Haags atleet Khalid Choukou naar Spelen: ‘Marathon in Parijs wordt slagveld’

Met Haagse sporters blikken we vooruit op de Olympische Spelen in Parijs. Ditmaal: atleet Khalid Choukou wil nog één keer de marathon lopen op het hoogste niveau.

Door

Marathonloper Khalid Choukoud (37) heeft net een training achter de rug. De atleet verblijft in Marokko om een stage af te werken. De omstandigheden in het noorden van Afrika zijn tijdens de winter vanzelfsprekend beter dan in Nederland. De trainingsperiode is ter voorbereiding op de CPC Loop Den Haag van 10 maart, maar vooral op de Olympische Spelen van aankomende zomer. Eind vorig jaar liep de in Den Haag opgegroeide Choukoud de limiet voor het grootste sportevenement ter wereld. Het wordt zijn tweede deelname.

Al bewaart hij aan zijn debuut in 2021 weinig goede herinneringen. “De Spelen in Tokio waren niet het toernooi waarop ik had gehoopt. Jarenlang word je lekkergemaakt met verhalen over het Olympisch dorp, maar door de coronapandemie was er totaal geen sfeer. Je mocht niet eens naar buiten. Het was net een gevangenis.”

 

Mijn managers opmerkingen zorgden ervoor dat ik door muren kon breken
Khalid Choukou

 

Na de Olympische Spelen in Tokio zei Choukoud tegen zichzelf dat hij minstens drie jaar door zou gaan om één keer een normale Olympische Spelen mee te maken. De plaatsingslimiet lag weliswaar hoger dan zijn persoonlijke record tot dan toe, maar dat had geen effect op zijn zelfvertrouwen.

“In Amsterdam miste ik de limiet vorig jaar nipt, maar die prestatie gaf me vertrouwen dat het later wél zou lukken. In Valencia liep ik de marathon in twee uur, zeven minuten en 37 seconden (binnen de limiet van 2:08:10, red.). Die dag zat alles mee. Zelf had ik goede benen, de hazen waren goed en er stond amper wind. Toen ik het de laatste vijf kilometer moeilijk kreeg, kon ik versnellen doordat mijn manager iets zei dat me raakte. Hij riep dat ik aan mijn vrouw en dochter moest denken. Die opmerkingen zorgden ervoor dat ik door muren kon breken.”

Haag Atletiek

Het succes van Choukoud is ook het succes van Haag Atletiek. De Haagse atletiekvereniging waarvoor hij al jaren loopt. “Ik ben regelmatig bij Haag te vinden. Al varieer ik tijdens mijn trainingen in Den Haag. Soms train ik in het Zuiderpark, dan weer in Kijkduin, of bij Laan van Poot. De vereniging heeft me zonder meer geholpen met mijn doorbraak. Ik kreeg in het begin van mijn carrière de sleutels van het clubgebouw zodat ik gebruik kon maken van het krachthonk en douches.”

Haag zorgde voor een volgende stap in zijn ontwikkeling, zegt hij. “Ik begon relatief laat met hardlopen. Door een blessure stopte ik met kickboksen. Dat was mijn grote liefde, de sport van mijn familie. Tijdens looptrainingen liep ik iedereen eruit en bleek dat ik talent heb voor hardlopen. In het begin vond ik het helemaal niet zo leuk. Ik had geen ander doel dan beweging. De eerste wedstrijden liep ik zelfs nog in een wijde broek uit het kickboksen, haha.”

 

Toen ik zei dat de Spelen mijn doel waren, begon iedereen te lachen
Khalid Choukou

 

Voordat Choukoud bij Haag Atletiek ging hardlopen, was hij verbonden aan AV Sparta. Daar begon hij te dromen van de Olympische Spelen. “Ik was nog junior. Toen ik zei dat de Spelen mijn doel waren, begon iedereen te lachen. Ze zeiden dat de Spelen het hoogste van het hoogste is, en dat vonden ze onrealistisch. Dat moment zal ik nooit vergeten. Ik ben er trots op dat ik komende zomer voor een tweede keer mag deelnemen. Ik kies ervoor om in aanloop naar de Spelen minder wedstrijden te lopen dan normaal. Sowieso geen marathons. Ik loop de CPC Loop Den Haag en een halve marathon op het EK. Zes weken later zijn de Spelen al.”

Steady hardlopen

De reden dat Choukoud voor een beperkt programma kiest, is dat hij op die manier scherper denkt te zijn op de Olympische Spelen. “Een marathon kost zoveel energie en het zou mijn trainingsopbouw in de war brengen. In een normale week loop ik tussen de dertien en veertien uur. Dat komt neer op zo’n 180 à 200 kilometer. Dat zal niet veranderen richting de Spelen. Die trainingen zijn niet enkel steady hardlopen. Er zitten oefeningen tussen waarbij ik een snelle tien kilometer loop, of heuvel- en krachttrainingen doe. Of ik train mijn looptechniek. Het parcours in Parijs is zwaar. Ik verwacht geen snelle tijden. De route is niet vlak en er is een hoge luchtvochtigheid. Ik zal me dan ook voorbereiden in een stad als Rabat of Casablanca, zodat ik de omstandigheden in Parijs zo goed mogelijk kan nabootsen. Ik denk dat de marathon een slagveld gaat worden.”

Ook het tactische deel gaat anders zijn in de Franse hoofdstad. Er zullen geen ‘hazen’ lopen en daarom verwacht Choukoud dat de gashendel pas in het tweede deel van de marathon volledig opengaat. “Daar heb ik voordeel bij, want in Valencia was mijn tweede deel sneller dan mijn eerste. Voor Tokio sprak ik uit dat ik van de eerste tien droomde, maar ik ben voorzichtiger geworden in het uitspreken van mijn doelen. De Olympische Spelen zijn iets totaal anders dan de stadsmarathon van Amsterdam of Valencia. De aller-, allerbeste hardlopers ter wereld zijn aanwezig.”

“Het is lastig om nu al in te schatten wat ik kan in Parijs. Ik ga sowieso alles geven en vooral mijn eigen race lopen. Wat dat waard zal zijn, zien we de tiende van augustus.”

NN CPC Loop Den Haag, zondag 10 maart, Malieveld.

Standaardportret
Bekijk meer van