Terras op Prins Hendrikplein mag blijven

Horecagelegenheid Van Kinsbergen mag een terras exploiteren midden op het Prins Hendrikplein. De Raad van State heeft dinsdag de bezwaren daartegen van bewonersorganisatie De Groene Eland verworpen.

Door

De Raad deed meteen na de zitting uitspraak, wat alleen gebeurt als het een ongecompliceerde zaak is. “De wet maakt nu eenmaal veel mogelijk en het gemeentebestuur heeft de regels goed toegepast,” verklaarde de voorzitter. Ze bevestigde daarmee een eerder oordeel van de Haagse rechtbank.

Volgens een woordvoerder van De Groene Eland is het gemeentebestuur onterecht afgeweken van het beleid om in het Zeeheldenkwartier geen nieuwe horecaterrassen in de openbare ruimte te plaatsen. Met uitzondering van enkele bestaande terrassen. De gemeenteraad kwam jaren geleden ook tegemoet aan de bezwaren van buurtbewoners tegen een horecakiosk op het plein, dat in principe een groenbestemming heeft.

Gastropub Van Kinsbergen

De omstreden terrasvergunning werd aangevraagd door de uitbater van het inmiddels verdwenen restaurant De Pasta Kantine in het voormalige postkantoor. De vergunning gaat nu over naar de eigenaren van Gastropub Van Kinsbergen die sinds enkele maanden in het pand actief zijn. De vergunning, die geldig is tot 2020, laat toe dat het terras jaarlijks geopend is van april tot eind oktober.
De Groene Eland is nog niet klaar met Van Kinsbergen. Er lopen nog bezwaren tegen het terras op de stoep en de sluitingstijd van twee uur ’s nachts. Maar volgens uitbater Patrick van Aller valt alles binnen de exploitatievergunning die hij heeft. Hij is teleurgesteld in de houding van de Groene Eland. “Van Kinsbergen heeft een positieve uitstraling. Er zijn geen klachten. Er komen bij ons juist veel mensen uit de buurt. We vervullen dezelfde rol als Emma op het Regentesseplein. Op een plein hoort horeca te zitten.”

Standaardportret
Bekijk meer van