‘Kid Colombia’ naar WK breakdancen in Zürich
Jeffry Verschoor moet op 29 september laten zien wat hij kan: alle trucs en moves die er in zijn lichaam zitten. De jonge Hagenaar doet in Zürich mee aan het WK breakdance.
De 19-jarige Jeffry Verschoor, alias Kid Colombia, mag naar het WK breakdancen in Zürich. Voor wie in de jaren tachtig de rage heeft gemist: breakdance ontstond eind jaren zeventig in de zwarte achterstandswijken van New York. Dankzij de populaire gettoblasters uit die tijd kon in de openlucht opgetreden worden. De bekendste groep beoefenaars (verenigd in crews) was Rock Steady Crew, waarover een song is gemaakt, die in Nederland op nummer 1 in de hitparade kwam. Zo kwam ook Europa meer te weten over de kronkelige bewegingen, spinnen op de grond en bijbehorende acrobatiek.
Ik heb alles gedaan: van ballet en jazz tot hiphop
Breakdancers
Jeffry Verschoor, die lid is van de internationale crew Hustle Kidz en in het Haags Hiphop Centrum traint, kent de geschiedenis. “Hoe ik ermee in aanraking ben gekomen? Via een dansfilm die ik met mijn ouders keek. Daarna ging ik de bewegingen nadoen, waarna mijn ouders me naar de dansschool stuurden. Ik heb alles gedaan: van ballet en jazz tot hiphop. Breakdance is een onderdeel van hiphop. En omdat ik veel ‘naar de grond’ ging, iets wat in hiphop niet gebruikelijk is, werd het breakdance.”
Denk niet dat het zomaar een hobby is. Verschoor vliegt ervoor de hele wereld over. “Recent ben ik in China geweest en ik kom net terug uit Zuid-Korea. Iedere week zit ik wel een keer in het buitenland. Met school ben ik op mijn veertiende gestopt. Nu kan ik leven van het breakdancen.” De Hagenaar behoort tot de wereldtop. Vandaar dat hij een uitnodiging kreeg voor de Red Bull BC One World Final in Zwitserland. Dat mag gezien worden als het wereldkampioenschap, waaraan de zestien allerbeste Kid breakdancers meedoen.
Kid Colombia
Verschoor treedt op onder de naam Kid Colombia. “Die naam past bij mij. Ik ben in Colombia, in de stad Ipiales nabij de grens met Ecuador, geboren. Op mijn derde werd ik geadopteerd en kwam ik naar Nederland.” In bankstad Zürich moet hij drie ronden winnen om de wereldtitel te bemachtigen. “Bij breakdance gaat het om een battle. Om een een-tegen-eenduel. Je moet de jury overtuigen dat je betere moves hebt dan je tegenstander. Lukt dat, dan ga je door naar de volgende ronde. Tot je in de finale staat.”
Wereldtitel
Hij deed al eens mee aan de wereldtitelstrijd. Dat was twee jaar geleden in het Japanse Nagoya. Deze keer geeft hij zichzelf meer kans op de wereldtitel. “Ik zou het ver moeten kunnen schoppen, maar er zitten ook wel onzekere dingen aan breakdance. De dj draait muziek die je van tevoren niet kent. En zoek daar maar eens de juiste moves mee. Ook de kwaliteit van de vloer speelt een rol.”Die titel zou zijn status alleen maar vergroten. “Ja, want een groter evenement dan dit is er in het breakdancen niet.” En lukt het niet, dan zit hij vijf dagen later alweer in het vliegtuig naar Kazakstan. Om door te gaan met een leven dat volledig in het teken van breakdance staat.