Schulden nopen hockeyclub HGC tot ingrijpen

Hockeyclub HGC verkeert in financieel zwaar weer en heeft ingrijpende maatregelen aangekondigd. Een fusie met Klein Zwitserland (HCKZ) is afgeketst.

Door

Schulden, hoge kosten en minder inkomsten. Dus moet HGC ingrijpen, kondigde het bestuur van de tophockeyclub uit Wassenaar eind oktober aan tijdens de Algemene Ledenvergadering. Vorige week werd duidelijk wat dat behelst: het budget voor het professionele herenteam wordt rigoureus gekort en wordt niet meer gefinancierd vanuit de club, maar vanuit een stichting. Dat laatste geldt ook voor het professionele damesteam, maar dat behoudt een vergelijkbaar budget als dit jaar.

De dalende inkomsten hebben te maken met terugtrekking van sponsoren en leden. “Grote sponsoren zijn minder geïnteresseerd in hockey en kiezen voor een andere sport,” laat het bestuur van HGC weten in een schriftelijke reactie. Het aantal leden liep de afgelopen jaren terug van 1350 naar 950. “Minder kinderen starten met hockey, dat is een tendens op nationaal niveau. Ook het vasthouden van seniorenteams bleek lastig. Veel jeugdleden vertrekken zodra ze achttien jaar of ouder zijn naar een studentenstad en gaan daar hockeyen.”

 

Voor een fusie waren op korte termijn te weinig aanknopingspunten
Bestuur HGC

 

HGC, spelend op Sportpark De Roggewoning, heeft al langer financiële problemen. In 2019 werd de club met een ton op de been gehouden door de eigen leden. Een commissie concludeerde toen, aldus het doorgaans goed ingevoerde hockey.nl, dat er bij HGC sinds 2011 meer geld uit gaat dan binnenkomt. In 2020 ontving de club ruim een ton coronasteun en gingen spelers akkoord met een salarisreductie, een maatregel die een aantal andere clubs ook trof.

Haagse fusie

De afgelopen jaren hebben de Haagse tophockeyclubs (HGC, KZ en HDM) meerdere malen een fusie onderzocht, in verschillende gedaanten. In 2009 werden gesprekken gevoerd, in 2014 werden plannen gemaakt voor een gezamenlijk stadion, naast het voetbalstadion van ADO Den Haag. Maar een fusie noch een stadion kwam van de grond.

Ook de afgelopen maanden zijn er ‘goede en constructieve’ gesprekken geweest tussen HGC en KZ, aldus het bestuur van HGC. “Beide zijden waren zeker welwillend, maar er waren niet voldoende aanknopingspunten om zoiets groots op zo’n korte termijn te realiseren.” In gesprek met hockey.nl gaf bestuurslid Mark van Loon aan dat een plan om de topteams bij de senioren en de jeugd te combineren ‘heel gevoelig ligt qua sentimenten’.

Suikeroom

Hoewel Nederland al jaren een toonaangevend hockeyland is, blijft het voor clubs ingewikkeld om een gezonde financiële huishouding te voeren. “Dat speelt zeker niet alleen in het Haagse. Ik verwacht dat negen van de twaalf clubs in de hoofdklasse financiële problemen hebben,” meent Hans-Willem Dicke, sportmarketeer en voormalig tophockeyer van HGC. “Meerdere clubs zijn afhankelijk van suikerooms die bijspringen wanneer er een tekort is. Dat is eerder regel dan uitzondering.”

Clubs halen hun inkomsten vooral uit sponsoring, contributie en baropbrengsten. Mannelijke topspelers verdienen zo 60.000 euro per jaar, vrouwelijke rond de 25.000. “Al 20, 25 jaar is dat eigenlijk niet te financieren,” zegt Dicke. “Voor een gezonde hoofdklasse moeten de salarissen rigoureus omlaag.”

 

Verandering is noodzakelijk, maar het is lastig om clubs op één lijn te krijgen
Hans-Willem Dicke, sportmarketeer en voormalig tophockeyer

 

Andere opties zijn er ook, maar initiatieven om die te onderzoeken, sterven meestal in schoonheid, aldus Dicke. “Bij nationale teams wordt wél geld verdiend aan tickets en televisierechten, je kan spelers of clubs daaruit een vergoeding geven. Of de stadions aanpassen en toegangsprijzen gaan hanteren. Maar het blijkt telkens lastig om de clubs op één lijn te krijgen.”

Meerdere spelers van HGC zijn intussen al in gesprek met andere clubs. De club bezet de negende plek op de ranglijst, plek tien betekent play-outs, die bij verlies degradatie tot gevolg hebben. Wat er na dit seizoen gebeurt, is ongewis. “Eerst handhaven,” vindt Dicke. “En vervolgens je ambitie en maatstaven voor volgend seizoen bijstellen. Mikken op het linkerrijtje in plaats van gaan voor het kampioenschap. Dat is even niet meer realistisch.”

Mocht HGC nog voldoende sponsoren vinden voor het herenteam, dan laat het dat team ‘uiteraard niet los’, aldus het bestuur. “Budgetten waarmee voorheen werd gewerkt, kunnen we waarschijnlijk niet meer waarmaken. Maar we kunnen niet in een glazen bol kijken om te zien hoe de toekomst is.”

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van