Oudste boksschool van Den Haag failliet, zoekt hulp om te overleven
Boksschool Houwaart, die al 66 jaar bestaat, verkeert financieel in zwaar weer. Vorige week werd de vereniging failliet verklaard, maar de eigenaren hopen op een doorstart.
Om een onoverkomelijk bedrag gaat het niet, zegt Kathy Houwaart (74), eigenaresse van de boksschool aan de Brouwersgracht. “Maar als je het niet hebt, kun je het ook niet betalen.” Vorige week verklaarde de Haagse rechtbank de boksvereniging failliet.
Het was al jaren geen vetpot, vertelt Houwaart, maar ze wist tot nu toe altijd het hoofd boven water te houden. Een onverwacht hoge achterstallige rekening luidde echter het faillissement in, zegt de eigenaresse. De curator liet aan deze krant weten nog niets over de zaak te kunnen zeggen.
Boksschool Houwaart, opgericht in 1958, is de oudste van Den Haag. De vereniging begon in de Achter Raamstraat en verhuisde jaren later naar de huidige locatie aan de Brouwersgracht. Daar worden bokslessen gegeven en zijn er geregeld vechtsportevenementen. Kathy Houwaart staat nog vaak achter de bar en anders staat haar dochter er, die mede-eigenaresse is. Verscheidene trainers werken er op vrijwillige basis.
Speldje
Kathy Houwaart kwam als klein meisje al in de sportschool, om te helpen met klusjes. Toen eerst haar moeder overleed en later haar vader, nam ze de leiding over. ‘Dan kun je zeggen, we sluiten de school, maar dat hebben we niet gedaan. We zijn er met z’n allen tegenaan gegaan,’ zei Houwaart vorig jaar tegen Den Haag Centraal, in het kader van een interview over het 65-jarig jubileum van de boksschool.
Hij had geen centjes, maar daar praatten we niet over, hij mocht gewoon komen
Aan de muren van de gym prijken oude wedstrijdaffiches en foto’s van lokale boksers, boven de boksring zijn illustraties te zien van illustere boksers als Pedro van Raamsdonk en Bep van Klaveren. En er hangen gemeentelijke certificaten waarop te lezen is dat Houwaart een geschikte plek is voor jongeren met problemen. Daar heeft de boksschool nog eens een speldje van de wethouder voor gekregen, vertelde trainer en voormalig profbokser Barend Spaan in hetzelfde interview.
Kathy Houwaart herinnerde zich toen een ‘moeilijke jongen, die niet goed kon leren’. ‘Hij had geen centjes, maar daar praatten we niet over, hij mocht gewoon komen. Die jongen bloeide helemaal op, en ging na een tijdje weg. Een jaar later sta ik koffie in te schenken, krijg ik twee handen voor m’n ogen, hoor ik: ‘Dag, mam.’ Dat vergeet ik nooit meer. Zo fijn. Al is het er maar eentje.’
Moederfiguur
Jasper van Bolhuis (35) stapte ruim tien jaar geleden voor het eerst de boksschool binnen en traint er inmiddels twee keer in de week. “Het is een heel prettige plek, het voelt echt als een tweede thuis. De mensen zijn ontzettend warm en verwelkomend. Zoals Kathy, die voor veel jongens een moederfiguur is.” Dat beaamt dochter Sherryda Houwaart (47): “Zij heeft de moederrol in de school net zo hard nodig als de jongens de boksschool.”
Bij Houwaart stap je voor mijn gevoel een beetje uit je eigen bubbeltje
Voor Van Bolhuis, die werkt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is de boksschool bovendien een plek waar hij mensen ontmoet die hij anders niet vaak tegenkomt. “Je zit toch in je bubbeltje in Den Haag. Bij Houwaart stap je daar voor mijn gevoel een beetje uit. Jong, oud, uit verschillende buurten: je komt hier iedereen tegen en iedereen gaat goed met elkaar om.” Hij is van plan deze week met wat jongens langs te gaan om te kijken of ze kunnen helpen.
Afgelopen weekeinde heeft de boksschool een doneeractie opgezet. Momenteel is er ruim 4000 van de gevraagde 7500 euro ingezameld. De sportschool is momenteel in gesprek met de curator en de gemeente. “We zoeken mensen die ons kunnen helpen en hopen dat er nog iets mogelijk is,” zegt Houwaart. “We blijven knokken om het overeind te houden.”
Meer informatie: www.doneeractie.nl/ondersteun-de-oudste-boksschool-van-den-haag/-102710