Haagse dartspionier Roland Scholten: ‘Darter moet fysiek ook in orde zijn’
Voor darter en analist Roland Scholten hoort het WK darts bij deze tijd van het jaar. Al toen het nog een kneuterige cafésport was, zette hij alles op alles om het verschil te maken. ‘De sportpsycholoog zei: Denk aan rood als je gooit.’
Roland Scholten begon zijn werkzame leven in het Circustheater, maar na vijf jaar ging hij werken in het snookercentrum van zijn vader in het Zuiderpark. Tussen de pooltafels en dartborden. Nu zit Scholten weer tussen de pooltafels en dartborden in een café in Leiden, waar hij vertelt over de bijdrage die Den Haag heeft geleverd aan de dartssport, zijn loopbaan en het WK van dit jaar.
Scholtens passie voor het pijltjes gooien is nog steeds groot, maar hij geeft toe dat het de afgelopen jaren enigszins is weggeëbd. “Ik gooi nog met regelmaat, maar ik ben gestopt met competitie spelen. Ik mis het niet.” Hij keek ook iets minder uit naar het WK dan normaal; als analist is hij wel betrokken bij streamingdienst Viaplay, maar hij is nog niet ingeroosterd. “Het analistenwerk is niet anders geworden vergeleken met RTL (waar het WK tot 2022 werd uitgezonden, red.), maar we missen het grote publiek. Opaatjes en omaatjes die toevallig blijven hangen.”
Bedrijfsfeesten
Van de sport leven, doet de 58-jarige Scholten nog steeds. Hij reist regelmatig naar Duitsland om demonstraties te geven en hij wordt uitgenodigd voor bedrijfsfeesten. Hij kan er een goede boterham mee verdienen. Net als veel van zijn maten uit Den Haag die in de jaren tachtig in de ban raakten van de sport.
In het begin speelde je voor een worst, later een koelkast en tegenwoordig enorme geldbedragen
“Er werd in Den Haag en Rotterdam een kabel aangelegd en Engelsen en Ieren kwamen naar Nederland om te werken. Zij namen de sport mee naar Nederland. Mijn vader had een café en het werd gebruikelijk om een bord op te hangen. Ik ging toernooitjes spelen en ik bleek talent te hebben. Zo groeide ik erin. Je kon meteen veel toernooitjes spelen, want de horeca zag er inkomsten in. In het begin speelde je voor een worst, later werd het een koelkast en tegenwoordig verdien je enorme geldbedragen.”
Miljonairs
Het grote geld maakte Scholten niet mee, want hij gooide in 2012 zijn laatste WK. Jammer vindt hij het niet dat hij niet meer aan de top staat nu de toppers miljonair worden. “Daar sta ik nooit bij stil,” vertelt hij. In het voetbal of poolen is het niet anders, wil hij ermee zeggen. “De sport verandert nu eenmaal. Een groot verschil is hoe de score wordt geregistreerd. Het werd vroeger bijgehouden door iemand die de score moest aandrukken. Als je 180 gooide, moest hij drie keer de triple 20 aandrukken zodat men in de zaal wist wat er was gegooid. Vroeger trainden we ook het hele bord, terwijl darters nu kijken naar statistieken. Dubbel zeventien wordt amper gegooid. Waarom zou je er dan op trainen?”
Scholten was onderdeel van de dartswereld toen het nog het kneuterige imago van een cafésport had. Tegenwoordig is het grote geld leidend. Maar hij is niet het type dat zegt dat vroeger alles beter was. “Het niveau is beter geworden, het is dus ook leuker om te zien. Het is interessanter om op zoek te gaan naar details waarmee je het verschil kunt maken. Zelf heb ik in het verleden veel geprobeerd. De dartswereld was conservatief, maar ik ging altijd op zoek naar verbeterpunten. Zo zat ik met een badmuts met elektroden op om te kijken of het mijn concentratie kon verbeteren. Of ik ging naar een sportpsycholoog die zei: ‘Denk aan rood als je gooit.’ Dit omdat het vakje van de triple 20 rood is. Nee, het heeft niet geholpen, haha. Ik dacht: jij snapt er helemaal niets van.”
Ik had een paar goede maanden in me per jaar, maar ik wist niet welke maanden het zouden zijn
In de beginjaren reed Scholten met zijn vrienden uit Den Haag heen en weer voor toernooitjes in Groningen, maar later gingen ze heel Europa door en reisden ze zelfs naar de Verenigde Staten en Canada. “Er zijn genoeg verhalen te vertellen, maar dat is niet aan mij,” lacht hij.
Het was hoe dan ook een gezellige tijd. “Maar toen ik in 2005 Premier League speelde, besefte ik: fysiek moet ik ook in orde zijn. Ik hoorde een dammer in de jaren negentig zeggen dat je geestelijk beter bent als je fysiek ook goed bent. Ik dacht: een dammer moet toch enkel zitten? Later ging ik erover nadenken en besefte ik: er zit iets in. Ik ben twee keer in de week gaan hardlopen. Natuurlijk kreeg ik opmerkingen, maar op een gegeven moment kunnen ze niet om je heen.”
Pieken
De grootste zege van Scholten is de UK Open in 2004. Op het WK van de Professional Darts Corporation haalde hij tot twee keer toe de kwartfinale. “Ik was niet extreem getalenteerd en heb het maximale eruit kunnen halen. Ik had één probleem: ik wilde altijd goed zijn en was geen pieker. Ik wist dat ik drie of vier goede maanden in me had per jaar, maar ik wist niet welke maanden het zouden zijn. Tegenwoordig pieken die jongens naar zo’n toernooi.”
“Een voorspelling voor het WK? Zes jongens kunnen wereldkampioen worden: Michael Smith, Michael van Gerwen, Gary Anderson, Luke Humphries, Peter Wright en Gerwyn Price. Ik kijk er misschien iets minder naar uit dan in andere jaren, maar voor de mooiste wedstrijden zit ik gewoon weer klaar, hoor.”
WK darts, tot en met woensdag 3 januari 2024 op Viaplay.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus.