Storks terug in hoofdklasse honkbal

Silicon Storks ontvangt zaterdag Glaskoning Twins.

Door

Meer dan aandachtig toeschouwer zal de 76-jarige Ton Bodaan zijn, catcher van de Storks in de roemruchte periode tussen 1967 en 1979. Bij alles wat Ton Bodaan doet, gaat hij tot het gaatje. Letterlijk op de golfbaan, overdrachtelijk in de sportschool, aan de bridgetafel en op de tennisbaan. De 76-jarige honkbalicoon wordt er zelf weleens gek van. Laat staan de sportieve vrienden om hem heen. “Ik kan nou eenmaal geen dingen ‘een beetje’ doen,” lacht de superfitte oud-honkballer en honkbalscheidsrechter.

Vandaar dat hij het als speler tot tweede van Nederland schopte in een competitie met het legendarische Haarlem Nicols, en als scheidsrechter zelfs tot de wereldtop. Toch verwacht hij zaterdag bij Storks-Twins geen schare opdringerige fans die zijn handtekening op hun petje willen hebben. “Welnee joh, dat zal toch wel niet? Ik ben zo lang weggeweest; nu ben ik gewoon een ouwe man die naar een wedstrijd komt kijken…”

Storks

Storks, na bijna veertig terug in de hoofdklasse, werd in 1952 opgericht en een jaar later klopte de toen 11-jarige Ton Bodaan op de poort. De vereniging heeft inmiddels een pensioengerechtigde leeftijd bereikt en Bodaan mag zich rekenen tot – met alle respect – de levende museumstukken van de Haagse club. Na de degradatie van 39 jaar geleden uit de hoofdklasse is hij nauwelijks op de tribune van Storks te vinden geweest. “Dat heeft twee oorzaken,” zegt Bodaan. “Ten eerste ben ik na mijn spelersperiode scheidsrechter geworden en dat maakte het vaak onmogelijk om naar Storks te gaan kijken. Ik was gewoon met andere zaken bezig en daarvoor moest ik onder andere ook veel naar het buitenland. Ik heb verschillende WK’s en Olympische Spelen meegemaakt. Maar er is nog iets. In de periode nadat ik met nog andere spelers was vertrokken, is de cultuur binnen de club veranderd.

Wij wilden er in onze tijd alles aan doen om in de hoofdklasse te kunnen spelen. Wedstrijden tegen Nicols, HCAW en Neptunus, daar deed je het voor. Maar later merkte ik dat die drive minder was geworden. Storks heeft zelfs een keer als kampioen promotie naar de hoofdklasse geweigerd omdat ze geen zin hadden in de verplichtingen die daarbij kwamen kijken. Dat kon ik niet begrijpen. Je wilt als club toch het hoogste bereiken? Zo niet, dan ben je met een soort recreatiehonkbal bezig en daar ga ik niet voor op de tribune zitten. Vandaar dat ik heel lang niet ben geweest.”

Golfbaan

Zijn hart klopt nog steeds voor Storks. Hij liet zich onlangs in een interview ontvallen: ‘Ik ben bij Storks begonnen en ga er ook dood,’ dus niemand hoeft zich zorgen te maken. Al zit een nieuwe loopbaan bij zijn oude liefde er nu ook weer niet een-twee-drie in. Ton Bodaan. “Ik heb 23 jaar bij die club zitten catchen. Maar toen ik was gestopt, heeft het bestuur nooit gevraagd of ik eens naar hun catchers wilde kijken. Geeft ook niet, want het had sowieso niet gekund. Maar om me dan nu weer met die dingen te gaan bemoeien?

De organisatie staat en ik heb weinig zin om ‘weet je nog wel oudje’ te gaan spelen. En met die gedrevenheid van mij zou het ook zomaar kunnen gebeuren dat het misgaat. Nee hoor, ik klim lekker met een biertje de tribune op en ga kijken hoe ze het doen.” Of hij vertrouwen heeft in de huidige generatie Storks-spelers? “Waarom niet?”, zegt Bodaan. “Ze hebben geluk met het programma van de seizoensopening. Twins heeft zich vorig seizoen maar net kunnen handhaven in de hoofdklasse. Daar moeten ze dus een resultaat tegen kunnen behalen. Maar ik denk dat het er uiteindelijk van afhangt of ze genoeg goede werpers kunnen opstellen. Dat gaan we zien.”

Honkbal

Intussen doet Ton Bodaan er alles aan om fit te blijven. Als hij niet aan honkbal denkt, is hij in de sportschool te vinden. Of op de golfbaan, of op de tennisbaan of aan de bridgetafel, al word je daar gemiddeld niet lichamelijk sterker van. “Ik vind het gewoon heerlijk om te sporten. Ook al ben ik 76. Ik ga tegenover mijn huis naar de sportschool en dat doe ik vier keer in de week, al een jaar of veertig inmiddels. Golfen is toch wel de sport waar ik het meeste plezier aan beleef. Als het regent en ik kan niet naar de golfbaan, dan heb ik echt de pest in. Ik vind het heerlijk om met dat stokje door het groen te wandelen en een balletje te slaan. Bijna net zo leuk als honkbal…”

Hoofdklasse honkbal, Silicon Storks – Glaskoning Twins, zaterdag 28 april, 14.30 uur, Schapenatjesduin. Meer informatie:  www.storks.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van