Tour de Bouw: fiets als symbool voor regionale bouwsector

De bouwsector en wielrennen link je niet meteen aan elkaar. En toch fietsen op donderdag 29 juni honderden mensen door Den Haag en omstreken om de bouw te promoten en geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum.

Door

‘De wielertoertocht is een beetje uit de hand gelopen,” lacht Martijn Houwaard, oprichter van het bedrijf Bouw-Klik uit Noordwijk en de daaraan verbonden Tour de Bouw. Met Bouw-Klik is hij in de Randstad een regionaal verbindingspunt binnen de bouwsector. Ter promotie startte hij in 2017 geleden een wielertoertocht die langs allerlei projecten in de regio voert. En waar je als deelnemer wordt meegenomen in de processen die veel verder gaan dan ‘de bouwvakker midden in een weiland’. Houwaard: “De bouw gaat van restauraties van molens tot aan het uit de grond stampen van nieuwe woonwijken.”

Dat Houwaard graag fietst, hielp bij de oprichting van Tour de Bouw, maar een wielertoertocht ziet hij óók als een ideaal promotievehikel voor zijn bedrijf. “De fiets is voor ons het symbool om te laten zien dat we de afstanden klein willen houden. In de bouw rijden werknemers over het algemeen door het hele land naar projecten toe, terwijl wij ernaar streven dat iedereen bij wijze van spreken op de fiets naar zijn werk kan. Het is onzin dat iemand uit Brabant in Den Haag moet werken, want wij zoeken liever Hagenaars. Mensen die al in de bouw zitten, maar ook personen die in de bouw zouden willen werken.”

Imago opgepoetst

Houwaard beseft dat het niet één op één te relateren is aan de toertocht, maar merkt ook dat het imago van de bouwsector is opgepoetst. “Toen we begonnen, vertelden veel bouwvakkers dat ze hun kinderen zouden adviseren om niet in de bouw te gaan werken. Het sportieve van fietsen helpt. Het klassieke beeld van een bouwvakker is iemand met een dikke buik die boven op een steiger shag rookt, terwijl dat is tegenwoordig anders. Wij willen juist laten zien wat allemaal in de bouw gebeurt en welke mogelijkheden er liggen. De bouw is belangrijk voor iedereen, want iedereen kent wel iemand die een woning zoekt. We zijn er om de afstand tussen partijen te verkleinen. Daarom is de fietstocht er ook juist voor mensen die niet in de bouwsector zitten.”

 

We fietsen ook door Den Haag, komen onder meer langs Drievliet.
Martijn Houwaard

 

Want Houwaard geeft toe: bouwvakkers zelf op de racefiets krijgen, vergt inspanning. Het zijn meestal mensen van kantoor die meedoen. Toch schiet de fietstocht hiermee haar doel niet voorbij, benadrukt hij. Het brengt mensen immers samen. “Vroeger had iedere aannemer zijn eigen mensen, contacten en gebruiken. Nu ontstaan mede door de fietstocht op een vloeiende manier regionale contacten en daarmee meer onderlinge acceptatie. Stel, een Afrikaanse jongen woont in Rotterdam en wordt op een bouwplaats in Scheveningen gezet, dan is dat in de anonimiteit. Hij voelt zich niet thuis en wordt amper geaccepteerd. Woont hij in pakweg Honselersdijk en werkt hij in de buurt aan bouwprojecten, dan wordt een deel van de vooroordelen weggenomen. Door het regionaal op te lossen.”

Hugo de Jonge bij Tour de Bouw?

Het Tour de Bouw-mes snijdt aan meerdere kanten, want deelnemers fietsen óók voor het goede doel. Honderd procent van de opbrengsten gaat naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. “Ik ben ooit in aanraking gekomen met Stichting Juul. Een stichting die is opgericht voor een meisje dat is gestorven aan kinderkanker. Gaandeweg hebben wij dat goede doel omarmd. Naast de vele bouwgerelateerde partijen zijn er ook veel mensen aanwezig die puur voor het goede doel meedoen. Nee, fietsliefhebber minister Hugo de Jonge hebben we nog niet getackeld. We hebben voorzichtig geïnformeerd, maar we willen ook dat regionale karakter behouden.”

Zelf is Houwaard op 29 juni logischerwijs een van de recreanten. Hij zal in totaal 225 kilometer fietsen. “Elk jaar hebben we een andere startlocatie. Vorig jaar was het in Wateringen, dit jaar in Roelofarendsveen. We fietsen ook door Den Haag, komen onder meer langs Drievliet. We kunnen langs meer dan zestig bouwlocaties, waar je een stempel kunt laten zetten. Sommige mensen rijden honderd kilometer, maar er zitten ook personen tussen die voor de driehonderd kilometer gaan. ’s Avonds is er een gezamenlijk programma met minder kilometers en maken we om acht uur de tussenstand van het opgehaalde geldbedrag bekend. De dag wordt afgesloten door een bandje en dan zit er wéér een editie van Tour de Bouw op.”

Tour de Bouw, donderdag 29 juni, start in Roelofarendsveen. Meer informatie: www.tourdebouw.nl

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van