Sportcampus opent met topvolleybal

Het markante gebouw staat er al een tijdje, maar nu is de Sportcampus Zuiderpak ook officieel open. En meteen staat er een groot evenement op het programma: de World League (indoor)Volleybal & de Beach Volleybal World Tour.

Door

Burgemeester Pauline Krikke heeft woensdag de Sportcampus Zuiderpark, waarvan behalve sporters ook opleidingen van de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan gebruik zullen maken, officieel geopend. Zij deed dit in het bijzijn van Haagse topsporters als Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer (beachvolleybal), Anicka van Emden (ex-judoka), Fabian Florant (atleet) en Renske van Beek (paralympisch snowboardster). Daarmee kan het gebouw van 73 miljoen euro eindelijk in gebruik genomen worden.

En dat gebeurt dit weekend al met maar liefst twee volleybaltoernooien: de World League (indoor)Volleybal en de Beach Volleybal World Tour. Het unieke aan dit evenement is dat voor het eerst een beachvolleybaltoernooi is gekoppeld aan een indoorvolleybaltoernooi. Daarvoor is aan de achterkant van de Sportcampus een tijdelijk stadion voor 2500 toeschouwers langs het beachveld gebouwd. De indoorvolleybalwedstrijden vinden plaats in de topsporthal, die aan 3500 bezoekers plaats biedt. Vrijdag, zaterdag en zondag komt de wereldtop op beachvolleybalgebied in actie.

Negen van de twaalf medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro  zijn aanwezig. Onder hen de ex-wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen (winnaars van olympisch brons), die een thuiswedstrijd spelen. Maar ook de winnaars van het zilver, de Italianen Lupo en Nicolai, en de olympische kampioenen Laura Ludwig en Kira Walkenhorst ontbreken niet. Eveneens aanwezig zijn toppers als Manon Flier en Christiaan Varenhorst.

Nummerdor
Ook de traditionele indoorvariant is te zien in de Sportcampus. Het Nederlands herenteam, dat zich recent voor het eerst in zestien jaar weer voor een WK heeft geplaatst, neemt het in de Volleybal World League op tegen Zuid-Korea, Slowakije en Tsjechië. Inzet is een plek in de Grand Finale van de prestigieuze World League, die in een later stadium wordt gespeeld.

Daarnaast zijn er dit weekend nog enkele officiële plichtplegingen. Vrijdag is er het officiële afscheid van Reinder Nummerdor, die als (beach)volleyballer aan vijf verschillende Olympische Spelen heeft deelgenomen. Nummerdor gaat niet voor de volleybalsport verloren, want hij heeft als toernooidirecteur Volleybal 2018 (als het EK beachvolleybal, EK indoor jongens onder 20 jaar en het WK zitvolleybal in Den Haag worden gespeeld) een nieuwe, belangrijke rol gekregen.

De gemeente maakt ook van het topsportweekend gebruik om het bidbook, dat moet leiden tot de uitverkiezing van Europese sporthoofdstad in 2021, te overhandigen. Dat gebeurt zaterdag om 18.00 uur; ACES Europe neemt de Haagse plannen in ontvangst. De titel Europese sporthoofdstad wordt ieder jaar uitgereikt aan een stad van minstens 500.000 inwoners. In november weet Den Haag of het gewonnen heeft.

Maar voor de gewone Hagenaars is komend weekend misschien wel het leukst, omdat ze op zaterdag en zondag zelf de nieuwe sporttempel kunnen bekijken. Tijdens een rondleiding kun je met eigen ogen het gigantische gebouw van 34.000 vierkante meter aanschouwen, compleet met zeven sportzalen (waaronder een topsporthal, een turnhal, een beachvolleybalhal en een dojo). De Sportcampus is een kolos van twee verdiepingen, die op het hoogste punt 23 meter meet en met de stand van zon van kleur verandert.

Door Klaas-Jan Droppert

| Foto: DHC

World League (indoor)Volleybal & Beach Volleybal World Tour, donderdag 15 t/m zondag 18 juni, 10.00-00.00 uur, Sportcampus Zuiderpark. Open dag op zowel zaterdag als zondag, 10.00-16.00 uur, Sportcampus. Meer informatie: www.sportcampuszuiderpark.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van