Ginella Zerbo terug bij Oranje

Ginella Zerbo (21) speelde drie jaar geleden haar laatste interland voor het Nederlandse hockeyteam. Als topscorer van de hoofdklasse wordt er bij haar comeback in Oranje tijdens de Champions Trophy ineens veel van de geboren Haagse verwacht.

Door

Ginella Zerbo van SCHC trof in de eerste seizoenshelft van de hoofdklasse zestien keer doel in dertien wedstrijden. Daarmee scoorde ze al één keer meer dan in het gehele vorige seizoen. Tijdens de laatste Champions Trophy, die volgend jaar wordt vervangen door de Pro League, wordt er ook gerekend op de trefzekerheid van de 21-jarige aanvalster. “Maar ik hoef niet per se veel doelpunten te maken om tevreden terug te kijken,” aldus Zerbo. “Ik wil lekker meespelen en belangrijk zijn voor het team.”

Toch ontkomt de geboren Haagse door haar productie niet aan de hooggespannen verwachtingen. “In het afgelopen halfjaar is er heel veel media-aandacht geweest. Bijna elke week lag er wel een verzoek voor een interview. Door die belangstelling neemt de druk voor mij wel toe. Door de media ben ik meer bezig met het aantal doelpunten dat ik maak.”

Zerbo, niet te beroerd om de weg naar haar comeback in Oranje voor ieder medium uiteen te zetten, moet in interviews wel haar creativiteit gebruiken. “Het is grappig en aandacht hoort erbij, maar het is ook moeilijk om hetzelfde verhaal elke keer opnieuw te vertellen.”

Vormverlies van Ginella Zerbo

Zo lepelt ze moeiteloos het verhaal van haar doorbraak op, onder bondscoach Sjoerd Marijne in 2015. Dat ze vrijwel elke interland doel trof en als 18-jarige op het Europees kampioenschap in Londen Oranje in de halve finale langs Duitsland schoot (1-0).

 

Ik hoef niet per se veel doelpunten te maken om tevreden terug te kijken
Ginella Zerbo

 

Dat er daarna in 2016 een dip volgde en ze door blessures en vormverlies achtereenvolgens de Olympische Spelen, de Hockey World League en het EK in Amsterdam moest laten schieten, en het WK met Jong Oranje in Chili misliep. En dat ze vervolgens door gezonder te gaan eten, feestjes links te laten liggen, regelmatig de fysiotherapeut en de sportschool te bezoeken haar topvorm terugvond.

Minder vaak komt de start van haar carrière aan bod. Zerbo begon bij het Haagse Craeyenhout en maakte in een oefenduel indruk. “Op 12-jarige leeftijd verhuisde ik met mijn moeder naar Amsterdam. Omdat ik tegen Pinoké goed had gespeeld, wilde die ploeg me graag hebben.”

Vallen en opstaan

Bij haar volgende club, SCHC, groeide ze uit tot goalgetter, waaraan ze mede haar nieuwe selectie voor Oranje dankt. “Ieder klein meisje droomt van Oranje. Ik ben heel blij om terug te zijn in het Nederlandse team. Het ging met vallen en opstaan, maar ik denk dat elke sporter dat heeft.”

In Den Haag gaat de inmiddels in Utrecht wonende Zerbo alleen nog op familiebezoek. “Het is leuk om in de hoofdklasse tegen HDM te spelen, omdat er dan veel familie komt kijken. Ik kom eigenlijk nooit meer op Craeyenhout, maar volg alle speelsters wel via Instagram. Misschien keer ik wel terug in Den Haag om een gezinnetje te beginnen.”

Voordat ze daaraan kan denken, maakt ze tijdens de laatste Champions Trophy haar comeback in Oranje. In het Chinese Changzhou wachten haar eerst poulewedstrijden tegen Japan (zaterdag 17 november), Argentinië, Australië, Groot-Brittannië en het gastland. Ze wenst daarna niet opnieuw drie jaar te hoeven wachten op een uitnodiging en kijkt uit naar de selectie voor de Pro League. “Ik hoop er dan weer bij te zijn, maar dat zien we dan wel weer.”

Women’s Champions Trophy 2018, zaterdag 17 t/m zondag 25 november, Changzhou (China).

Standaardportret
Bekijk meer van