Dirk Kuyt wil met ADO Den Haag naar het linkerrijtje van de eredivisie 

Oud-international Dirk Kuyt krijgt de taak om als hoofdcoach ADO Den Haag volgend seizoen naar de eredivisie te leiden. De geboren Katwijker tekent voor één jaar, met de optie voor nog een seizoen. John Metgod wordt zijn assistent.

Door

Bij ADO Den Haag is het vooruitkijken begonnen. Het vizier richt zich op volgend voetbalseizoen, waarin de residentieclub voor het tweede jaar op rij gaat proberen te promoveren naar de eredivisie en waarin oud-international Dirk Kuyt voor de groep staat als hoofdtrainer. De dramatische apotheose van het seizoen 2021/22 is dan niet meer dan een zwarte bladzijde in het clubarchief.

De nieuwe jaargang begon vandaag met de presentatie van Kuyt als nieuwe hoofdtrainer. De oud-voetballer van onder meer FC Utrecht, Feyenoord, het Engelse Liverpool en het Turkse Fenerbahçe vindt in ADO zijn eerste club als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Hij tekent voor één seizoen, met de optie voor nog een jaar. Voormalig Feyenoordvoetballer John Metgod wordt Kuyts assistent. “Ik ben heel blij met deze kans,” zei de 41-jarige Katwijker bij zijn presentatie. “Het was al snel na het beëindigen van mijn spelerscarrière mijn ambitie om trainer te worden. Daar heb ik de afgelopen jaren in geïnvesteerd door de benodigde diploma’s te halen. Nu krijg ik de kans. Ik ga mijn stinkende best doen om succesvol te zijn met ADO Den Haag.”

Over wát dat succes is, laat Kuyt geen twijfel bestaan. “Binnen één jaar promoveren naar de eredivisie. ADO hoort op het hoogste niveau thuis. ADO moet niet in het rechter-, maar lijkerrijtje van de ranglijst staan. We willen de goede spelers van nu behouden en ons het liefst nog verder versterken.”

Dat de Keuken Kampioen Divisie volgend seizoen een ijzersterk deelnemersveld (met onder meer Willem II, Heracles Almelo, PEC Zwolle en NAC Breda) kent, deert Kuyt niet. “Maar het wordt een lastige opgave,” erkent hij. “In de Keuken Kampioen Divisie komen is makkelijk, maar eruit komen, is moeilijk. Maar ik zie het als een mooie uitdaging.”

De algemeen directeur van ADO, Edwin Reijntjes, heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Kuyt staat voor alles waar ADO graag voor wil staan: durf, werklust en ambitie.”

Dirk Kuyt en druk

Met Dirk Kuyt presenteert ADO Den Haag alweer de zesde trainer in iets meer dan tweeënhalf jaar. Sinds het ontslag van Fons Groenendijk in december 2019 stonden Dirk Heesen, Alan Pardew, Aleksandar Rankovic, Ruud Brood en Giovanni Franken voor de groep. Trainers komen en trainers gaan, maar bij ADO Den Haag wat meer dan bij de meeste andere clubs.

Toch is Kuyt niet bang dat hij in Den Haag voor de bijl gaat. “Ik hou ervan om prestatiedruk te voelen. Als speler heb ik ook wel bewezen daarmee om te kunnen gaan. Die spanning maakt het voetbal zo leuk. Bij clubs als Feyenoord en Liverpool heb je altijd te maken met druk. Of wat dacht je van Turkije? Als je daar één keer verliest, kun je écht aan de bak.”

Excelsior

Eind juni beginnen Kuyt, Metgod en de spelers aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat begin augustus begint. ADO komt dan dus opnieuw in de Keuken Kampioen Divisie uit, omdat het afgelopen zondag een eredivisieticket verspeelde in de promotiefinale tegen Excelsior. Na afloop kwam het in en rond het stadion tot grote ongeregeldheden.

Kuyt, die toegeeft dat hij toen al in gesprek was met ADO Den Haag, is niet aan het twijfelen gebracht door de onbevredigende afloop. “Ik heb ook veel positieve dingen gezien. 14.500 mensen maakten er een mooi voetbalfeest van. De rellen die vervolgens ontstonden, moet je niet betrekken op één club. Dat is een maatschappelijk probleem, waartegen we keihard moeten optreden.”

En sportief gezien? “Het feit dat ADO de finale pas na penalty’s verloor, geeft aan dat er genoeg kwaliteit in de selectie zit. Daar wil ik volgend seizoen op doorbouwen.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van