Met EK beachvolleybal wil Den Haag topsportstad aan zee zijn

Deze zomer wordt onder meer in Den Haag gestreden om de Europese titel beachvolleybal. Geen verrassing, want de stad profileert zich als dé topsportstad aan zee.

Door

De andere speelsteden zijn Arnhem en Apeldoorn. Het toernooi vind plaats van 13 tot en met 18 augustus.

Dat Den Haag een van de speelsteden is, mag geen verrassing heten. De stad was ook een van de speellocaties tijdens eerdere EK’s in ons land, de gemeente sponsort de nationale ploeg en TeamNL traint in de Sportcampus Zuiderpark. Den Haag wordt dan ook omgeschreven als de hoofdvestiging van het toernooi. De halve finales en finales van het EK worden op het strand van Scheveningen gespeeld.

 

In Den Haag is beachvolleybal al groot, we willen de hele stad betrekken bij dit toernooi
Hilbert Bredemeijer, wethouder

 

Zomervakantie

De prestentatie van de plannen vonden vorige week donderdag plaats in de Sportcampus Zuiderpark. Onder het toeziend oog van bestuurders, nationale ploeg en flink wat pers deed toernooidirecteur Bas van de Goor uit de doeken wat de plannen zijn komende zomer. Zo werd er gegrapt dat de Olympische Spelen het voorprogramma zijn op het EK, maar was er ook ruimte om serieuze onderwerpen aan te snijden.

Bijvoorbeeld wat de meerwaarde van een topsporttoernooi is voor Den Haag. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport): “Iedereen in Den Haag kan dit meebeleven en er via side events zelf aan meedoen. Zo komt de hele stad in beweging, want topsport is ook goed voor de breedtesport. We willen de stad komende zomer zichtbaar maken. We willen kinderen die niet op zomervakantie kunnen door middel van het EK beachvolleybal en ook de Tour de France Femmes een leuke tijd geven.”

Tijdens de week zelf zullen de sporters van TeamNL clinics geven aan geïnteresseerde jeugd. “En dat in de week dat ze op de toppen van hun kunnen moeten presteren! In Den Haag is beachvolleybal al groot, maar we willen de hele stad betrekken bij dit toernooi. Na twee grote zeiltoernooien in 2023 willen we weer laten zien dat wij dé topsportstad aan zee zijn. Het is geweldig dat we in samenwerking met de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond, red.) en de andere speelsteden dit EK hosten.”

Olympische Spelen

Een van de spelers die hopen te schitteren op het EK is Matthew Immers. Geboren in Leidschendam, maar al sinds zijn zesde woonachtig in Den Haag. Immers maakt deel uit van de nationale ploeg. “Het is bijzonder om zo’n groot toernooi hier te mogen spelen. In 2015 bezocht ik het WK in Den Haag en droomde ik hier nog van. Mijn familie en vrienden zijn al op de hoogte. Ondanks dat deze nog niet beschikbaar zijn, zijn ze zelfs al bezig geweest met het regelen van tickets. Ik heb het niet voor het zeggen, maar ik hoop natuurlijk dat ik in Scheveningen mag spelen.”

Het toernooi begint twee dagen na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Immers, die nog verwikkeld is in een strijd om een olympisch ticket, ziet dat als een voordeel. “Door de Spelen zijn we dan op ons fitst. Bovendien: mochten we de Spelen onverhoopt niet halen, dan hebben we met het EK in eigen land toch nog iets heel moois achter de hand.”

In de papieren editie van Den Haag Centraal van aanstaande donderdag verschijnt een uitgebreid interview met Matthew Immers over de weg die hij moet afleggen richting de Olympische Spelen in Parijs.

Standaardportret
Bekijk meer van