The Hague’s Finest, nieuwe winkel met alleen producten van Haagse makers

The Hague’s Finest moet een mengelmoes worden van alles wat gecreëerd is in de stad. Dus willen veel Haagse makers een plekje in de nieuwe winkel van Lex Rijkers Meinen. Alleen groengeel is out.

Door

Soms heb je een winkel waarvan je denkt: waarom bestond die eigenlijk nog niet? The Hague’s Finest, net een week open, is er zo eentje. Hier, aan de Gravenstraat 1, staan de mooiste lokale en zo duurzaam mogelijk vervaardigde producten naast elkaar. Wie binnenstapt, loopt meteen tegen het populaire verzorgingsmerk Naïf aan, links staan de blauwe flesjes van het wasmiddel Seepje, ook al zo’n Haags bedrijf dat landelijke bekendheid geniet.

Kleinere initiatieven zijn er eveneens, zoals de potjes ‘Haagse Honing’ van de Duinoordse imker Eveline de Heij en de kleurrijke kussens van textielontwerper Jantien Baas. Even verderop staan alle Haagse biermerken, van Eiber tot ’t Kwartje, gebroederlijk naast elkaar. Net gelanceerd en alleen hier te verkrijgen: de gembersoda van de Scheveningse cocktailshakers Caipi Boys.

En waar kunnen we de groengele sleutelhangers vinden? “Oh, hou op hoor,” wuift Lex Rijkers Meinen weg. “Alles wat maar neigt naar groen en geel of de Haagse skyline, komt hier niet in.” De 32-jarige Hagenaar is niet alleen bedenker van dit label, maar ook curator. Hij heeft de spullen in drie categorieën ingedeeld: ‘Daily’, voor dagelijks gebruik, zoals van eieren en shampoo, ‘Culture’, zoals kunst, boeken en muziek, en ‘Lifestyle’, dat zijn spullen voor in huis. “Of om aan te trekken,” vult hij aan. Bij elk product hangt of staat een A5’je met informatie over de maker en zijn of haar product.

The Hague’s Finest is platgebeld

De afgelopen dagen is Rijkers Meinen platgebeld door Haagse makers die eveneens hopen op een plekje in de winkel. “Ik snap het wel. Er is hier in de stad geen enkele ruimte waar zo veel Haagse merken naast elkaar staan.” Zijn grote voorbeeld is The Maker Store in de Amsterdamse Hallen, een bruisend centrum voor mode, kunst, cultuur, horeca en ambacht. “Een mengelmoes van alles wat gecreëerd is in de stad. Zo’n locatie moet The Hague’s Finest ook worden.”

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen]

 

Volgende week komen er vijftien producten bij, waaronder de zwamtapenade van de Haagse Zwam, bereid door het duurzame restaurant Ethica, en het nieuwste kookboek van Vanja van der Leeden, ‘Indostok’ genaamd. Als ondertitel: ‘een vurige love ballad voor saté’. Verder op het verlanglijstje: de grootste collectie Haags vinyl met plaatjes van zangeres Tess Merlot en de band Di-rect.

De formule van The Hague’s Finest sluit volgens Rijkers Meinen naadloos aan bij zijn andere bedrijf: Den Haag To Go, de online-stadsgids met een site en een razend populair Instagram-account die je wegwijs maken in de stad en je vertellen wie de makers zijn.

 

Alles wat maar neigt naar groen en geel of de Haagse skyline, komt hier niet in.
Lex Rijkers Meinen (bedenker The Hague’s Finest)

 

Fel: “Je kunt wel roepen ‘support your locals’, maar doe dat dan ook. Ik vind dat wij de stad op een andere manier op de kaart zetten dan een partij als The Hague Marketing. Kijk om je heen. Wij promoten niet alleen de producten, wij werken samen en vertellen ook het verhaal: dít maakt Den Haag.”

‘Uitbreiden’

Omdat boven dit pand zijn kantoor is van Den Haag To Go, hoorde hij dat de winkel vrijkwam. Nu huurt hij het voorlopig voor een periode van drie maanden. En daarna? “Uitbreiden. Je kunt de categorieën natuurlijk apart uitrollen. ‘Daily’ is interessant op wijkniveau, ‘Culture’ zou prima passen in het Museumkwartier. Ik kijk echt wel verder dan die drie maanden. Maar tot die tijd richt ik hier mijn aandacht op. Er komt een baristawedstrijd aan en we gaan in december buiten oliebollen bakken met de biersommelier Arvid Bergström. Trouwens, waarom ligt jullie krant hier eigenlijk nog niet? Kan ik binnenkort eens bellen met jullie uitgever?”

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 05 november 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

The Hague’s Finest, Gravenstraat 1, open donderdag t/m zondag, woensdag op afspraak, 11.00 tot 19.00 uur. Meer informatie: www.thehaguesfinest.com

Bekijk meer van