ADO Den Haag gered: club komt definitief in Amerikaanse handen

ADO Den Haag heeft een nieuwe eigenaar. De Haagse voetbalclub komt definitief in handen van het Amerikaanse concern Bolt. Vrijdag gaf de rechtbank groen licht voor de overname.

Door

De rechter ging akkoord met het plan dat ADO had opgesteld met de schuldeisers. Dit was de laatste horde die de club moest nemen om de overname door Bolt af te kunnen ronden. Het in financiële nood verkerende ADO wist te overleven door een nieuwe wet die het mogelijk maakt om een faillissement af te wenden door financiële herstructurering. De schuldeisers wordt dan gevraagd akkoord te gaan met een percentage van het openstaande bedrag, in het geval van ADO zo’n twintig procent.

Nu de rechter hier groen licht voor heeft gegeven staat niets een overname door het internationale sportconcern Bolt nog in de weg. Voor Bolt was groen licht van de rechter een voorwaarde voor een overname. De Amerikanen steken nu naar verluidt zo’n 7,5 miljoen euro in ADO. Alle schulden kunnen hiermee afbetaald worden. De club kan nu een gezonde doorstart maken. Een onderdeel van het akkoord is dat de huidige eigenaar, het Chinese United Vansen (UVS), alle aandelen kwijtraakt.

ADO-directeur Edwin Reijntjes spreekt op de clubwebsite van ‘een heugelijke dag’. Hij laat optekenen: “Een jaar hebben sponsoren, supporters en medewerkers in onzekerheid gezeten over het voortbestaan van ADO Den Haag. Nu is het moment daar dat we weer vooruit kunnen kijken en samen met de nieuwe aandeelhouder kunnen bouwen aan een gezond ADO Den Haag.”

Eenvoudig

Eerder deze week gaf de KNVB al groen licht voor de aandelenoverdracht. Aanvankelijk leek het Spaanse Globalon de officiële eigenaar te worden, maar nu blijkt dat het Amerikaanse moederbedrijf Bolt op papier de eigenaar wordt van ADO Den Haag. Dat zit zo: Globalon, de Europese zustertak van Bolt, is een consortium van meerdere eigenaren. Voordat de KNVB akkoord kan gaan met een overname, wil het eerst alle betrokken partijen nagaan. Omdat achter Globalon geldstromen van meerdere bedrijven in meerdere landen zitten, zou dat veel tijd in beslag nemen. En tijd heeft het noodlijdende ADO niet. Om zaken eenvoudig te houden, heeft het Amerikaanse Bolt daarom besloten zelf grootaandeelhouder van ADO te worden. De voetbalbond hoefde daarom maar één partij door te lichten. Bolt-topman David S. Blitzer is hiermee eigenlijk de nieuwe aandeelhouder van ADO Den Haag.

 

Nu is het moment daar dat we weer vooruit kunnen kijken en kunnen bouwen aan een gezond ADO
Edwin Reijntjes

 

Blitzer treedt zo in de voetsporen van Hui Wang, de eigenaar van United Vansen. De aandelen van UVS zullen worden ingetrokken. Naar eigen zeggen heeft Wang, die sinds begin 2015 eigenaar van ADO was, door de jaren zo’n twintig miljoen euro in de residentieclub gestopt. Dit geld is hij nu kwijt. Er worden nieuwe aandelen uitgegeven die naar Bolt gaan. Volgens ADO heeft dit binnen twee weken plaats.

Blitzer en Bolt

Bolt-eigenaar David S. Blitzer is een 52-jarige zakenman die ook partner is van een grote New Yorkse beleggingsmaatschappij. ‘Met beheerde activa van 649 miljard dollar is hij een behoorlijke speler op de financiële markt,’ schreef tijdschrift Voetbal International enkele maanden geleden. Blitzer heeft al aandelen in onder meer de Engelse voetbalclub Crystal Palace, de Duitse voetbalclub FC Augsburg en de Amerikaanse ijshockeyclub New Jersey Devils. Met zijn bedrijf Bolt bezit hij twee voetbalclubs: Estoril Praia (op het tweede niveau van Portugal) en FC Waasland-Beveren, spelend in de Belgische tweede klasse.

Eerder liet ADO al doorschemeren dat Blitzer de ambitie heeft om met de Haagse voetbalclub binnen twee jaar te promoveren van de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie.

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, sport en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van