Studenten bezetten Haagse campus Universiteit Leiden, sfeer gespannen

Studenten van de Universiteit Leiden protesteren opnieuw bij de Haagse campus op de Turfmarkt. Ze eisen dat de universiteit concrete stappen aankondigt om de banden met Israëlische instellingen te onderzoeken en stop te zetten.

Door

Sinds half 2 vanmiddag heeft een groepje studenten een ruimte in het universiteitsgebouw bezet. Op het dak zwaaien demonstranten met vlaggen en zingen ze luidkeels pro-Palestijnse leuzen, net als zo’n 150 mensen voor de deur van de campus. Aan de zijkant van het gebouw hield zich een paar uur lang eveneens een groepje demonstranten op.

Vanochtend hebben afgevaardigden van Students for Palestine gesproken met het bestuur van de universiteit. Het bestuur heeft vervolgens op X aangekondigd ‘concrete stappen te ondernemen’ aangaande de banden met Israëlische instellingen. Een woordvoerder van de universiteit wil die concrete maatregelen niet prijsgeven en geeft aan dat ze een reactie van de studenten wel had verwacht, ‘vanwege de sfeer in het land’.

Het online statement van de universiteit gaat de actievoerders niet ver genoeg, zegt Michel Vermeer, student bestuurskunde aan de Haagse campus en medewerker van de Haagse Stadspartij. “De universiteit heeft in het gesprek gezegd vandaag concrete maatregelen op X te zetten, maar nu zegt het dat pas morgen te doen. Dat gaat in tegen onze afspraak. Nu blijven we hier net zolang tot al onze eisen zijn ingewilligd.”

Een andere aanwezige student, die anoniem wil blijven: “Het gesprek is een stap vooruit, maar er is nog niets concreets”. De woordvoerder ontkent overigens dat de universiteit vandaag al concrete maatregelen zou aankondigen.

Gezichtsbedekking

Students for Palestine wil dat de universiteit alle academische samenwerkingen met Israëlische instellingen openbaar maakt en met die instellingen ‘die deelnemen aan genocide, apartheid en de uitbuiting van Palestijnen en hun land’ de banden verbreekt. Op andere onderwijsinstellingen in het land hebben pro-Palestijnse studenten dezelfde eis. Tot dusver heeft alleen de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag deze ingewilligd.

Afgelopen maandag vond op de Haagse campus ook al een demonstratie plaats. Toen was de sfeer beduidend kalmer. Bij de demonstratie op donderdag dragen aanwezigen Palestijnse vlaggen en mondkapjes om hun gezichten te bedekken, anderen zijn van top tot teen in het zwart gekleed. Aan de zijkant van het gebouw worden media met een onduidelijke leus van leugens beticht en kan aanwezig journaille rekenen op wantrouwende blikken.

Ongeveer twee uur nadat de demonstratie begonnen is, komen onder luid gejuich tientallen demonstranten aanlopen vanaf Centraal Station. Zij zijn met de trein gekomen vanaf de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voorbijlopende politieagenten mompelen dat de Mobiele Eenheid onderweg is.

Intussen zou een gesprek plaatsvinden tussen de studenten die een ruimte bezetten en afgevaardigden van de universiteit. De gemeente wil voorlopig niet dat de politie ingrijpt, maar wil dat de demonstranten en de universiteit in gesprek gaan.

Update 17 mei: De Universiteit Leiden heeft de demonstranten die een ruimte in de universiteit bezetten, tot 19.30u gegeven om het pand te verlaten. Deden ze dat niet, dan zou de Mobiele Eenheid ingrijpen. Iets na 20.00u verlieten de laatste demonstranten het pand en zijn ook degenen die voor het gebouw protesteerden, weggegaan.

Standaardportret
Bekijk meer van