Vijf vragen over de redding van ADO Den Haag

Nu de gemeente het noodlijdende ADO Den Haag te hulp schiet en de voetbalbond KNVB akkoord is met de begroting, is een acuut faillissement afgewend. Toch zijn de financiële sores nog lang niet voorbij.

Door en

1 ADO is dus gered. Hoe is dat gegaan?

Dat ADO Den Haag dit seizoen kan uitspelen, heeft het aan de gemeente te danken. B en W schieten de eerstedivisieclub te hulp door uitstel van betaling van de huurachterstanden te verlenen. Dat zit zo: het noodlijdende ADO moest uiterlijk 31 oktober een sluitende begroting inleveren bij de KNVB, anders zou de proflicentie worden afgenomen. ADO kwam in eerste instantie ruim vijf miljoen euro tekort op de begroting van het huidige seizoen.

Door hulp van de gemeente, in samenwerking met een externe adviseur en een gespecialiseerd bedrijf, is dit teruggebracht tot 750.000 euro. Dit hiaat vult de gemeente nu op door voor hetzelfde bedrag uitstel van betaling te verlenen van de huur van het stadion in Leidschenveen, dat gemeentelijk eigendom is. ADO moet de 7,5 ton later terugbetalen, deze som wordt nu toegevoegd aan de huurachterstand.

 

  1. Is de toekomst van ADO nu gewaarborgd?

Nee, dit is puur pleisterwerk. ADO heeft tijd gekocht om een definitief reddingsplan op te stellen. Dit is ook een ‘harde voorwaarde’ die de gemeente stelt aan de hulp: ‘ADO moet de bedrijfsvoering en de begroting structureel op orde krijgen,’ aldus de wethouders Hilbert Bredemeijer (CDA, sport) en Anne Mulder (VVD, financiën). burgemeester Jan van Zanen. Interim-directeur Edwin Reijntjes zei ook niet voor niets tegen het clubkanaal dat de gemeentelijke steun ‘een eerste stap’ is.

Al jaren schrijft ADO rode cijfers, de club kende onder directeuren Mattijs Manders en Mohammed Hamdi een te dure huishouding. Spelers verdienden jarenlang riante salarissen en er stond veel personeel op de loonlijst. Omdat de Chinese grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS) vanaf 2014 gaten dichtte, kwam ADO hiermee weg. Maar nu Peking ADO in de etalage heeft gezet en het niet voornemens is geld over te maken, moet een nieuwe eigenaar (lees: geldschieter) de financiële puinhoop opruimen. Bovendien kijkt de gemeente mee: zij heeft door de betalingsregeling een flinke vinger in de pap.

 

  1. De nieuwe eigenaar, zeg het maar: wie o wie?

Dat is nog altijd in nevelen gehuld. Zoals bekend is UVS-voorman Wang Hui ADO liever kwijt dan rijk. Zwitsers, Arabieren, Japanners, Hagenaars Martin Jol en Jeroen Lentze, ze kwamen allemaal in beeld. Maar tot een overeenkomst kwam het (nog) niet. Het geruchtencircuit blijft draaien. De naam van de Haagse zaakwaarnemer Rob Jansen zong afgelopen week rond, maar hij ontkende in gesprek met Voetbal International. Het sportmedium kwam daarbij met nog een opvallende naam: Bolt Football Holdings, een bedrijf van Amerikaanse investeerders. Het blijven dagkoersen. Feit is dat de club nu wat meer tijd heeft voor de gesprekken.

 

De club moet meer doen voor de sportieve en maatschappelijke verbinding met de stad.
B en W Den Haag

 

  1. Wat vindt de gemeenteraad?

Die staat in meerderheid achter de voorzichtige steun die B en W hebben geboden. Alleen Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt het allemaal te weinig en te laat. De partij is van mening dat de club al verkocht had kunnen zijn, als de gemeente maar bereid was geweest het Cars Jeans Stadion voordelig te verkopen. Maar B en W wilden het gebouw, dat in 2007 voor 27 miljoen euro is gebouwd, eerst laten taxeren. Dat is gebeurd; de uitkomst is vertrouwelijk. Maar duidelijk is dat het meer is dan de 10 miljoen euro (voor stadion plus parkeerterreinen) die eerder door Jol en Lentze is geboden.

 

  1. Is ADO eigenlijk wel levensvatbaar?

Om te beginnen moet ADO daarvoor snel promoveren. Door de degradatie uit de eredivisie krijgt de club minder inkomsten. Een wedstrijd tegen pak ’m beet Helmond Sport is lang zo lucratief niet als een pot tegen landskampioen Ajax. Er komt minder publiek en de tv-gelden zijn lager. Goed nieuws: ADO is periodekampioen en is daardoor al verzekerd van promotie-play-offs aan het einde van het seizoen.

Ook een heikel punt: het draagvlak in de stad. Hoewel de club bijna was omgevallen, ging er geen siddering van ongeloof door de residentie. Natuurlijk, de harde kern roerde zich flink en Hart voor Den Haag stampvoette door de raadzaal, maar dat was het dan ook wel. Het gros van de hofstad aanschouwde de financiële soap schouderophalend langs de zijlijn. Onder meer door de supportersrellen rond de eeuwwisseling en de recente bestuurlijke sores lijkt de kloof tussen een flink deel van de stad en de club onverminderd groot. Dit beseft ook de gemeente. ‘De club moet meer doen voor de sportieve en maatschappelijke verbinding met de stad,’ aldus Bredemeijer en Mulder vorige week.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 28 oktober 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van