HAAG Atletiek organiseert NK Teams: geen Femke Bol, wel andere wereldtoppers

Veel topatleten op hetzelfde moment in actie zien, komt in Nederland niet vaak voor, maar op 19 mei kan het in Den Haag. Dan wordt bij HAAG Atletiek het Nederlands kampioenschap voor teams gehouden.

Door

Polsstokhoogspringen, hordenlopen, steeplechase, estafettes, sprint en lange afstand. En dat allemaal op één dag. Zo’n 280 atleten van de beste acht clubs bij de mannen en vrouwen zijn half mei bij HAAG Atletiek te gast voor nagenoeg alle atletiekonderdelen. Op zondag 19 mei wordt namelijk het NK voor teams afgewerkt. Dat de Haagse club de organisatie heeft gekregen, was niet gepland. “Op het laatste moment trok een andere vereniging zich terug en werd aan ons gevraagd om het over te nemen,” zegt Jan Wassink, assistent-wedstrijdleider. “De bond kwam waarschijnlijk bij ons uit omdat niet zoveel clubs een accommodatie met acht wedstrijdbanen hebben.”

HAAG Atletiek wilde de organisatie op zich nemen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. “Het moet door ons bekostigd worden, want van de atletiekbond krijgen we maar 850 euro! Dus hebben we gezegd dat we geen extra tribunes gaan bouwen en geen tenten gaan opzetten. Gelukkig hebben we honderden vrijwilligers voor die dag beschikbaar. Als we een mooie omzet in de kantine draaien, spelen we quitte.” Maar Wassink weegt ook het sportieve aspect mee. “Het is geslaagd als we mooie wedstrijden hebben gezien en iedereen met een goed gevoel terugkeert naar huis.”

Teamgevoel

Voor die mooie wedstrijden en dat goede gevoel moeten de coaches en atleten zorgen. Vaak wordt atletiek als een individuele sport gezien, maar bij dit NK gaat het om de teamprestatie. Op elk onderdeel halen clubs punten, variërend van acht voor de winnaar tot één voor de laatste. Een wereldtopper in je midden hebben is als club leuk, maar een brede selectie die op alle onderdelen voor goede prestaties kan zorgen, is handiger. “Er is bij ons echt sprake van een teamgevoel,” zegt Mira Groot, die op de 100 meter horden en op de 4 keer 100 meter estafette namens HAAG Atletiek meedoet. “Vaak trainen de verschillende groepen tegelijk aan de Laan van Poot. En als mijn teamgenoten lopen of springen, sta ik ze aan te moedigen. Zoals zij dat bij mij doen.”

 

Als je vierde kan worden, kun je ook op het podium komen
Hans Coolen, coach

 

Want voor HAAG Atletiek gaat het niet om het meedoen. “Bij de mannen werden we in 2015, 2016 en 2019 Nederlands kampioen,” zegt Hans Coolen, een van de hoofdcoaches en de trainer van Groot. “En de afgelopen drie jaar werden we tweede. Een titel in eigen huis is natuurlijk het doel. Vier keer is scheepsrecht, zullen we maar zeggen.” Bij de vrouwen zijn de verwachtingen iets lager. Coolen: “Zij hangen meestal rond de vierde of vijfde plek. Vierde worden is belangrijk, omdat je je dan rechtstreeks voor het volgende NK plaatst. Maar ja, als je vierde kan worden, kun je ook op het podium komen.”

HAAG Atletiek wil dat voor elkaar krijgen met een aantal topatleten. Zo zijn Tony van Diepen en Terrence Agard van de partij. Beiden behoren met de 4 keer 400 meter-estafetteploeg tot de wereldtop. Zo werd deze winter op het WK indoor nog het brons veroverd. Mogelijk doet ook Khalid Choukoud mee, die zich voor de marathon op de Olympische Spelen van Parijs heeft gekwalificeerd. En dan is er nog Gabriel Emmanuel, de wereldkampioen op de meerkamp bij de junioren.

Ook andere verenigingen nemen toppers mee. Voor wie dé absolute topatleet van Nederland in actie wil zien, is er een kleine teleurstelling. Femke Bol zal niet starten. Simpelweg omdat haar club Altis uit Amersfoort zich bij de vrouwen niet heeft gekwalificeerd.

Laagdrempelige sport

Dat neemt niet weg dat er nog genoeg atleten van naam overblijven. Zo is Anouk Vetter, voormalig Europees kampioene en zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen van Tokio op de meerkamp, van de partij. Ook voormalig wereldkampioene vijfkamp indoor Nadine Broersen is aanwezig, evenals het aanstormende talent Zoë Sedney (horden) en zeer waarschijnlijk de altijd blije sprinter Churandy Martina. “Atletiek is een laagdrempelige sport,” zegt Coolen. “Je kunt van heel dichtbij straks Nederlandse wereldtoppers zien. Persoonlijk vind ik het leuk om polsstokhoogspringer Menno Vloon 5,80 meter door de lucht zien te vliegen aan Laan van Poot. Dan sta ik als toeschouwer te genieten.”

 

Nagenoeg alle onderdelen van de sport komen voorbij
Mira Groot, atlete

 

Mira Groot: “Het NK voor teams staat elk jaar rood omcirkeld bij ons in de agenda, maar deze keer is het extra bijzonder omdat het een thuiswedstrijd is. Mensen vragen vaak aan mij wat er zo leuk is aan de sport. Dan zeg ik dat de sport heel divers is. Op het NK kun je dat in één oogopslag zien. Aan de ene kant van het complex bereiden ze zich voor op een 100 meter, aan de andere kant zijn ze met of zonder stok aan het springen. Niet veel later wordt er een 5 kilometer gelopen. Nagenoeg alle onderdelen van de sport komen voorbij, de hele dag zit vol atletiek. Met heel fitte mensen die het uiterste uit zichzelf halen. Iets mooiers om naar te kijken is er toch niet?”

NK-atletiek voor teams, zondag 19 mei, HAAG Atletiek (Laan van Poot 353A). Het evenement duurt de hele dag en is gratis te bezoeken. Meer informatie: www.haagatletiek.nl

Standaardportret
Bekijk meer van