Veiligheid bij ADO ondermaats, club moet actie ondernemen

ADO Den Haag moet van de gemeente de veiligheid in en om het stadion verbeteren door een veiligheidscoördinator aan te stellen, betere beveiligers op te leiden en de technische hulpmiddelen voor gezichtsherkenning te updaten.

Door

Verder voert de gemeente een ‘vergunningsplicht’ in voor de voetbalclub. Dat betekent dat ADO elk halfjaar aan de gemeente toestemming moet vragen om wedstrijden mét publiek te spelen. Met deze maatregelen hoopt burgemeester Jan van Zanen de actuele veiligheidsmaatregelen van de club beter te kunnen controleren.

Van Zanen komt tot dit pakket na een rapport van CrowdProfessionals. Dit adviesbureau deed onderzoek naar de rellen in en rond het Cars Jeans Stadion op 29 mei. Toen verloor ADO de promotiefinale om een plek in de eredivisie van Excelsior. Meteen na de wedstrijd bestormden Haagse ‘supporters’ het veld en bekogelden ze de feestende Excelsior-aanhang met vuurwerk. Buiten het stadion zochten hooligans de confrontatie met de politie.

‘Uitgehold’

Deze situatie kon ontstaan, doordat de ‘veiligheidsorganisatie uitgehold’ was door de coronacrisis en de bestuurlijke chaos van de afgelopen jaren, zo blijkt uit het rapport van CrowdProfessionals. ‘De club leefde van wedstrijd naar wedstrijd en alles stond in het teken van (financieel) lijfsbehoud,’ concluderen de veiligheidsexperts. Het gevolg was een verwaarlozing van de veiligheid. Er waren te weinig gekwalificeerde stewards en de controle bij de ingang liet te wensen over, waardoor er zo’n dertig mensen zonder kaartcontrole binnen konden komen.

‘Herhaling van de ongeregeldheden mag nooit meer gebeuren,’ stelt Van Zanen. Wil ADO het komende Keuken Kampioen Divisie-seizoen wedstrijden mét publiek spelen, dan moet de club ‘de basisveiligheid vóór de eerste thuiswedstrijd’ op orde hebben.

Veiligheidscoördinator ADO

Uit het rapport rolden diverse aanbevelingen die ADO dient op te volgen. Zo moet de voetbalclub meer én betere (‘robuuste’) stewards en beveiligers opleiden en een veiligheidscoördinator in dienst nemen. Dit laatste heeft de voetbalclub overigens al gedaan.

Ook moet het verouderde veiligheidssysteem in het stadion op de schop. De technische hulpmiddelen voor gezichtsherkenning zijn verouderd en moeten worden geüpdatet. Dit is belangrijk, omdat ‘slimme camera’s’ mensen met een stadionverbod kunnen herkennen. CrowdProfessionals adviseert om van supporters die het stadion ingaan een foto te maken, deze kan vervolgens worden gekoppeld aan het toegangsbewijs. Zo moeten mensen met een stadionverbod buiten de deur worden gehouden.

ADO – Jong Ajax

De lokale driehoek van politie, Openbaar Ministerie (OM) en gemeente besluit op maandag 15 augustus of ADO voldoende vooruitgang heeft geboekt met het verbeteren van de veiligheid. Dan wordt beoordeeld of ADO per zondag 28 augustus, als Jong Ajax op bezoek komt, thuiswedstrijden met publiek kan spelen.

Overigens is de wedstrijd tegen de Amsterdammers al de tweede thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. De ouverture in het eigen stadion (tegen FC Den Bosch op zondag 14 augustus) werkt ADO sowieso zonder fans op de tribune af. De KNVB legde ADO deze straf al eerder op.

Straffen

Ondertussen loopt het strafrechtelijke onderzoek naar de ongeregeldheden van 29 mei door. Er zijn sindsdien ruim twintig aanhoudingen verricht en vier raddraaiers zijn al volgens het snelrecht veroordeeld. Een 26-jarige Hagenaar kreeg een celstraf van vijf maanden, drie andere mannen kregen straffen van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De politie is nog op zoek naar meer vandalen. Van Zanen schrijft: ‘Het OM meldt dat circa honderd personen zich schuldig hebben gemaakt aan (ernstige) strafbare feiten en is momenteel bezig met het identificeren van deze personen.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van