Hockey Club Ypenburg wil promoveren: ‘Zeventien Ronaldo’s vormen niet automatisch één team’

Met een groep jonge hockeyers met een clubverleden probeert Heren 1 van HC Ypenburg te promoveren naar de derde klasse. Aan trainer-coach Erik van Tongeren de schone taak om van zeventien individuen een team te smeden.

Door

Door Bert Tielemans

“Doen, doen, doen. Tempo, tempo, tempo.” De stem van Erik van Tongeren schalt over het eerste veld van Hockey Club Ypenburg als Heren 1 op vrijdagavond een trainingspartijtje speelt. De trainer-coach zit zijn spelers fel op de huid. “Die vent is voor jou, laat hem nou niet lopen.” Van Tongeren spreekt streng, maar de schittering in zijn ogen laat zien dat hij geniet. “Het is geweldig leuk om te bouwen aan zo’n jonge ploeg. Vergis je niet, deze jongens spelen in de 4de klasse, zijn jong, maar kunnen echt hockeyen hoor. Elke week presteren, ook onder druk, dat wordt de uitdaging dit seizoen.”

HCY-achtergrond
Met 17 jongens begon de als coach gelouterde Erik van Tongeren dit seizoen aan het project Heren 1 van HC Ypenburg. De nog jonge club (2005) uit de gelijknamige wijk is vooral een jeugdclub. Heel voorzichtig kruipt de vereniging uit haar schulp en groeit de piramide van jeugdteams met seniorenteams en zelfs veteranen en veterinnen. Erik van Tongeren: “Heren 1 bestaat dit jaar uit jongens met allemaal een HCY-achtergrond. Sommigen zijn even weg geweest, naar Cartouche of HGC, omdat ze daar net iets hoger konden hockeyen, anderen komen over van de A1. De jongens die terugkomen kunnen in dit team met hun oude vrienden spelen en presteren.”

De trainer-coach stippelde deze zomer een route uit die vanuit de vierde klasse moet leiden tot promotie naar de derde. “Dat is onze uitdaging, maar daarvoor moet er veel gebeuren.” Om fitter en conditioneel sterker te worden ging de ploeg al in augustus met een atletiektrainer van start. Daarna volgde een psychologisch spelletje tussen spelers en coach. Van Tongeren lachend: “Ik werk soms met zeventien Ronaldo’s die niet automatisch samen een team vormen. Dat is het jeugdige. Maar onder druk wordt alles vloeibaar zeg ik altijd, dus ben ik ook de confrontatie met ze aangegaan. Leuk hoor, om nu bovenaan te staan, maar individueel goed hockeyen is niet genoeg als je wilt promoveren. We moeten het echt samen doen om resultaat te boeken.”

Thymen Sieval (18) is een van ‘die jonge gasten met een HCY-verleden’. Lachend: “Tja, als een andere club je niet vraagt.” De razendsnelle linker-buitenspeler zegt het met een kwinkslag. Hij is gek van hockey. Traint en coacht de meisjes C2 en geeft trainingen aan de jongste jeugd op de club. “Dit jaar heb ik meer tijd en dat steek ik met plezier in het hockeyen.” Sieval speelt vanaf de F’jes in het oranje-blauw. “Ypenburg is mijn club en daarom is het extra leuk om met vrienden die ik al vanaf de jeugd ken samen te spelen. We werken keihard om te promoveren.

Alleen onze wisselvalligheid moet er nog uit.” Middenvelder Jelle Kampen (18) is het met zijn teammaat en één van zijn beste vrienden eens: “De komende drie competitiewedstrijden zijn belangrijk. Dan spelen we tegen Bommelerwaard, Capelle en Liberty.” Ploegen die precies onder koploper HCY op de ranglijst staan. “In die wedstrijden moeten we ons laten zien en tonen dat we terecht bovenaan staan en niet alleen technisch beter zijn of sneller, maar ook wedstrijden kunnen winnen.” Voor Kampen, die twee jaar bij HGC speelde en het eerste daar net niet haalde, is HC Ypenburg zijn tweede thuis. “Mijn twee zusjes, mijn broertje en mijn moeder spelen hier ook. Dit is gewoon een fijne club.”

Prima start
Met 15 punten uit 6 wedstrijden kent Heren 1 een meer dan prima start van het seizoen. Alleen van Bleiswijk werd met 5-4 verloren. Alle overige wedstrijden werden in winst omgezet. Ook zondag in de uitwedstrijd tegen HC Wateringse Veld gingen de drie punten mee terug naar Ypenburg. Al kende verloop de wedstrijd een bijzonder verloop. De Ypenburgers kwamen voortvarend uit de startblokken, raakten paal en lat en kregen kans op kans. Slordigheden in de afwerking resulteerden in een eerste bedrijf met slechts één goal uit één van de vele strafcorners (doelpunt Thijmen Sieval).

Daarna scoorde Wateringse Veld uit ongeveer de enige doelpoging, een strafcorner, de onverdiende gelijkmaker. Na de pauze kreeg de slordigheid nog meer vat op de wedstrijd van HCY. Uit de tweede strafcorner scoorde Wateringse Veld tot overmaat van ramp nóg een tweede goal. Daarna begonnen de Ypenburgers tegen zichzelf te spelen. Het gemopper tegen elkaar en de scheidsrechter nam toe. Strafcorners (12 in totaal) werden verprutst en een dure nederlaag tegen de nummer laatst lag in het verschiet. Eric van Tongeren: “Karakter, dat we in de laatste tien minuten de wedstrijd toch nog naar ons toetrokken en met 2-3 wisten te winnen. Het was zeker niet onze beste wedstrijd, maar ondanks dat we vooral tegen onszelf speelden heb ik de ploeg gecomplimenteerd. Een winstpartij die uit de tenen kwam. Maar die ook laat zien dat er nog volop werk aan de winkel is.”

| Foto: Bert Tielemans

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van