Tóch padelbanen dicht bij huizen: bewoners vrezen geluidsoverlast

Wegens geluidsoverlast mogen padelbanen niet meer dicht bij woningen komen. Toch dreigt dat op verschillende plekken in Den Haag te gebeuren. Omwonenden voelen zich niet gehoord. “Dit is uiterst vreemd.”

Door

Iedereen is het erover eens: padelbanen zorgen voor veel meer geluidsoverlast dan tennisbanen. Partijen van links tot rechts in de Haagse gemeenteraad dienden er moties over in die stuk voor stuk zijn aangenomen. In 2022 stelde het college van B en W de richtlijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te volgen: nieuwe banen moeten op minimaal 160 meter afstand liggen van woonwijken. Maar nu ligt er een aanvraag voor een padelbaan bij tennisvereniging Berg en Dal, midden in de Bosjes van Pex, op slechts 95 meter van een woonwijk.

Toen omwonende Nina Rang over de aanvraag hoorde, schrok ze enorm. “Ik kwam hier vier jaar geleden met mijn vier jonge kinderen en man wonen voor de rust. Het was een uitgelezen kans om van de natuur te genieten in een mooie wijk. Die rust verdwijnt door het padellen.” Ze begon samen met haar buurvrouw de petitie ‘Sta geen padelbanen toe in de Bosjes van Pex’. In een week tijd is die meer dan 1100 keer ondertekend.

Binnenbanen

De strijd tegen de aanleg van padelbanen wordt ook in Houtrust gevoerd. “Ik ben niet tegen padel, maar wel als het vlak voor mijn woning gebeurt. Speel het binnen, daar hebben we er geen last van,” zegt Marianne van Baaren van de Leefcommissie Klein Houtrust. In de buurt wonen 68 mensen op niet meer dan 68 meter afstand van de geplande padelbanen van Tennisvereniging Houtrust.

 

We doen het nu via de rechter, want zo wordt er helaas bestuurd in Den Haag
Mariëtte Zoetmulder, omwonende

 

Uit een Woo-verzoek van bewoners blijkt dat ambtenaren zich niets van de VNG-richtlijn aantrekken. De dichtstbijzijnde woningen werden niet één keer genoemd in de mailwisseling tussen de aanvragers en de betrokken ambtenaren. “Daar stonden we echt versteld van,” aldus Van Baaren.

Ook tien gezinnen aan de Van Hogenhoucklaan schrokken drie jaar geleden toen zij hoorden van de komst van zes banen bij Tennispark W.W.: zij wonen op slechts 35 meter afstand van de toekomstige padellocatie. Kort na de aankondiging maakten zij bezwaar. De adviescommissie stelde de bewoners in het gelijk: de padelbanen zouden er niet mogen komen. Maar het college legde dat advies naast zich neer. “We doen het nu via de rechter, want zo wordt er helaas bestuurd in Den Haag,” vertelt omwonende Mariëtte Zoetmulder.

Nieuwe metingen

De akoestische onderzoeken die de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) doet in opdracht van de gemeente staan ook ter discussie. De Raad van State concludeerde in april 2023 over een zaak in Wassenaar dat er sprake was van een veel grotere overschrijding van geluidsnormen dan de ODH aannam. Daarom worden er nieuwe metingen verricht. Maar op de vraag of de ODH sinds de uitspraak anders meet, wil de woordvoerder niet antwoorden ‘omdat de zaak nog onder de rechter is’.

 

Niemand luistert. Hoe kan dit?
Coen Bom, Hart voor Den Haag

 

De geluidsoverlast van padelbanen houdt Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom al drie jaar bezig. “Het is uiterst vreemd dat het college geen grond voor bezwaar vindt.” Volgens hem zijn er voldoende onderzoeken waar het college zich op kan beroepen. Het frustreert hem vooral dat het college de padelbanen blijft zien als tennisbanen. “Zowel de adviescommissie als de VNG zeggen dat dat niet klopt. Maar niemand luistert. Hoe kan dit?”

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van