Einde ADO-soap in zicht: voetbalclub komt in Amerikaanse handen

ADO Den Haag blijft in buitenlandse handen. De nieuwe eigenaar is Globalon Football Holdings uit de Verenigde Staten. Deze investeringsmaatschappij neemt de voetbalclub over van het Chinese United Vansen. Met deze deal lijkt ADO gered van de ondergang.

Door

Globalon is de Europese voetbaltak van Bolt Football Holdings. Dit is een in Delaware geregistreerd bedrijf van Amerikaanse (sport)investeerders dat ook participeert in onder meer de Engelse voetbalclub Crystal Palace, de Belgische voetbalclub Waasland-Beveren, de Amerikaanse basketbalclub Phoenix Suns en de Amerikaanse ijshockeyclub New Jersey Devils. Ook bezit ‘Bolt’ een kwart van de aandelen van de Portugese tweedeklasser Estoril Praia (voetbal). Eigenaar van de groep is de Amerikaanse miljardair David Blitzer.

Wat de Amerikanen met ADO willen, moet de komende periode blijken. Interim-directeur Edwin Reijntjes vertelt tegen ADO TV: ‘Globalon ziet dat er een enorme potentie in deze club zit. ADO moet met een herkenbare speelstijl en met veel jeugd promoveren naar de eredivisie (ADO speelt door de degradatie vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, red.) en dan tussen de achtste en twaalfde plek eindigen. Dat is op korte termijn de wens van Globalon.’

Op de clubsite staat verder te lezen: ‘Het doel van ADO Den Haag moet zijn om opnieuw een belangrijke speler in de stad en de regio te worden, en zijn supporters stabiele en positieve resultaten te bieden.’

Rumoerig

De afgelopen maanden bivakkeerde de residentieclub in een rumoerige overnamesoap. Verschillende partijen toonden interesse in de noodlijdende voetbalclub. Telkens ketste een deal af, waardoor de financiële nood steeds groter werd. Het lukte de club niet om op eigen kracht een sluitende begroting op te stellen, wat in puntenstraffen van de KNVB resulteerde.

 

Globalon ziet dat er een enorme potentie in deze club zit.
Edwin Reijntjes (interim-directeur ADO)

 

Dankzij gemeentelijke steun kwam er vorige maand toch een begroting tot stand, waarmee werd voorkomen dat de proflicentie zou worden ingetrokken. De langetermijn-oplossing moest echter van een nieuwe eigenaar en geldschieter komen.

Globalon

Dat is dus Globalon. De Amerikanen willen beginnen met honderd procent van de aandelen, maar staan op langere termijn open voor Haagse participatie.

Ook is, volgens Reijntjes, het doel van Globalon om de vrouwentak van ADO Den Haag weer onder te brengen in de club. Nu is ADO-vrouwen een aparte stichting. Hoeveel geld Globalon overmaakt, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de Amerikanen een bedrag op tafel leggen dat voldoende is voor ADO om de schulden af te lossen.

De licentiecommissie van de KNVB moet overigens nog wel goedkeuring geven voor de overname.

Stadion

De Amerikanen kopen alleen de clubaandelen. Het Cars Jeans Stadion blijft eigendom van de gemeente Den Haag. De koop van het stadion in de wijk Leidschenveen vormde het struikelblok in de gesprekken met oud-voetballer Martin Jol en vastgoedinvesteerder Jeroen Lentze, die ook in de race waren om de club over te nemen. Zij wilden echter ook het stadion kopen, maar de gemeente wilde eerst een taxatie van het stadion (en de omliggende parkeerplekken). Het resulteerde niet in een overeenkomst.

Wethouder Anne Mulder (VVD, financiën) is blij dat aan alle onzekerheid nu een einde komt. Op Twitter schrijft hij: ‘Goed nieuws voor alle voetballiefhebbers in Den Haag en omstreken. Als wethouder […] ben ik blij dat we de club financieel hebben kunnen helpen en dat de overname rond is.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van