De tevreden topscoorster van RHC

Marie-Louise van Eck, spits van de Rijswijksche Hockey Club (RHC), weet het doel dit seizoen opvallend vaak te vinden.

Door

Door Klaas-Jan Droppert

Oud-topvoetballer Ruud van Nistelrooy omschreef het ooit als volgt: ‘Scoren is als een fles ketchup. Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit. En op een ander moment gaat het ineens vanzelf.’

Marie-Louise van Eck kan erover meepraten. De spits van de Rijswijksche Hockey Club (RHC), uitkomend in de tweede klasse, scoorde vorig seizoen slechts vier keer. Dit seizoen is nog niet eens half voorbij, maar de 19-jarige Rijswijkse is aanmerkelijk doeltreffender. Liefst elf goals heeft ze al gemaakt. Een verklaring heeft ze daar wel voor. “Ik speel met meer zelfvertrouwen. Komt omdat ik nu wel helemaal fit ben en echt onderdeel van het team ben. Vorig seizoen kwam ik er halverwege bij en was ik niet topfit. Bovendien hadden we toen vier of vijf spitsen en nu nog maar drie. Mijn speeltijd was dus minder. Nu start ik ook vaker in de basis, vorig seizoen was ik afhankelijk van invalbeurten.”

Dat haar conditie niet helemaal op niveau was, kwam omdat ze een halfjaar op Bonaire heeft doorgebracht. “Na mijn havodiploma wist ik nog niet wat ik wilde doen. Een vriendin ging naar Bonaire en ik zei spontaan dat ik mee wilde. Van mijn ouders mocht het en ik heb daar in de horeca gewerkt. Ik ben daar veel uit geweest en heb eigenlijk niets aan mijn conditie gedaan.”

Dat is tegenwoordig wel anders. Tegenstandsters krijgen dit hockeyseizoen met een vlijmscherpe Van Eck te maken. En wat opvalt: is ze eenmaal op schot, dan is ze ongrijpbaar. Haar elf doelpunten maakte ze in slechts vijf wedstrijden. Uitschieters waren vijf doelpunten tegen Groen-Geel en drie tegen De IJssel. “Vooral tegen De IJssel was heel mooi. We wonnen met 3-2 en ik scoorde alle doelpunten. In de laatste minuut kregen we bij 2-2 een strafbal, terwijl we geen afspraken hadden gemaakt over wie die zou nemen. Maar hij ging er gelukkig in.”

‘Heel gaaf’

De doelpuntenregen zorgde ervoor dat Marie-Louise van Eck een tijdlang topscorer van het vrouwenhockey in de regio Den Haag-Leiden was. Een speciale website publiceert elke week een ranglijst voor het vrouwen- en mannenhockey. Daarbij hebben alle doelpunten, ongeacht het niveau, dezelfde waarde. Zo kan het dat een tweedeklasser de ranglijst aanvoert vóór een hoofdklasser. “Dat was heel gaaf. Ik heb toen heel veel leuke reacties gekregen. Veel mensen hadden het gelezen. Ook tegenstandsters, want een week na die vijf goals speelden we tegen Westland en toen werd ik door de verdedigsters echt wel in de gaten gehouden.”

De topscorerstitel raakte ze kwijt aan Pien van Nes, die momenteel als meest doeltreffende speelster de ranglijst van de hoofdklasse aanvoert. Toeval of niet, de speelster van HDM leerde net als de huidige spits het scoren bij RHC. “Ze woont zelfs bij mij in de wijk,” zegt Van Eck, die sinds haar zesde aan de Lange Kleiweg hockeyt. “Maar ik ken haar eigenlijk niet. Ja, haar naam valt weleens bij RHC. Ook omdat haar broer Joost coach van Heren 1 is en nu naar Azië is vertrokken, maar na de winterstop terugkeert als coach. Omdat ik haar niet zo goed ken, beschouw ik haar niet als een voorbeeld. Dat komt ook omdat zij op een andere positie speelt. Ik ben een echte spits, zij staat achterin. Haar doelpunten komen vooral uit strafcorners, de mijne zijn op twee strafballen na allemaal velddoelpunten. Ja, dat is misschien wel knapper.”

Hoger?

Wie scoort, weet de aandacht op zich gevestigd. Van Eck zou niet de eerste speelster zijn die door hoger acterende clubs wordt gevraagd om hun rangen te versterken. Zou de student Sportmanagement aan de Haagse Sportcampus daar oren naar hebben? “Geen idee. Ik zou echt niet weten wat ik zou doen als die vraag komt. RHC is echt mijn club, ik speel in een gezellig team en hier weet ik dat ik genoeg speeltijd krijg. Elders moet je dat altijd maar afwachten. Als het aan de orde zou komen, zou het een lastige keuze worden. Ook omdat ik niet weet of ik goed genoeg voor een hoger niveau ben. Nu gaat het lekker, voel ik me goed en doe ik wat ik moet doen. En dat is doelpunten maken en voor het team goed spelen. Daar ben ik eigenlijk het beste in.”

Marie-Louis van Eck is dit seizoen flink op schot voor RHC. | Foto: Bert Tielemans
Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.
Standaardportret
Bekijk meer van