Eén keer per maand is skatepark alleen voor vrouwen: ‘Fijn voor beginners’

Eén keer per maand staat Skatepark Sweatshop in de Binckhorst helemaal in het teken van vrouwen en queers. “Als enige meisje is het moeilijk om je ruimte op te eisen.”

Door

Diana staat wat verlegen langs de kant. De Mexicaanse is voor het eerst bij Skatepark Sweatshop aan de Binckhorstlaan en durft nog niet direct met haar board de baan op. “Ik zocht iets om te doen en zag ergens een flyer hangen van Girls Skate The Hague. Toen dacht ik: waarom ook niet?” Haar kantoor is normaal gesproken de enige plek waar ze skate. “Ik werk in IT en mijn collega’s rijden op skateboards door de ‘office’,” lacht ze. “Dus toen heb ik een penny board (kort en smal skateboard, red.) aangeschaft en ben ik mee gaan doen.”

Al bijna anderhalf jaar organiseert Rosey Jones samen met haar beste vriendin Grace Rose het skate-event Girls Skate The Hague. Eén avond in de maand is het skatepark in de Binckhorst alleen geopend voor vrouwen en queers. Met haar initiatief hoopt Jones de skatescene voor deze groep toegankelijker te maken. “In een skatepark heb je ruimte nodig om je tricks te oefenen. Als je het enige meisje bent, is die ruimte moeilijk op te eisen. Zeker als je net begint en nog niet zo goed bent.”

 

Op dit soort avonden heb je wat meer lef en krijg je vertrouwen
Carmen (31)

 

Daarom is Carmen (31) blij dat dit soort avonden wordt georganiseerd. Ze is een terugkerende gast bij Girls Skate The Hague: het is de zesde keer dat ze vanuit Zoetermeer de reis naar de Binckhorst maakt. Via haar vriend, die regelmatig met zijn maten gaat skateboarden, kwam ze voor het eerst in aanraking met de sport. Maar op de avonden dat ze met hem meegaat, is ze vaak de enige vrouw. Bij Girls Skate The Hague kan ze zorgeloos oefenen, zonder dat ze het gevoel heeft te worden beoordeeld. “Het is niet zo dat mannen ons niet accepteren, helemaal niet eigenlijk. Het is echt een persoonlijk gevoel,” benadrukt ze. “Maar op dit soort avonden heb je wat meer lef en krijg je vertrouwen.”

Geen mannenhaat

Jones benadrukt dat vrouwen binnen de Haagse skatescene goed geaccepteerd worden. Misschien dat ze daarom soms het verwijt krijgt zelf niet inclusief te zijn. “Het gebeurt wel eens dat mannen hierover beginnen,” beaamt ze. “Maar er is geen mannenhaat vanuit mijn kant. Ik wil alleen dat meiden die normaal niet komen het leuk hebben.”

Terwijl Diana haar moed heeft verzameld en zich op de baan begeeft, lopen Marijke (21) en Talie (22) naar hun jassen. De studenten hebben er net twee uurtjes skaten op zitten en staan op het punt naar huis te gaan. Voor de Duitse Talie was het de eerste keer dat ze op een skatebaan stond, haar Noorse vriendin pakte af en toe in haar geboorteland haar skateboard op. Toch zouden de studenten hier in Den Haag niet zomaar naar een openbaar skatepark gaan. Marijke: “Zeker als beginner kan je soms het gevoel hebben dat er naar je wordt gestaard. Dat kan best intimiderend zijn.”

 

Tot voor kort kende ik bijna geen vrouwelijke skaters in Den Haag. Nu hebben we een appgroep
Rosey Jones, organisator

 

Des te belangrijker is het dat het skatepark een ‘intimidatievrije zone’ is, zoals Jones het omschrijft. En een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. “Ik woon al acht jaar in Den Haag, maar kende tot voor kort bijna geen vrouwelijke skaters hier,” aldus Jones. “Nu hebben we meiden die iedere maand terugkomen, en we hebben een aparte appgroep. Dat komt allemaal voort uit deze avonden.”

Zweten

Op de laatste vrijdagavond van februari vult de overdekte hal zich met skaters van alle leeftijden en niveaus. De muren zijn gedecoreerd met graffiti, door de speakers klinkt punk- en alternatieve rockmuziek. Op de baan werken skateboarders en rolschaatsers zich in het zweet, langs de kant wordt uitgerust en gekletst. Eén van de aanwezigen zit met haar been omhoog, ze houdt een ijszak tegen haar enkel gedrukt – het risico van skaten.

Vanaf de kant kijkt Marleen Bellekom toe hoe kleindochter Loïs (8) met haar skateboard op een rails probeert te springen. Het lukt haar bijna. Volhardend pakt ze haar board op en legt ze aan voor een nieuwe poging. Voor Loïs is het een skateavond zoals alle andere, het liefst zou ze iedere dag op de baan staan. Haar oma lacht: “Ze is er echt heel serieus mee bezig. Ze heeft tegen mij gezegd dat ze in 2030 op de Olympische Spelen wil staan.”

Girls Skate The Hague, elke laatste vrijdagavond van de maand, 19.00 tot 23.00 uur Skatepark Sweatshop (Binckhorstlaan 271). 

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van