De publiekstrekker van ‘Sail’: een Mexicaanse zeilreus van 90 meter

Een van de meest bezienswaardige schepen tijdens Sail op Scheveningen is de gigantische Cuauhtémoc uit Mexico.

Door

Stoïcijns voor zich uitkijkend staat kapitein Carlos Gorraez Meraz (Mexico-Stad, 1977) op het dek van de Cuauhtémoc. Het schip is een van de grootste publiekstrekkers van Sail op Scheveningen. Terwijl op de kade een enorme rij mensen staat te dringen om een kijkje te nemen aan boord van deze 90 meter lange, Mexicaanse zeilreus uit Acapulco, staat Gorraez Meraz in alle rust de journalisten te woord.

De reputatie van de ‘Cuauthémoc’ snelde het schip vooruit: het gevaarte met tweeduizend vierkante meter aan zeiloppervlak heeft al 64 landen bezocht en meer dan 700.000 zeemijl afgelegd, wat gelijk staat aan 35 keer rond de aarde varen.

 

Foto's: DHC

 

Gorraez Meraz is niet onder de indruk van de hoeveelheid geïnteresseerde mensen. Hij weet niet beter. “Alleen de afgelopen twee maanden hebben wij al zo’n 146.000 bezoekers aan boord gehad. Ik vind het prachtig. Dat geeft ons de kans om ‘a good ambassador’ van Mexico te zijn,” vertelt de ontspannen kapitein, gekleed in zijn strakke kapiteinsjas (vier strepen op de mouw, de hoogste in rang) en met een giga-pet op zijn hoofd.

“Zo draaien wij Mexicaanse muziek aan boord, serveren wij Mexicaanse hapjes en neemt de bemanning de tijd om de gasten rond te leiden. De bijnaam van ons schip is niet voor niets ‘The Gentleman and Ambassador of the Seas’,” glimlacht Gorraez Meraz.

 

Over de Cuauhtémoc

Bouwjaar:

1982 (Bilbao, Spanje)

Lengte:

90,5 meter

Maximum snelheid:

11 knopen

Totale bemanning:

276 personen

Thuishaven:

Acapulco, Mexico

 

De ‘Cuauhtémoc’, vernoemd naar de laatste Azteekse leider, is een opleidingsschip van de Mexicaanse marine. “Wij hebben zo’n tachtig trainees aan boord,” legt Gorraez Meraz uit. “En dit is ook het enige Mexicaanse opleidingsschip. Wij zijn dus een belangrijk schip in de vloot van Mexico.”

Cuauhtémoc naar Amsterdam?

Na een stop van vier dagen voor ‘Sail op Scheveningen’, vaart Gorraez Meraz met zijn bemanning door naar Denemarken, waar in Aalborg alweer het volgende maritieme evenement wacht. “En daarna gaan we nog naar Duitsland, Ierland, Colombia en Panama. Pas dan varen wij terug naar Mexico. Op 8 november komen we in Acapulco aan.” Het is goed denkbaar dat de kapitein volgend jaar weer de oversteek naar Nederland maakt. “Wij willen graag bij Sail 2020 in Amsterdam zijn. Of dat gaat gebeuren, weet ik nu nog niet. Maar het is wel ons doel.”

De ‘Cuauhtémoc’ en de 23 andere tallships van Sail op Scheveningen liggen nog tot en met zondag in de haven. Wilt u meer weten over het evenement? Koop dan deze week de DHC, of neem een abonnement. In ons sportkatern leest u  in de krant van 20 juni een interview met de organisatie, een gesprek met de 16-jarige Liselotte André de La Porte, die zes maanden op zeilschip Thalassa meevoer, en praktische informatie. 

Standaardportret
Bekijk meer van