Tem ‘de Waterwolf’ in Madurodam

‘De Waterwolf’ is de nieuwste én grootste indoorattractie van Madurodam. Dit weekend kunnen bezoekers het ‘waterbeest’ temmen door eigenhandig het Haarlemmermeer leeg te pompen. Op zondag 7 oktober vindt de eerste Madurodam Marathon plaats.

Door

Het metershoge gebouw, een replica van het gemaal de Cruquius op schaal, van de Waterwolf in Madurodam is niet te missen. “Het is de vijfde indoorattractie en deze is het meest complex van allemaal op technisch gebied,” vertelt directeur Joris van Dijk. “Met zestien beeldschermen, wind, regen, vuur, licht- en geluidseffecten en een vloer die beweegt is dit onze meest interactieve en spectaculaire attractie. We proberen met iedere attractie een stapje verder te gaan.” De Waterwolf is in huis bedacht en is uniek in zijn soort. “Wij kopen niets van de plank,” vertelt Van Dijk met een lach. Zelf heeft hij de Waterwolf al meerdere keren getest. “Dat waren kippenvelmomentjes.” Het woeste waterbeest zelf is ontworpen door een specialist in watereffecten.

De Waterwolf is een bijnaam voor het Haarlemmermeer
Joris van Dijk (directeur van Madurodam)

Waterwolf

Oorspronkelijk zou ‘de Waterwolf’ al in juli openen, maar door vertragingen in de bouw liepen de werkzaamheden uit. “In eerste instantie was dat even balen, omdat we hoopten de zomer mee te pakken. Achteraf gezien was dit minder erg vanwege de enorme hittegolf,” zegt Van Dijk. De attractie vertelt het verhaal van de drooglegging van het Haarlemmermeer (1849-1852). “Hiervoor is achthonderd miljard liter water weggepompt door het grootste stoomgemaal van de wereld, de Cruquius.” Nooit eerder was op zo’n grote schaal aan landwinning gedaan om het oprukkende water van een binnenzee tegen te gaan. “De Waterwolf is een bijnaam voor het Haarlemmermeer,” vertelt de Madurodam-directeur. “Daarom vonden wij dit wel passend en het is ook een spannend verhaal. De Waterwolf wordt ook genoemd in een gedicht van Joost van den Vondel. De attractie is bovenal een ode aan Nederlandse waterbouwers.” Bezoekers kunnen het ‘waterbeest’ temmen door eigenhandig het Haarlemmermeer leeg te pompen.

 

 

Marathon

Madurodam heeft meer nieuws. Op zondag 7 oktober vindt de eerste Madurodam Marathon plaats. “Deelnemers halen geld op door zichzelf te laten sponsoren voor het project ‘Samen naar School’ van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind (NSGK),” legt Van Dijk uit. “Het Madurodam Kinderfonds verdubbelt het bedrag dat wordt opgehaald door de deelnemers.” Deze marathon is gebaseerd op de officiële marathonafstand van ruim 42 kilometer, maar dan op schaal 1:25, de oorspronkelijke verhouding van Madurodam. Een rondje komt neer op 1,69 kilometer. De marathon is speciaal voor kinderen (met en zonder beperking), maar volwassenen mogen meedoen als zij een kind begeleiden. “Het gaat niet om het winnen maar om het meedoen.”

Het marathonparcours, dat bestaat uit verschillende afstanden, kan lopend of rennend worden afgelegd en gaat grotendeels langs de buitenkant van het attractiepark. De deelnemers finishen op een iconische plek: het centrale plein van Madurodam. Van Dijk: “Nog steeds weten heel weinig mensen dat al onze opbrengsten naar goede doelen gaan. Door een evenement als dit en de Kinderherdenking op 4 mei maken we dit meer zichtbaar.” De Madurodam-directeur hoopt dat de marathon een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Nog steeds weten heel weinig mensen dat al onze opbrengsten naar goede doelen gaan
Joris van Dijk (directeur van Madurodam)

Madurodam

Dit weekend opent de Waterwolf voor het publiek, maar er zijn al plannen voor de volgende indoorattractie. Welk groots verhaal hierin wordt verteld, wil Van Dijk nog niet onthullen. “Dat blijft nog even een verrassing.” Hij verwacht extra bezoekers door de nieuwe attracties. “Niet specifiek door de Waterwolf, maar door alle attracties die er de afgelopen jaren zijn bij gekomen. Als Madurodam ieder jaar tussen de 650.000 en 750.000 mensen trekt, zijn wij tevreden. In 2017 trokken we in totaal 725.000 bezoekers.” De uitbreiding van het park zelf met 0,6 hectare laat voorlopig ook nog even op zich wachten. De gemeenteraad heeft hier vorig jaar groen licht voor gegeven. “Eerst moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hierover buigt de gemeenteraad zich in het eerste kwartaal van 2019,” besluit Van Dijk.

 

Meer informatie: www.madurodam.nl

Standaardportret
Bekijk meer van