aanpak Zuidwest kan beter en goedkoper

In plaats van massaal slopen, kan de gemeente in Zuidwest ook kiezen voor verbouwen en renoveren. Dat is goedkoper én beter voor het milieu, zegt een werkgroep van de TU Delft.

Door

De onderzoekers namen de Dreven-buurt in Zuidwest als uitgangspunt om een renovatiemodel voor naoorlogse flats te ontwikkelen. De kern van het project is dat de standaard vierlaagse flats met drie woonlagen worden opgehoogd en grotendeels klimaatneutraal worden gemaakt. “Met deze renovatie leveren we een positieve bijdrage aan de maatschappij, de natuur en het energiegebruik van de individuele woningen,” aldus woordvoerder Nikki de Zeeuw.

Het is niet zomaar een voorstel. Het Symbiotic Urban Movement-team (SUM) van de TU deed langdurig onderzoek en produceerde een rapport van bijna vijfhonderd pagina’s, inclusief ontwerpen en plattegronden. De aanpak kan volgens SUM landelijk worden toegepast op 847.000 portiekflats. Een belangrijk uitgangspunt is hergebruik in plaats van sloop. Dat zou volgens het rapport ook aanzienlijk goedkoper zijn.

Tot in 2019 werkten de gemeente en corporatie Staedion mee aan het project. Er zou zelfs een modelwoning volgens het SUM-ontwerp ergens in de Dreven worden gebouwd. Maar toen verscheen bouwbedrijf Heijmans op het toneel als partner. “Na tussenkomst van Heijmans hebben Staedion en de gemeente zich teruggetrokken,” zegt een betrokkene die niet met zijn naam in de krant wil. De TU-aanpak zou te weinig nieuwe woningen opleveren.

Vernieuwing Zuidwest

Staedion en Heijmans ‘doen’ nu samen het grotere project voor de vernieuwing van de Dreven, Gaarden en Zichten in Zuidwest. De TU-optie komt in de huidige projectdocumenten niet meer voor. Daarin is het uitgangspunt precies omgedraaid: de meeste oude flats moeten plaatsmaken voor nieuwbouw.

De gemeenteraad neemt donderdagavond (10 februari) een besluit over de eerste fase van de vernieuwing van Zuidwest. In elk geval de Partij voor de Dieren en de HSP willen van wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) horen waarom het TU-plan voor de Dreven een stille dood is gestorven. Het SUM-team gaat overigens gewoon door, omdat de plannen ook elders toepasbaar zijn. Bovendien doet de TU met het SUM-project mee aan de competitie Solar Decathlon Europe voor duurzame en circulaire bijdragen aan het klimaatbeleid.

Conflict met welstandscommissie 

Het TU-project spitste zich juist toe op het deelgebied waar nu de felste politieke discussie over woedt, de Dreven. Wethouder Balster wil de status van beschermd stadsgezicht intrekken om sloop en nieuwbouw mogelijk te maken. Daarover raakte hij in conflict met de Welstandscommissie, die daar mordicus tegen is.

De gemeenteraad dwong de wethouder alle documenten over deze kwestie beschikbaar te stellen. Dat gebeurde eind vorige week in de vorm van 1200 pagina’s vertrouwelijke stukken en daarover werd maandagavond besloten vergaderd door de raadscommissie Ruimte.

Uiteindelijk is onder druk van de raad één mail van welstandsvoorzitter Marianne Loof openbaar gemaakt. Daarin beklaagt zij zich bij Balster over diens optreden in de gemeenteraad. Toen de raad hem verweet dat hij het welstandsadvies ‘onder de pet’ had gehouden, antwoordde hij dat de commissie ook zelf de raad had kunnen informeren. Loof noemt dat ‘ondenkbaar’ en ‘afwijkend’.

De koninklijke weg was geweest dat Balster zelf de raad had geïnformeerd en daarop heeft de voorzitter dan ook verschillende keren aangedrongen. In een net verzonden brief aan de raad staat overigens dat Loof, die binnenkort afzwaait, haar kritiek nu nuanceert. Maar dat wordt in elk geval door de oppositie niet serieus genomen en gezien als een poging achteraf de schade te beperken.  Een aantal oppositiepartijen overweegt een motie van wantrouwen tegen Balster in te dienen. Dat gebeurde ook al in november over hetzelfde onderwerp, maar de motie kreeg toen geen meerderheid.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van