Legendarische FC Den Haag-keeper Ton Thie (76) overleden

De iconische ADO-doelman Ton Thie is op 76-jarige leeftijd overleden. Tussen 1964 en 1977 verdedigde hij maar liefst 380 keer het doel van de residentieclub. Hij speelde samen met onder anderen Lex Schoenmaker en Aad Mansveld.

Door

In de jaren van Ton Thie was ADO – toen nog FC Den Haag geheten – een vaste waarde in de (sub)top van het Nederlandse voetbal. Zo eindigden de groengelen met Thie onder de lat in 1965, 1966 en 1970 op de derde plaats in de eredivisie. Het grootste succes vierde de doelman in 1968, toen FC Den Haag ten koste van Ajax (2-1) de KNVB-beker won. In de dertien seizoenen dat Ton Thie in de hofstad onder contract stond, was hij de onbetwiste eerste doelman, slechts onderbroken door een uitstapje van een paar maanden naar de Verenigde Staten; in 1967 speelde hij dertien wedstrijden voor de San Francisco Golden Gales.

Tot basisspeler van het Nederlands elftal schopte Thie het nooit, al maakte hij nog wel deel uit van de voorselectie voor de wereldkampioenschappen van 1974 in Duitsland. Vlak voor het toernooi begon, viel hij toch af. Eén keer zat Thie op de reservebank tijdens een A-interland. Mede door de grote concurrentie van Jan van Beveren en Jan Jongbloed kwam het nimmer tot een debuut.

Ton Thie en Johan Cruijff

Bekend is Ton Thie ook geworden vanwege een doelpunt dat hij moest incasseren. Op 2 januari 1972, in een volgepakt Zuiderparkstadion, wist Ajacied Johan Cruijff de Haagse doelman te verslaan met een magistrale boogbal. Het is een van de mooiste doelpunten ooit op de Nederlandse velden gemaakt.

Hoewel Thie een echt ADO-boegbeeld is geworden, speelde hij ook (kort) voor andere clubs. In de jeugd kwam hij uit voor FC Olympia uit Gouda en voor Excelsior Rotterdam. Daarna speelde hij twee seizoenen (1962-1964) voor het Schiedamse Hermes DVS in de tweede divisie. In 1979, na zijn ADO-periode, kwam hij nog kortstondig uit voor FC Olympia.

Na zijn voetbalcarrière werd Thie uitbater van een Goudse zwembadkantine. In 1996 emigreerde hij naar Gambia.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van