Stadspenning voor Vrienden van Den Haag

De Vereniging Vrienden van Den Haag heeft de Stadspenning van de gemeente gekregen voor haar inzet voor het behoud van het stedelijk schoon in de stad.

Door

Burgemeester Jan van Zanen reikte de penning plus oorkonde zaterdag uit in het oude stadhuis aan de Javastraat, waar de Vrienden hun vijftigjarig bestaan vierden. Voorzitter Rupert van Heijningen, in het dagelijks leven advocaat, zei ‘voor het eerst sprakeloos te zijn’.

De Vrienden zetten zich al een halve eeuw in voor het behoud van historisch erfgoed en, breder, van de karakteristieke waarden van de stad. Ze laten ook nadrukkelijk van zich horen bij bouwplannen. Van Heijningen noemde als voorbeeld van hoe het ook kan de bebouwing van het Burgemeester De Monchyplein. Een architect discussieerde toen namens de wijkvereniging Archipel met de Catalaanse bouwmeester Ricardo Bofill, wat leidde tot een aanpassing van de plannen. De voorzitter riep de burgemeester op de inspraak ook serieus te nemen, als de nieuwe Omgevingswet is ingevoerd. De Vrienden maken zich vooral zorgen over de hoogbouwplannen rond de stations (‘Central Innovation District’). Ze presenteerden er zaterdag een boekje over met daarin een wandelroute.

Bankje Piet Heinplein

De Vrienden bieden op hun beurt de stad een cadeau aan: een zitbankje. Het wordt geplaatst op het nieuwe Piet Heinplein, als daar de gracht is opengelegd. Van Zanen kreeg alvast het op het bankje te bevestigen bordje. Bij een vorig jubileum werd een bankje op de Korte Vijverberg geplaatst.

Tineke van den Berg, ‘Vissersvrouw’ (houtsnede).

In het kader van vijftig jaar Vrienden van Den Haag is er bij Kunstzaal van Heijningen op het Noordeinde een tentoonstelling te zien (tot en met 28 mei). Twaalf Haagse en niet-Haagse kunstenaars, die de stad goed kennen, werd gevraagd om hun liefde voor Den Haag om te zetten in kunstwerken. De deelnemende kunstenaars zijn: Tineke van den Berg, Wim Bettenhausen, Loek Bos, Dorien van Diemen, Jan Ledderhof, Frans de Leef, Titus Meeuws, Joanna Quispel, John Sillevis, Kris Spinhoven, Ton van Steenbergen, Alex Verduyn de Boer, Hans Versfelt en Gineke Zikken.

Standaardportret
Bekijk meer van