Zwaardere editie Red Bull Knock Out

De zwaarste strandrace ter wereld wordt nog zwaarder. Dat voorspellen de organisatoren over de Red Bull Knock Out. Zaterdag gaan duizend motorcrossers op het Scheveningse strand met elkaar de strijd aan.

Door

The Wall of Death, Joker Loop en Mystery X-loop. Alleen de namen zijn al onheilspellend. Ze vormen de pareltjes van de Red Bull Knock Out, die zaterdag tussen het noorderhavenhoofd en een gedeelte voorbij de Pier in Scheveningen verreden wordt.

Het zijn de plekken waar deze uitputtingsslag waarschijnlijk beslist gaat worden. Niet zeker dus, omdat de motorcrossers sommige elementen van het parcours niet van tevoren te zien krijgen. Maar één ding is wel zeker. “De crossers moeten ‘bloody fit’ zijn,” zegt de Nieuw-Zeelander Greg Atkins die het parcours gebouwd heeft.

Dit jaar is het parcours 200 meter korter: 4,5 kilometer. “Daardoor is het wel intenser,” zegt Atkins. “We benutten de ruimte beter omdat er meer bochten zijn. Dit doen we zodat het publiek nog beter kan genieten van alle actie.”

De Red Bull Knock Out wordt voor de zesde keer (sinds 2006) gehouden en in 2020 en 2022 staat de motorcrosswedstrijd weer op het programma. Ze is de opvolger van de Veronica Strandrace die in 1981 onder leiding van (inmiddels wijlen) Bob de Jong werd georganiseerd.

 

We benutten de ruimte beter omdat er meer bochten zijn.
Greg Atkins (Nieuw-Zeelandse parcoursbouwer)

 

Elf edities (tot 1991) werden er gehouden, daarna vond de gemeente, mede door protesten van de Scheveningse bevolking over verstoring van de zondagsrust en geluidsoverlast, het niet meer verantwoord om het evenement te houden. Op het hoogtepunt in 1983 waren er 150.000 toeschouwers aanwezig en keken drie miljoen mensen (onder wie een half miljoen Belgen) naar de live-uitzending.

Meer spektakel bij Red Bull Knock Out

Zoveel toeschouwers zullen er deze keer niet komen. Waarschijnlijk zal het aantal, net als vorig jaar, rond de 70.000 liggen. De eerste heat gaat al om 09.00 uur van start. In totaal zullen circa duizend motorcrossers uit binnen- en buitenland de negentien bochten en veertien jumps bedwingen.

De finale begint om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Deze duurt langer dan in voorgaande jaren, waardoor veel meer van het uithoudingsvermogen en de concentratie van de deelnemers wordt gevraagd. Bovendien komt dan ook de Mystery X-loop in het parcours. Verwacht wordt dat bij dit element en The Wall of Death niet alleen de race beslist wordt maar ook het meeste spektakel in de vorm van crashes te zien is.

Dan zullen waarschijnlijk favorieten als Glenn Coldenhof (Nederland, in 2016 tweede), Billy Bolt, Nathan Wilson (beiden Engeland) en Wade Young (Zuid-Afrika) zich in de voorste gelederen melden. En vlak Robbie Maddison niet uit. De Australiër, bekend van het stuntwerk in de James Bond-film ‘Skyfall’, reed enkele weken geleden ter promotie van de race met zijn crossmotor over de Haagse grachten!

Hoe dan ook komt er een nieuwe winnaar, want de wereldkampioen motorcross (MXGP) Jeffrey Herlings is er nu niet bij.

Geen doorkomen aan

Is er zaterdag voor de duizend crossers in het zand af en toe geen doorkomen aan, dat geldt ook voor het verkeer in Scheveningen. Bezoekers wordt geadviseerd om niet met de auto naar Scheveningen te komen. Vooral rond 12.00 uur wordt de grootste drukte verwacht en bovendien zullen de parkeergarages snel vollopen. Veel wegen worden er overigens niet afgesloten, alleen de strandweg is onbereikbaar.

Red Bull Knock Out, zaterdag 10 november, kwalificatie vanaf 09.00 uur, finale 13.30-15.30 uur, strand Scheveningen. Meer informatie: www.redbull.com/nl-nl/events/knock-out-2018

Standaardportret
Bekijk meer van