Trainer André Wetzel heeft zin in HVV

‘Ik verheug me erop om op mijn fiets naar Benoordenhout te rijden’

Door

Door Bert Tielemans

Na zijn vertrek bij HBS eind mei 2016 leek André Wetzel te stoppen als trainer. Niets bleek minder waar. Hij adviseerde een club in Madagaskar, traint de rest van het seizoen AFC en staat volgend seizoen gewoon voor de groep van de Koninklijke HVV.

 

Wat een verrassing: André Wetzel stelt zijn voetbalpensioen nog even uit. Volgend seizoen ben je trainer van de Koninklijke HC & VV. Waarom?

Wetzel: “Eigenlijk had ik al besloten om een punt achter mijn trainerscarrière te zetten. Ik ben 66, maar voel me ook nog fit, dus waarom zou ik deze klus niet aanpakken. Mijn vrouw zei het al direct: ‘Niet werken? Dat hou je geen drie maanden vol.’ En ze heeft natuurlijk volkomen gelijk. Ik ben tot het einde van het seizoen trainer van AFC Amsterdam in de tweede divisie. Maar dat is echt tijdelijk, hoor.”

 

Hoe kwam HVV bij jou terecht?

“Tussen 1992 en 1997, voordat ik als trainer de stap naar het betaalde voetbal zette, werkte ik al bij HVV. Met oude bekenden die toen in de selectie speelden en nu bestuursfuncties bekleedden, zoals voorzitter Jeroen Smits, raakte ik in gesprek. Of ik wat kon betekenen voor HVV en of ik daarover wilde nadenken. Dat heb ik gedaan en ik heb gedacht: waarom niet? Waarom zou dit niet een mooi slotstuk van mijn carrière kunnen zijn?”

 

Is het HVV van nu anders dan het HVV van twintig jaar geleden?

“HVV zal altijd die eigen únieke vereniging blijven. Met een eigen identiteit en mensen die daarbij passen. Waar jongens vanuit de jeugd altijd de kans krijgen om in het eerste te spelen.”

 

Leuke reacties gehad na de bekendmaking van je terugkeer?

“Heel veel mensen hebben gereageerd. Ook met typische HVV-humor. Fred Mansell, speler van het eerste, appte me dat hij ‘vanwege een verblijf op de Maladiven pas beschikbaar zou zijn als de selectie op wintersport gaat’. Ik heb teruggeappt dat ik niet zeker weet of het vierde dit jaar ook op wintersport gaan.”

 

Hoe staat de HVV-jeugd ervoor?

“De jeugd heeft veel potentie en doet niet onder voor die van HBS of Quick. Veel leeftijdsklassen spelen op hoog niveau, dus ik ben ervan overtuigd dat HVV met eigen jongens in de eerste klasse kan spelen.”

 

Maar de club heeft het al jaren lastig in de tweede klasse?

“Het is vreemd dat de jeugd van 17/18 hier wel drie keer in de week traint en de selectie niet. Natuurlijk, selectiespelers van HVV gaan studeren, worden lid van een studentenvereniging en andere dingen worden belangrijk, maar dat is geen excuus. Het prestatieniveau moet omhoog. Hockeyclubs trainen ook drie keer per week. Ik heb de drive om de club met een vroegtijdig prestatieniveau te besmetten. En daar hoort drie keer trainen bij.“

 

Waar wil je naartoe met HVV volgend seizoen? En heb je er zin in?

“Ik verheug me om op mijn fiets naar Benoordenhout te rijden. AFC is echt werken, dit vind ik gewoon ontzettend leuk. Maar ik steek er wel alle energie in om met de spelersgroep en de staf te presteren en de club naar een hoger niveau te brengen. Ik word niet betaald om in de tweede klasse klasse te blijven, de eerste klasse is dus het doel.”

 

| Foto: Bert Tielemans

Wilt u meer lezen over het amateurvoetbal in Den Haag? Klik dan hier om een abonnement op DHC te nemen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van