Voorburg in de ban van de BinckBank Tour

Wielerliefhebbers komen dinsdag 8 augustus volop aan hun trekken tijdens de 2e etappe van de BinckBank Tour. Start en finish van de 9 kilometer lange individuele tijdrit zijn in het centrum van Voorburg.

Door

De BinckBank Tour. Wat is dat voor wielerwedstrijd?
Tot vorig jaar was de naam van UCI World Tour-wedstrijd de Eneco Tour. Maar zoals dat gaat in veel profsporten: stopt de ene sponsor dan neemt een andere sponsor het stokje over. De BinckBank Tour is een zevendaagse profkoers door Nederland en België. De start is op 7 augustus in Breda, de finish precies een week later in het Belgische Geraardsbergen. De start en finish van de 2e etappe op dinsdag 8 augustus zijn in het historische Voorburg. De wielerwedstrijd is een belangrijke voorbereidingskoers voor renners die deelnemen aan de Vuelta en het WK wielrennen in september.

Hoe ziet het parcours van de tijdrit in Voorburg eruit?
Over precies 9 kilometer rijden de renners van Voorburg naar Leidschendam en weer terug. Deze rit tegen de klok is een race voor specialisten. Met start en finish op een steenworp afstand van de  buitenplaats Hofwijck. Ooit woonde hier Christiaan Huygens, zoon van diplomaat en dichter Constantijn Huygens, en een van de belangrijkste wetenschappers van de 17e eeuw die het slingeruurwerk uitvond. Het tijdritparcours is vlak met lange rechte stukken zonder veel lastige bochten. Op de kruising Parkweg met de Laan van Nieuw Oosteinde wordt een startpodium gebouwd waar om 13.29 uur de eerste renner vertrekt. De leider van het klassement zal rond 16.30 uur van start gaan. Renners vertrekken om de 2 minuten, de laatste tien om de minuut. Vanuit Voorburg gaat de route via de rotonde op de Rembrandtlaan richting de Vliet waar via de Westvlietweg naar Leidschendam wordt gereden. Hier kan ‘de grote versnelling’ worden gedraaid. In Leidschendam rijden de renners via het Sluisje naar de Voorburgseweg en het Oosteinde weer terug naar de finish op de Parkweg.

Wie verschijnen er aan de start?
Net als de Tour de France, de Giro en de belangrijkste klassiekers is de BinckBank Tour een wedstrijd op de kalender van de UCI World Tour. De winnaar krijgt 100 punten, ritwinnaars 6 punten die meetellen voor het World Tour eindklassement. Alle 18 UCI Pro Teams zijn verplicht aan de BinckBank Tour deel te nemen. Ploegen als Team LottoNL-Jumbo, Sunweb, Sky, Quick-Step Floors en BMC Racing Team staan dus aan het vertrek. Tom Dumoulin van Sunweb, dit voorjaar glorieus winnaar van de Giro, is een absolute favoriet. Is het niet voor de eindoverwinning, dan toch zeker voor de tijdrit. Liefhebbers zullen ook letten op wereldkampioen Peter Sagan. De Slowaak vertrok na diskwalificatie uit de Tour en is uit op eerherstel. Regiosucces kan komen van Voorburger Dylan van Baarle, rijdend voor Cannondale. Van Baarle is specialist op de tijdrit.

Nog meer redenen om naar Voorburg-Leidschendam te gaan?
Vanaf ’s ochtends 10.15 uur start het wielerfeest. Enthousiaste recreanten kunnen deelnemen aan een team-tijdrit (inschrijving gesloten) of de kids-ride. Om 13.29 uur start de eerste renner, maar daarvóór wordt er op het parcours, dat volledig autovrij wordt gemaakt, al ingereden door de professionals. De BinckBank Tour is dé gelegenheid om de grote renners van dichtbij te bewonderen. Bezoekers worden geadviseerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar Voorburg-Leidschendam te komen.

Door Bert Tielemans

Actuele informatie, deelnemers, parcours en programma is te vinden op www.binck.nl/binckbanktour

Abonnee worden van DHC? Klik hier

Standaardportret
Bekijk meer van