Ook binnen op jacht naar de perfecte golf

De eerste indoor wavepool van Europa opent eind dit jaar in de Saturnusstraat (Binckhorst). Surfliefhebbers kunnen hun sport dan gewoon binnen beoefenen.

Door

Binnen surfen als het weer de watersporters in de steek laat, kan vanaf eind dit jaar in de Saturnusstraat op de wavepool van Jeroen den Otter en Joeri Fredriks.

Het ontwikkelen van 24/7 Waves in de Binckhorst is een fraai staaltje vooruitstrevend ondernemen. Het gebied gaat de komende jaren compleet op de schop. Nieuwe woningen, sociale structuren en mogelijkheden om te sporten maken het tot de nieuwe hotspot van Den Haag.

“We zitten op dit moment nog midden in het proces om open te kunnen,” zegt Frederiks. De meer dan enthousiaste surfer gaf ooit de zoon van zijn compagnon surfles. Maar toen kon hij nog niet helemaal bevroeden dat het openen van een eigen surfaccommodatie nu al voor de deur zou staan. “Ik ben zelf helemaal voor de surfsport gevallen toen ik het op de Canarische Eilanden voor het eerst deed. Dat was ongeveer vijftien jaar geleden. Het geeft zo’n te gek gevoel. Dat is gewoon niet te omschrijven. Het heeft me nooit meer losgelaten.”

Hij volgde een studie Sportmanagement op de Haagse Hogeschool en houdt zich nu bij zwemschool Hofspetters bezig met de marketing en financiën. Daarnaast heeft hij ABZee ontwikkeld om kinderen veiliger te leren zwemmen in zee. “Elke keer als je hoort dat een kind in de problemen komt, wordt het belangrijker om te zorgen dat dat niet meer gebeurt.”

Grote passie voor surfen

Jeroen den Otter groeide op in Groningen en golfsurfen is sinds 2000 zijn grote passie. Het ontwikkelen van 24/7 Waves is daar een logisch gevolg van. “Zoiets is in Nederland en Europa helemaal nieuw,” zegt hij. “Joeri en ik zijn ervan overtuigd dat dit concept aanslaat. Als je weet hoeveel mensen alleen al in Den Haag en de regio gek zijn op golfsurfen, daar bestaat echt een behoefte aan een surfhal.”

 

De golven die straks uit de surfpool rollen kunnen één meter hoog zijn en het aantal kan oplopen tot 149 golven per uur.
Jeroen den Otter

 

Joeri Frederiks: “We hebben samen heel wat surfwedstrijden georganiseerd voor kinderen van zes tot zestien jaar. Om ze hun vaardigheden te laten ontwikkelen, hebben ze trainingsfaciliteiten nodig. En die zijn er in ons land niet zo heel veel.”

‘Wave Garden’

Nadat ze een filmpje hadden gezien van ‘Wave Garden’ in Baskenland, waar ze een prototype van een kunstmatige golf aan het testen waren, wisten de twee dat ze zo’n kunstmatige golf in de Binckhorst wilden neerzetten.

“De golven die straks uit de surfpool rollen kunnen één meter hoog zijn en het aantal kan oplopen tot 149 golven per uur. De hal is niet alleen geschikt voor topsurfers, ook mensen die graag willen leren om op een plank op een golf te staan zijn van harte welkom,” zegt Den Otter. Mochten ze ooit besluiten te verhuizen naar een andere locatie, dan kan 90 procent van de materialen zo de verhuiswagen in. “Duurzaamheid is een belangrijk thema in de surfwereld. Daar houden we vanzelfsprekend rekening mee.”

Meer informatie: www.247waves.com

Ook de Haagse faciliteiten voor skateboarders zijn uitstekend.

Nationale skateboarders naar Den Haag
Standaardportret
Bekijk meer van