The Hague Grand Prix: ‘Het wordt een fantastisch judoweekend’

De eerste echte test voor Evelien Berndsen op eigen bodem.

Door

Door Karl Flieger

Evelien Berndsen (23) won dit jaar de Europacup judo in Bratislava in de gewichtsklasse tot 70 kilo. De stoere Voorburgse is een krachtpatser met een drive. Ze is sinds juni master in economie, een titel die ze naast haar jacht op judosucces zonder veel inspanning ophaalde. Lachend: “Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik heb niet heel veel energie in mijn studie hoeven stoppen. Ik leer kennelijk makkelijk en bovendien kreeg ik dankzij mijn judo de nodige privileges. Als ik heel eerlijk ben: ik heb mijn masters vanaf slides gehaald, met een zeven gemiddeld. Maar niet doorvertellen, hoor…”

Ze weet dat succes in de judowereld een geheel andere benadering vraagt. Maar daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.

Berndsen: “Ik weet wat ik moet doen om succesvol te kunnen zijn: keihard trainen en me helemaal op mijn sport concentreren. Dat doe ik, maar ik ben ook realistisch. Natuurlijk zou ik het helemaal geweldig vinden om naar Tokio te mogen, maar het is bijna niet haalbaar. Ik ben nog in ontwikkeling en probeer zo veel mogelijk te leren van de mensen met wie ik train en over de sport praat. Mark Huizinga bijvoorbeeld. En Anicka van Emden. Met haar heb ik veel getraind en daar word je echt beter van. Anicka is top, zij is echt geweldig. Ik ben groeiende en moet nog heel veel doen om ooit zover te komen als zij. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet aan de deur wil rammelen.”

The Hague Grand Prix dit weekend in de Sportcampus is de eerste echte test voor Berndsen op eigen bodem. Wat wordt het? “Het wordt in elk geval een fantastisch judoweekend. De wereldtop komt naar Den Haag en ik denk dan: als dat maar goed gaat. Maar zonder gekheid, er is altijd een kans dat je een medaille wint. Ik ga gewoon de mat op en geef alles wat ik heb. Je moet desnoods willen sterven op de mat? Noemen ze dat zo? Tsja, zo sta ik er wel een beetje in. Het zou heel mooi zijn als ik lang in het toernooi kan blijven meedoen. En als ik geen medaille haal, dan moet ik in elk geval kunnen zeggen dat ik alles heb gegeven en mijn beste judo heb laten zien. Als dat zo is, dan is het toernooi voor mij geslaagd.”

 

****

Wereldtop op de Haagse mat

Judohoofdcoach Maarten Arens kijkt uit naar The Hague Grand Prix, die van 17 tot en met 19 november in de Sportcampus Zuiderpark wordt gehouden. “Het is prachtig om weer een Grand Prix in eigen land te hebben. Het biedt ons en het publiek een unieke mogelijkheid om de wereldtop en onze grootste talenten live in actie te zien.”

Ook eventmanager Wouter Koeman kan niet wachten. “The Hague Grand Prix is de langverwachte terugkeer van internationaal topjudo in Nederland. Op de deelnemerslijst staan niet alleen de namen van onze Nederlandse toppers en talenten, maar ook van diverse kampioenen uit judolanden als Mongolië en Rusland. De drie wedstrijddagen in de Sportcampus worden een grote belevenis voor sportliefhebbers, vrijwilligers en deelnemers.”

 

*****

Wethouder Baldewsingh toont zich een ware held

Wie verstandig is, laat het als niet-judoka wel uit zijn hoofd: de judomat op stappen met olympisch medaillewinnares Anicka van Emden en toptalent Evelien Berndsen. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, sport) deed het en verwierf een heldenstatus in de aanloop naar The Hague Grand Prix.

De scheidend wethouder deed mee aan een bijzondere masterclass judo en leerde met vallen en opstaan een aantal worpen en grepen van het vaderlandse neusje van de zalm. “Wat een geweldige sport. Ik ben kapot,” hijgde de politicus na een halfuurtje. “Maar het was een grote eer om met deze toppers te mogen sparren.”

Baldewsingh liet zich overigens niet voor de lol door de dames in de knoop leggen. Zijn komst naar de kick-off van het prestigieuze judotoernooi zegt veel over hoe hij en zijn gemeentebestuur naar judo en andere ‘nieuwe’ sporten kijken. “De stad Den Haag verandert en daar moet je op inspelen. We hebben goede watersporters en beachvolleybal is ook helemaal in. Maar ook sporten als taekwondo, karate en nu dus judo vragen steeds meer aandacht. Wij vinden het fantastisch dat we komend weekend The Hague Grand Prix in de prachtige Sportcampus kunnen houden. Judo op het allerhoogste niveau in zo’n mooie setting, daar kunnen alle sportieve Hagenaars trots op zijn.”

 

| Foto: Lu Gia Jen

The Hague Grand Prix Judo, vrijdag 17 t/m zondag 19 november, Sportcampus Zuiderpark. Meer informatie: www.thehaguegrandprix.nl

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier

Standaardportret
Bekijk meer van