Hockeybondscoach Caldas bij HGC College Tour: ‘Ik moest weer van de spelers gaan houden’

Twee jaar na een teleurstellend verlopen olympisch toernooi in Rio de Janeiro revancheerde Oranjebondscoach Max Caldas zich door met de hockeymannen het EK goud te winnen. “Rio was een kantelpunt.”

Door

Door Bert Tielemans

Rond een verhoogd podium zitten in een goedgevuld clubhuis van HGC ruim honderd gasten te wachten op de eerste HGC College Tour. HGC’er Robbert Delissen kruipt met verve in de rol van televisiejournalist Twan Huys. Goed voorbereid en geholpen door strak gekozen televisiebeelden legt de oud-hockey-international hoofdgast Max Caldas, geflankeerd door de Oranje- en HGC-spelers Sam van der Ven en Jorrit Croon, het vuur na aan de schenen. Over het mislukte toernooi in Rio de Janeiro en het succesvolle EK hockey vorige maand in Amstelveen. Een openhartige Caldas spaart zichzelf niet en gaat er eens goed voor zitten: “Rio was een kantelpunt. Ik moest weer van de spelers gaan houden om succesvol te kunnen zijn.”

“Wie is Max Caldas?”, wil Delissen weten. De gast: “In ieder geval geen eindproduct. Nog dagelijks ben ik aan het ontdekken wie ik eigenlijk ben en wat ik kan. Maar in dit land, dat mijn ‘huis’ is geworden, heb ik ontdekt dat coachen me ligt.” Caldas (44), geboren Argentijn met een Italiaans en Nederlands paspoort, kwam als verdediger voor zijn land uit op twee Olympische Spelen. In Nederland speelde hij vier jaar voor HCKZ in de hoofdklasse voordat hij zich toelegde op het coachen van hockeyteams.

Als bondscoach was hij succesvol met de Nederlandse vrouwen, won hij goud op de Olympische Spelen van Londen (2012) en werd hij wereldkampioen (2014). Na het WK in Den Haag benoemde de KNHB hem tot bondscoach van de mannenploeg, die sinds het olympisch goud in Sydney (2000) nauwelijks nog succes boekte. Caldas: “Als land werden we minder en minder, maar ons gedrag bleef op het niveau van toen we wel prijzen wonnen.” De arrogantie had zich meester van Oranje gemaakt en dat moest anders. Een proces dat niet gemakkelijk verliep, merkte de coach. “Om succesvol te zijn met mijn teams moet ik een hoge mate van liefde voor mijn spelers hebben. In Rio had ik dat onvoldoende en dat wist ik eigenlijk al in de voorbereiding. Ik was mezelf niet tijdens het toernooi en we waren onvoldoende een team.” Oranje behaalde in Rio een teleurstellende vierde plek. Toch besloot Caldas door te gaan als bondscoach: “Ik kreeg de kans om naar Verweggistan te gaan, maar dat zou een vlucht zijn geweest.”

Rustig
Op het EK ging het roer om. Waar zat het verschil? Caldas: “Als team accepteerden we dat we kunnen verliezen. Willen we dat? Nee, nooit. Natuurlijk wilden wij het EK winnen, maar het proces was ook belangrijk. Om het publiek te overtuigen naar ons te komen kijken. Daarom bleven we rustig na die grote nederlaag tegen België.” Oranjekeeper Sam van der Ven kan dat beamen: “5-0 verliezen is natuurlijk superkut, maar we waren rustig en bleven rustig. De uitslag konden we niet rijmen met waarmee we bezig waren. Gelukkig kwam het goed in de finale.” Een prestatie die telt voor HGC’er Jorrit Croon, die zichzelf niet fantastisch vond in eigen land: “Je wil zelf goed spelen, maar dat gaat niet altijd. Maar winnen is nog steeds leuk en ik heb mijn bijdrage geleverd en kijk daarom trots terug op het EK goud.”

| Foto: DHC

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van