SV Dunas is één jaar na fusie een bloeiende korfbalvereniging (foto’s)

Dubbel Zes en Futura waren lange tijd grote rivalen en dreigden beide om te vallen, maar sinds hun fusie tot SV Dunas een jaar geleden is het korfballeven op het Stokroosveld weer volledig opgebloeid. Zelfs in coronatijd.

Door

Korfbalvereniging SV Dunas mag deze donderdag officieel één kaarsje uitblazen, zaterdag vieren ze feest. Op 1 juli een jaar geleden versmolten de noodlijdende Haagse verenigingen Dubbel Zes (vernoemd naar het oprichtingsjaar 1966) en Futura (ontstaan uit een eerdere fusie in 1990) tot Dunas. De ledenbestanden, clubkassen en clubkleuren werden samengevoegd en gingen op in een bloeiende nieuwe vereniging. Twaalf maanden later blikt voorzitter Bart Klijn terug én vooruit.

Zoals dat vaker gaat bij amateursportverenigingen kreeg Klijn min of meer toevallig de functie van voorzitter. “Ik heb zelf nog nooit gekorfbald,” zegt hij in de nieuwe kantine op het Stokroosveld. “Maar mijn dochter speelde hier bij Dubbel Zes. Zo kwam ik in de rol van korfbalvader regelmatig op de club. Toen er een werkgroep werd opgericht om te kijken of Futura en Dubbel Zes zouden kunnen samenwerken, kwamen ze bij mij terecht; daar is dit voorzitterschap uit voortgekomen.”

SV Dunas

De fusie was van beide kanten noodzakelijk, want zowel bij Futura als bij Dubbel Zes liepen de ledenaantallen fors terug. “En daarmee het plezier van veel leden. Je zag het ook terug in het aantal vrijwilligers en andere leden die in de club wilden investeren. De clubs waren op weg naar de afgrond. Vroeg of laat moest deze fusie er komen, anders zouden de clubs mogelijk ophouden te bestaan.”

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]

In een eerder stadium was al een aantal jeugdteams samengevoegd. Dat moest ook wel, het lukte beide verenigingen in sommige leeftijdsklassen niet meer om een fatsoenlijk team op de been te brengen. “Die samenvoeging verliep zonder slag of stoot. Daar is het zaadje geplant voor een fusie. De werkgroep waar ik deel van uitmaakte, was aanvankelijk alleen om te kijken of we konden samenwerken, maar dat is vrij snel omgezet in een volledige fusie. Negen maanden later werden we officieel SV Dunas.”

Rivaliteit

De fusie verliep volgens Klijn gesmeerd. “Normaal gesproken staan de eisen van twee verenigingen die gaan fuseren haaks op elkaar. Deze fusie is in volledige harmonie gegaan, het is bijna onvoorstelbaar.” Wat het nog opmerkelijker maakt, is dat de twee verenigingen niet alleen buren maar ook rivalen waren. Toch heeft dat volgens de voorzitter niet geleid tot veel problemen tussen leden onderling. “Slechts een enkeling heeft zijn lidmaatschap opgezegd, omdat hij het niet eens was met de fusie.”

Sterker nog, ondanks dat er vanwege het coronavirus nauwelijks wedstrijden zijn gespeeld, is de nieuwe vereniging in een jaar tijd flink gegroeid. “We zijn van 285 naar 335 leden gegaan. Onze ambitie is om uiteindelijk een grote, gezonde vereniging te zijn met 400 leden.”

Sinds de oprichting van SV Dunas waait er een frisse wind over het Stokroosveld. “De energie spat er weer van af op de trainingen. Iedereen – zowel voormalig Dubbel Zes als Futura – zet zijn beste beentje voor om de club vooruit te helpen, ook in coronatijd.”

Iedereen – zowel voormalig Dubbel Zes als Futura – zet zijn beste beentje voor om de club vooruit te helpen, ook in coronatijd.
Bart Klijn (voorzitter)

De nieuwe energie werd onder andere gebruikt voor een renovatie van de kantine. “Het was vrij snel duidelijk dat we de oude kantine van Dubbel Zes zouden gebruiken,” vertelt Klijn. “Het terras ligt hier het best op de zon en deze kantine ligt het dichtst bij de hoofdingang van het Stokroosveld aan de Zonnebloemstraat. Maar er moest een hoop verbouwd worden. De clubkleuren zijn natuurlijk veranderd en dus moesten ook de kleuren van de kantine worden aangepast aan de nieuwe club.” De oude Futura-kantine is voor een deel omgebouwd tot bestuurskamer, de rest van het gebouw wordt gebruikt als buurthuis van de toekomst.

Korfbalstad

De samensmelting heeft volgens Bart Klijn nog een voordeel. “Bij Dubbel Zes stond vooral het plezier centraal, bij Futura draaide het meer om presteren. Ik ben heel trots om te zien dat het bij SV Dunas supergoed samenkomt.” Het eerste team van SV Dunas speelt momenteel in de tweede klasse (vierde niveau) maar heeft als doel binnen een paar jaar te promoveren naar de eerste klasse. Dat is volgens de voorzitter voorlopig het hoogst haalbare. “Voor de hogere klassen hebben we momenteel geen geschikte accomodatie. Als je naar de grote, landelijke clubs als TOP en PKC kijkt, die spelen in grote sporthallen.”

Klijn droomt stiekem wel van Den Haag als korfbalstad. “Het zou fantastisch zijn als er een grote sporthal komt waar topkorfbal gespeeld kan worden, het liefst natuurlijk bij ons op het Stokroosveld. Bestuurlijk werken we tegenwoordig goed samen met de zeven andere korfbalverenigingen in de stad. Daarnaast vinden er ieder jaar de Haagse Korfbaldagen plaats, dus de sport is hier aan het groeien.”

Meer informatie: www.dunas-korfbal.nl

Wilt u meer Haags sportnieuws lezen? Koop de krant Den Haag Centraal dan op donderdag bij een van de verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van