Karel ‘Mini’ de Rooij verzorgt jubileumfeestje voor Scheveningse tennisclub de Metselaars

Tachtig jaar HLTC de Metselaars levert een bijzonder kunst- en sportweekend op met (oud-)leden die met tennis én kunst bezig zijn. Karel ‘Mini’ de Rooij zit achter de organisatie, Ellen ten Damme is de hoofdact. Over kwaliteit gesproken.

Door

Als kleinkunstenaar naast Maxi zweeg ook Mini ruim een halve eeuw in alle talen en samen lieten ze zalen in Europa, Amerika en Azië sprakeloos achter. Als animator van het jubileumfeest van zijn geliefde tennisclub de Metselaars (1939-2019) praat Karel de Rooij er lustig op los. De Metsbanen (sinds 1900) zijn z’n ‘achtertuin’ in Scheveningen. De meeste leden van de roemrijke tennisclub (Van Dalsum, Groenman, Jansen, Schapers, Krajicek, Mesker, Haase) kennen zíjn artiestenachtergrond, maar hoeveel kunst schuilt er in henzelf, en wie weet dat?

Karel de Rooij

“Ik was benieuwd wat er bij al die sporters aan kunsttalent zat,” verklaart Karel de Rooij zijn idee voor het Kunst & Sport Weekend op 31 augustus en 1 september. Zijn plan werd omarmd en de enorme organisatie en beleving van de tennisclinics, demonstratiewedstrijden, optredens en exposities van leden (al dan niet professioneel) zullen een band scheppen tot ver na het jubileum, vermoedt De Rooij. Die blij is met de vele ‘specialisten’ in de Mets-jubileumcommissie.

Zoals Mieke Nugteren, een bekende evenementenorganisator. “Goede contacten in een vereniging zijn belangrijk in deze tijd van haast. En zo’n weekend trekt hopelijk ook weer sponsoren aan voor ons ATP Challenger-toernooi, dat dit jaar helaas niet doorging.”

Ellen ten Damme

Voor de zaterdagavond heeft Karel de Rooij ‘de beste entertainster van Nederland’ gevraagd te komen optreden, Ellen ten Damme, met de Koos Mark Big Band. “Ze zei direct ‘ja’. Ik ken haar goed omdat ik haar show ‘Paris-Berlin’ heb geregisseerd. Zij is van wereldklasse.”

 

Voor de zaterdagavond heeft Karel de Rooij ‘de beste entertainster van Nederland’ gevraagd te komen optreden, Ellen ten Damme.

‘The Voice’

Maar hij is net zo lovend over alle andere deelnemers in de jubileumtent voor vierhonderd man op baan 3. “In het voorprogramma van Ellen treedt Roy de Valk op – deed mee aan ‘The Voice’ en tennist bij ons in het eredivisieteam – Dorine Bijl en ook twintig jongelingen van De Vrije Theaterschool. Hans van Haarst, een goede tennisser en violist (Residentie Orkest). Speelt zondag tijdens het klassieke koffieconcert met zijn trio, en met Steven van Gils (een van de beste tenoren die we hebben), Eveline Brandes (zangkoor) en Caroline Dirkzwager (dwarsfluit).”

En met een beloftevolle glimlach: “Ikzelf presenteer die ochtend en doe dan zelf natuurlijk ook nog wel wat.” Zondagmiddag is ook Karels dochter Caroline de Rooij (succesvol jazz-zangeres en -docent in Oostenrijk) erbij tijdens het Mets Jazz Concert met Maurits Roest (piano) en trio.

Oude Grieken

Volgens de oude Grieken moesten lichamelijke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. De Rooij: “Sport en cultuur moeten weer één worden. We maken in Nederland de fout subsidies voor beide sectoren uit elkaar te trekken.” Hij begon zelf ooit met korfbal (‘maar als artiest was ik bang voor blessures’) bij GKV. “En hier ben ik nu ongeveer dertig jaar tennislid, maar ik heb nooit competitie gespeeld: ik moest altijd optreden in het weekend. Ik neem nog wel steeds af en toe een lesje.”

 

Cock Jol, bijna 67 en nog altijd een bevlogen leraar Duits op De Populier, mag vanwege zijn aanstekelijke enthousiasme het grote zaterdagprogramma presenteren

Cock Jol

Zijn vriendenkring bij de Metselaars bestaat ook uit grote tennisnamen, zoals Marcella Mesker en Robin Haase, en voetbalgrootheden als de broers Cock en Martin Jol. De Rooij: “Robin ken ik heel erg goed. Die kwam als kind al met zijn ouders naar mijn voorstellingen kijken. Nu vind ík het al een eer als ik tegen hem of Marcella één bal mag slaan. Tegen Cock en Martin kan ik nog wel uit de voeten.”

De Populier

Cock Jol, bijna 67 en nog altijd een bevlogen leraar Duits op De Populier, mag vanwege zijn aanstekelijke enthousiasme het grote zaterdagprogramma presenteren. “Ik tennis al zo’n 45 jaar hier,” vertelt hij als hij in Brasserie Mets aanschuift bij Karel de Rooij, tennisleraar Jos Koemans en pachtster Fabienne Baart. “Waarom hier? Vanwege de intimiteit, het vertrouwen, je kent de mensen, ze hebben een bepaald niveau. En de Metsbanen liggen midden in een woonwijk, en dat zijn de clubs die het langste blijven bestaan.”

De Metselaars, Kunst & Sport Weekend, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, 11.00 uur, Mets Tennisbanen Scheveningen. Meer informatie: www.demetselaars.nl

Meer lezen? Koop deze week een DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van