Tijdelijk 300 arbeidsmigranten in hotel Kijkduin

Een groep van ongeveer driehonderd arbeidsmigranten wordt tijdelijk gehuisvest in het voormalige NH Hotel Atlantic in Kijkduin. Door een ontruimingsbevel dreigden zij op straat te belanden.

Door

Het NH Hotel Atlantic in Kijkduin dient als tijdelijke opvanglocatie voor een groep van circa driehonderd arbeidsmigranten. Dat schrijft wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad. De wethouder benadrukt dat de tijdelijke huisvesting een overeenkomst is tussen private partijen en niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.

De verantwoordelijke partij is uitzendbureau Jobcenter Haaglanden. Het uitzendbureau is niet alleen werkgever van, maar ook verhuurder aan de arbeidsmigranten. Sinds 2012 woonden zij in een complex aan de Jaap Edenweg, bij de Uithof. Dit betrof een voormalige tennislocatie die was omgebouwd tot tijdelijke woningen. Volgens de gemeente was de locatie niet meer geschikt, daarom besloot ze de vergunning in 2019 niet te verlengen.

 

We hebben op dit moment geen extra middelen om deze kwetsbare groep tijdig op te vangen
Uitzendbureau Jobcenter Haaglanden

 

Ondanks diverse waarschuwingen bleef het uitzendbureau het complex gebruiken. Dit leidde tot rechtszaken en een dwangsom van 100.000 euro, die door Jobcenter Haaglanden werd betaald. Uiteindelijk gaf de gemeente in oktober van dit jaar een ontruimingsbevel.

Tijdelijk verblijf

Vooralsnog lukt het Jobcenter Haaglanden niet om een nieuwe opvanglocatie te vinden. Het uitzendbureau mailde afgelopen oktober naar de gemeente dat het wel pogingen heeft ondernomen om alternatieve locaties te vinden. In een buitengebied in Naaldwijk wilde Jobcenter een woonpark bouwen voor arbeidsmigranten, maar de vergunning werd afgewezen door de gemeente Westland. ‘Dit betekent dat we op dit moment geen extra middelen hebben om deze kwetsbare groep tijdig op te vangen,’ aldus het uitzendbureau in de mail die in handen is van de redactie.

Zonder nieuwe opvanglocatie dreigden veel van de arbeidsmigranten dakloos te raken. Het voormalige NH Hotel Atlantic biedt uitkomst als tijdelijke locatie. Volgens de gemeente mag het hotel in afwachting van een permanente oplossing maximaal vier maanden worden gebruikt. De sloop van het hotel, die gepland staat in september 2025, wordt ondertussen voorbereid.

Zorgen

De VVD stelde vorige week raadsvragen over onder andere de duur van het verblijf. Omwonenden hebben een brief ontvangen van huisvestingsorganisatie Logejo waarin staat dat het hotel niet vier, maar ‘in eerste instantie negen maanden’ gebruikt zal worden voor de huisvesting.

 

We hebben een privaatrechtelijke overeenkomst afgesloten van in ieder geval negen maanden
Huisvestingsorganisatie Logejo

 

Ook Anita van de Laar, sinds 2006 woonachtig in Kijkduin, ontving deze brief. Zij was aanwezig bij de informatiebijeenkomst op 16 december, georganiseerd door Logejo. “De organisatie garandeerde dat er geen overlast zal zijn voor de omwonenden. Ze lieten ook weten bij wie we terechtkunnen bij calamiteiten.” Tijdens de bijeenkomst kwam ook de onduidelijkheid over de duur van het verblijf aan bod. “De organisatie legde uit dat een arbeidsmigrant maximaal vier maanden in een hotelkamer zal verblijven, maar dat een volgende arbeidsmigrant ook weer voor vier maanden de vrijgekomen hotelkamer kan gebruiken,” aldus Van de Laar.

Een woordvoerder van Logejo bevestigt dit: “Voor het bieden van tijdelijk verblijf geldt het bestemmingsplan logies. Dat betekent dat het verblijf voor een individuele arbeidsmigrant maximaal vier maanden is. Maar we hebben een privaatrechtelijke overeenkomst afgesloten van in ieder geval negen maanden.” De arbeidsmigranten nemen vanaf maandag 23 december hun intrek in het hotel.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van