Samen trainen en online workshops: tóch Special Olympics in Den Haag

De Special Olympics Nationale Spelen hebben van 11 juni tot en met 13 juni toch plaats in Den Haag, zij het in afgeslankte en alternatieve vorm.

Door

Door de coronamaatregelen zijn sportwedstrijden medio juni nog niet toegestaan. Dit is een flinke tegenslag voor de Special Olympics, een nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Er stonden voor ruim tweeduizend deelnemers wedstrijden in twintig takken van sport op het programma. Door de wedstrijden gaat nu een streep, maar toch zijn er op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juni activiteiten in Den Haag. Sporters uit heel Nederland kunnen dit weekeinde in de hofstad met elkaar trainen – iets wat wél past binnen de RIVM-richtlijnen.

In dertien sporten kunnen de deelnemers meedoen aan verschillende trainingsessies. Ook worden er vanuit Den Haag online workshops gegeven voor de thuisblijvers. Er wordt een ‘digitale campus’ opgezet waaraan met livestreams meegedaan kan worden. Er zijn onder meer dansworkshops en er is op zondag een speciale voetbalclinic. Deze staat in het teken van de Europese Kampioenschappen (die dag speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd tegen Oekraïne).

Verder bevat de ‘Digitale Special Olympics 2021’, zoals het evenement nu officieel is gedoopt, ook veel entertainment. Zo zullen goochelaar Steven Kazàn en zanger Wolter Kroes optreden.

Bestuursvoorzitter Anja Overhoff over het alternatieve evenement: “Ook nu laten we ons niet beperken door deze beperking. Dat doen de Special Olympics-sporters ook niet. Wij blijven mogelijkheden creëren om mensen met een verstandelijke beperking in beweging én in contact met elkaar te krijgen.”

Openingsceremonie Special Olympics

De openingsceremonie van de Digitale Special Olympics in het Cars Jeans Stadion van ADO  is op vrijdagavond 11 juni live te volgen via de website van het evenement. Sportminister Tamara van Ark (VVD) en de Haagse sportwethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) zijn hierbij aanwezig. Op zondag 13 juni is er ook een sluitingsceremonie. Den Haag draagt dan de ‘olympische vlam’ over aan Twente, dat in 2022 de Special Olympics organiseert.

De Special Olympics Nationale Spelen worden elke twee jaar gehouden. De vorige editie had in 2018 plaats in Doetinchem. Tijdens de sluitingsceremonie werd het stokje overgedragen aan Den Haag, dat de eer kreeg om het evenement in 2020 te organiseren. Vanwege de coronacrisis ging er vorig jaar een streep door het festijn.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van